BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Danny

s. 24.9.1942, Pori

Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiIlkka Johannes Lipsanen
Oikea nimiIlkka Lipsanen
TaitelijanimetDanny
AliaksetIso D
Nimihistoria
Danny, otti käyttöön taiteilijanimensä joulukuussa 1963 liittyessään Helsingin Lauttasaaressa harjoitelleeseen The Islanders -nimiseen koululaisyhtyeesen.
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika24.9.1942, Pori
Ensilevytys9.3.1964, esikoislevy "East Virginia / Hey Boba Lou" (Scandia KS 520).
Oma ohjelmatoimisto16.9.1966, perusti oman ohjelmatoimiston D-tuotannon.
Suomen Euroviisukarsinta8.2.1975, sijoittui esityksellään Seikkailija toiseksi Eurovision laulukilpailun Suomen karsinnassa Helsingissä.
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja (päärooli), konserttipromoottori, Solo ry:n perustajajäsen
Soittimetlaulu, kitara
Linkit
diskografia, koonnut Veikko Tiitto
http://www.veikkotiitto.fi/danny.htm#Danny
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Electric Five, laulusolisti 1963
The Islanders, laulusolisti 1963-
Vaikuttajat
Jaakko Salo, levytuottaja, sovittaja
Jyrki Hämäläinen, show-promoottori, ohjelmiston tuottaja
Muut henkilöyhteydet
Armi Aavikko, duettokumppani
Biografia

Ilkka Lipsasesta tuli Danny hänen muutettuaan äitinsä ja veljensä kanssa Helsinkiin, missä hän alkoi opiskella laulua ja musiikkia mm. Erik Bergmanin johdolla. Ajan myötä hän kiinnostui kuitenkin yhä enemmän populaarimusiikista. Danny perusti vuonna 1963 ensimmäisen yhtyeensä, lyhytaikaiseksi jääneet Electric Five'in. Pian hänet kuitenkin pestattiin laulusolistiksi samoissa kellaritiloissa harjoitelleeseen The Islanders-nimiseen harrastelijayhtyeeseen.

Pojat edistyivät musisoinnissaan siksi hyvin, että uskaltautuivat ennen pitkää koe-esiintymiseen Jaakko Salon pakeille. Helmikuussa -64 yhtye pääsikin levyttämään pari numeroa, joista toinen oli amerikkalaisen folklaulajattaren Joan Baezin ohjelmistosta löytynyt balladi East Virginia. Englanninkielinen esitys voitti Jaakko Jahnukaisen televisiossa pyörittämän suositun levyraadin, nousten sitä tietä oitis myyntimenestykseksi. Tähti oli syttynyt, mutta Dannyn loistavasti alkanut ura keskeytyi heti syksyllä asepalveluun.

Päästyään jälleen siviiliin Danny jatkoi vuonna 1966 ennakkoluulottomasti siitä, mihin oli ennen uransa keskeytymistä jäänyt. Hän rakensi ympärilleen oloissamme uudenlaisen ohjelmatoimiston D-tuotannon ja polkaisi käyntiin komean konserttikiertueen, jossa olivat mukana myös mm. Anki Lindqvist, Antti Einiö sekä sittemmin hänen ideanikkarikseen ryhtynyt Jyrki Hämäläinen. Samana vuonna Danny sai aikaan myös uusia listahittejä kuten amerikkalaiskäännöksen Kesäkatu (Scandia KS 659) l. Summer in the City ja italialaislähtöisen balladin Vähän ennen kyyneleitä (Scandia KS 635).

Seuraavana kesänä, siis 1967, Danny tuotti oloissamme ennennäkemättömän shown "Mustaa ja valkoista", primadonnanaan huippusuosittu Katri Helena. D-tuotannon toiminta paisui jatkuvasti, taiteilijakaartissaan isännän itsensä lisäksi myös mm. Kirka Babitzin. Seuraavana vuonna 1968 Danny laajensi toimintaansa suorittamalla elokuvadebyyttinsä Pertti "Spede" Pasasen seikkailukomediassa "Noin seitsemän veljestä". Siinä sivussa hän osallistui Brasiliassa järjestettiin kansainväliseen laulukilpailuun ja lisäksi hänet palkittiin Cannesissa maamme eniten äänilevyjä myyneenä artistina.

Danny-showt jatkuivat 70-luvulle tultaessa entistäkin suureellisempina ja listalevyjäkin syntyi tasaiseen tahtiin. Mainittakoon niistä tässä vain joulun alla 1970 ikuistettu Tuulensuojaan (Scandia KS 840), mikä keikkui suosikkitilastoissa yhtäjaksoisesti peräti 126 viikkoa - lienee yhä alansa ennätys maassamme. Vuonna 1975 Danny osallistui esityksellään Seikkailija (Delta DES 10) Suomen eurovisiokarsintaan, jääden kuitenkin toiseksi. Seuraavaa vuotta väritti jälleen uusi levymenestys: Kuusamo (Delta DES 15).

Vuonna 1977 Danny aloitti sittemmin niin menestykselliseksi osoittautuneen yhteistyön uuden Miss Suomen Armi Aavikon kanssa. Tältä pohjalta syntyi Veikko Samulin säveltämä duetto Tahdon olla sulle hellä (Scandia KS 979), mikä merkitsi uutta vaihetta molempien uralle viihdeteollisuuden palveluksessa. Näyttävän parin yhteistyö päättyi vasta 1990-luvun puolivälissä Armin vetäydyttyä syrjään estradeilta. Sen jälkeen Danny on jatkanut esiintymisiään enemmän tai vähemmän satunnaisesti hieman matalammalla profiililla kuin huippuvuosinaan.

Suomen Ääni- ja kuvatallennetuottajat ÄKT palkitsi Dannyn vuonna 1996 "Erikois-Emmalla" pitkäaikaisesta ja ansiokkaasta toiminnastaan maamme esittävän taiteen saralla. Samana vuonna hänelle myönnettiin myös Suomen Leijonan ritarikunnan ritarimerkki ja kuusi vuotta myöhemmin hänet palkittiin ensimmäisenä kotimaisena viihdetaiteilijana musiikkineuvoksen arvonimellä. Hän on levyttänyt yli 300 esitystä ja hänen levyjään on myyty yli puoli miljoonaa.

Biografiatekstissä käyetyt lähteet:

Latva, Tony -Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas WSOY

v. Bagh, Peter -Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja OTAVA

Snellman, Saska 2000: Danny WSOY

Valikoitu diskografia

Danny & The Islanders: East Virginia / Hey Baba Lou 1964 (Scandia KS 520)

Danny: Kauan 1965 (Scandia KS 591)

Danny: Piilopaikka 1965 (Scandia KS 608)

Danny: Vähän ennen kyyneleitä 1966 (Scandia KS 635)

Danny: Kesäkatu 1966 (Scandia KS 659)

Danny: Tuuliviiri 1968 (Scandia KS 747)

Danny: Kuusamo 1976 (Delta DES 15)

Danny & Armi: Tahdon olla sulle hellä 1977 (Scandia KS 979)

Danny & Aikamiehet: Tämä taivas, tämä maa 1992 (Warner-Fazer)

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy