BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Ture Ara

s. 29.1.1903, Tukholma
k. 29.7.1979, Helsinki

Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiAra Carl Thore Henrik Lorentz
Oikea nimiAra Carl Thore Henrik Lorentz
TaitelijanimetTure Ara
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika29.1.1903, Tukholma
Kuolinaika29.7.1979, Helsinki
Ensilevytys10.4.1929, Emma / Villiruusu (HMV X 2990)
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja (päärooli), laulunopettaja
Soittimetlaulu
Ääninäytteet
Ture Ara: Kuubalainen serenadi 1942
säv. Juhani Pohjanmies / san. Unto Koskela
Imperial SF 1510 / Helmi 0630-12352-2
Linkit
YLE Elävä arkisto: laulunäyte Toivo Kuulan Syystunnelma op. 2/1
http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&a=2556
Biografia


Georg Malmsténin ikätovereihin kuulunut Ture Ara on monien asiantuntijoiden mielestä maamme ensimmäinen todellinen iskelmätähti. Hänen keväällä 1929 levyttämäänsä Emma-valssia myytiin yli 30.000 kappaletta, minkä määrän on laskettu vastaavan nykyoloissa yli neljännesmiljoonan myyntiä.

Malmsténin tavoin myös Ara suunnisti aikoinaan oopperanäyttämölle, mutta päätyi pian lokakuussa 1927 Helsingissä pidetyn ensikonserttinsa jälkeen kevyemmän musiikin pariin. Hän opiskeli laulua sekä Helsingissä että Roomassa, kunnes päätyi huhtikuussa -29 levyttämään ns. gramofonikuumeen vauhdittamana pari silloista ”iskusävelmää” musiikkikauppa R.E. Westerlundin laskuun. Näistä esityksistä osoittautui myös Leo Kaupin sekä Markus Raution samoihin aikoihin ikuistama, Herman Sjöblomin sovittama Emma (H.M.V. X 2990) maamme ensimmäiseksi megahitiksi.

Ara jatkoi voittokulkuaan iskelmälaulajana tämän täysosumansa jälkeen toukokuussa samana vuonna salanimen Topi Aaltonen suojassa valssilla Asfalttikukka, minkä aiheena oli uutta aikaa enteilevästi silloinen kaupunkimiljöö. Sen jälkeen hän levytti lukuisia iskelmiä ja romansseja, mutta teki varsinaisen päivätyönsä vuosina 1930-53 Helsingin Ruotsalaisessa teatterissa. Sieltä hän siirtyi kypsässä 50 vuoden iässä Kansallisoopperaan, missä kunnostautui useissa merkittävissä rooleissa.

Ture Aran myöhemmistä levytyksistä kannattaa mainita erikseen Oskar Merikannon Vallinkorvan laulu, minkä hän taltioi kolmen vuosikymmenen aikana kolmeen otteeseen (1930, 1942 ja 1950). Sen ohessa on huomion arvoinen jatkosodan aikana suuren suosion saavuttanut Lassi Utsjoen Vartiossa (Kristalli K 156). Viimeisellä levyllään toukokuulta -59 (Scandia STEP 6) Ara lauloi joukon Erkki Melartinin sovittamia kansanlauluja pianon säestyksellä.

Hyväraaminen Ara esiintyi vuodesta 1931 lähtien myös useissa elokuvissa, joista kannattaa mainita tässä yhteydessä maamme ensimmäinen äänifilmi Sano se suomeksi sekä vuonna 1957 valmistunut 1918, missä hänen esittämänsä vankileirin lääkärin rooli toi hänelle Jussi-palkinnon. Ara tunnettiin myös niin laulun kuin joogankin opettajana ja hän tilitti elämäänsä sekä ajatuksiaan kahdessa teoksessa: Saparo-Tuure (1973) ja Kolmikanta (1976).


Biografiassa käytetyt lähteet:

Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)

Gronow, Pekka, Lindfors, Jukka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 1 (Tammi, Helsinki.)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Haavisto, Jukka 1991: Puuvillapelloilta kaskimaille (Otava, Helsinki)

Häme, Olli 1949: Rytmin voittokulku (Fazer, Helsinki)

Strömmer, Rainer 2000: Suomalaisten äänilevyjen luettelo 1901-1945 (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Valikoitu diskografia


Ture Ara: Emma 1929 (H.M.V. X 2990)

Topi Aaltonen: Asfalttikukka 1929 (H.M.V. A.L. 1025)

Ture Ara: Vartiossa 1942 (Kristalli K 156)

Ture Ara: Kansanlauluja 1959 EP (Scandia STEP 6)

Ture Ara: Unohtumattomat 1995 (Helmi 0630-12352-2)

Bibliografia ja lähteet


Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)

Gronow, Pekka, Lindfors, Jukka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 1 (Tammi, Helsinki.)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Haavisto, Jukka 1991: Puuvillapelloilta kaskimaille (Otava, Helsinki)

Häme, Olli 1949: Rytmin voittokulku (Fazer, Helsinki)

Strömmer, Rainer 2000: Suomalaisten äänilevyjen luettelo 1901-1945 (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy