BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Ilkka Vainio

s. 0.0.1960 - 0.0.0, Helsinki

Teksti Laura Henriksson
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiIlkka Jussi Vainio
SalanimetSipi Castrén, Mauno Lehto, Varastomies
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1960 - 0.0.0, Helsinki
Roolit ja soittimet
Roolitsanoittaja, tuottaja
Linkit
Kaarsalo, Juha, 2001: Selvis 3 /2001. Ilkka Vainio sanoittaa, tuottaa ja työllistää
http://www.elvisry.fi/032001/vainio.html
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Risto Asikainen, säveltäjä, työpari
Biografia

Ilkka Vainio on tuttu mies monelle tv:n konserttiohjelmia ja musiikkikilpailuja seuraavalle. Monipuolinen musiikkimies, levy-yhtiö AXL Edel Recordsin tuotantopäällikkö ja sanoittaja Ilkka Vainio on toiminut paljon niin musiikkialan järjestöpuolella kuin erilaisten musiikkikilpailujen tuomaristoissakin. Päätyönsä ohella Vainio on myös osakkaana Saarnipuu Kustannus oy:ssä.

Vainio on sanoittaja, jonka tuotantoon mahtuu mukaan tekstejä perinteisistä iskelmistä aina popsanoituksiin saakka. Vainio on tehnyt sanoituksia lukuisille suomalaisille artisteille ja kokoonpanoille, joista esimerkkinä mainittakoon Heidi Kyrö, Jonna Kantola Saija Varjus, Anna Eriksson, Solistiyhtye Suomi, Eija Kantola, Jope Ruonansuu, Kari Tapio ja Kikka. Tunnetuinta ja omaperäisintä antia Vainion tuotannossa edustavat kuitenkin popduo Nylon Beatin sanoitukset.

Nylon Beatin sanoituksista suurin osa on syntynyt Vainion ja Asikaisen yhteistyönä. Vainio ja Nylon Beat -yhtyeen hovisäveltäjä Risto Asikainen ovat olleet yhtyeen alkutaipaleelta asti luomassa Nylon Beatin tyyliä: sanoitukset ovat täynnä itsepäistä kevytmielisyyttä, suorasukaista seksuaalisuutta, omaperäistä huumoria, itseironiaa ja ripaus hyväntuulista röyhkeyttäkin. Konsepti on uponnut suomalaiseen yleisöön kuin väärä raha: Nylon Beat on saavuttanut urallaan lukuisia kulta- ja platinalevyjä. Nylon Beat on palkittu myös Emma-palkinnolla parhaana bändinä vuonna 2000. Duo on ollut mukana Euroviisujen Suomen karsinnoissa kaksi kertaa, vuosina 1997 ja 2000 – molempina vuosina kaksikko pääsi kärjen tuntumaan, mutta himoittu voitto jäi saavuttamatta.

Nylon Beat on esimerkki popin iskelmän ja fuusiosta. Kappaleiden soundit ja tyttöjen nasaali laulutyyli ovat peräisin popin maailmasta, mutta sanoitusten tekniikka eli riimien käyttö ja sanojen rytmittyminen suhteessa melodiaan ovat lähellä perinteistä iskelmän tekemisen tyyliä. Tavallista iskelmää sähäkämpi sanoitusten sisältö yhdessä sovitusten modernimpien soundien kanssa lähes piilottaa tämän tosiasian; sanojen rytmiikkaa ja laulettavuutta tarkastellessa asia kuitenkin selviää. Melko perinteinen rytminkäsittely sanoittamisen tekniikassa tekee kappaleista jouhevasti eteneviä ja helposti laulettavia, kuten vuonna 2000 levytetyn Demoja-kappaleen kertosäe osoittaa: Demoja kauniita sinulta sain, vaikka en sanoista selvää saa, kaipuuta kohisi nauhasi vain, kai mä ootin valmiimpaa… (Nylon Beat 2000: Demoja. Säv. R. Asikainen, san. I. Vainio & R. Asikainen). Merkillepantavaa ovat myös Nylon Beatin sanoitusten absurdi ja monipuolinen sanavarasto, adjektiivien käyttö sekä asioiden yhdisteleminen normaalista poikkeavalla tavalla. Jo kappaleiden nimet paljastavat sanoitusten ilakoivan tyylin: Nylon Beatin hittejä ovat olleet muun muassa kappaleet Teflon Love, Satelliitti irrallaan, Rakastuin mä looseriin, Valehtelija, Viimeinen, Ainut jonka sain, Oot kuin karkkia mulle, Seksi vie ja taksi tuo ja Varaosasydän.

Vainion sanottaman nykyiskelmän tekstit soivat artistiensa näköisinä: perinteisenä rakkauslauluna, humoristisena kuplettina tai leikittelevänä pop-iskelmänä. Vainio ei ole hylännyt perinteistä iskelmää, mutta hänen tyylistään – sekä Nylon Beatin että muiden artistien kappaleissa – on helppo löytää uudistusmielisyyttä ja kepeää eri aiheisiin liittyvää kommentointia. Lukuisia iskelmätekstejä tehneen miehen tuotannosta tarkkaavainen kuulija voi löytää vaikkapa pientä pilaa perinteistä iskelmän kuutamosiltoja ja usvaista lemmenkaipuuta kohtaan: En tahdo asuntoo, vaan satasen lainan, en tahdo duuniikaan , vaan satasen lainan ,en lemmen kuutamoo, vaan satasen lainan, jos sulta pyytää saan sen lainan vaan…(Nylon Beat 1997: Satasen laina, Säv. R. Asikainen, san. I. Vainio & R. Asikainen).

Lähteet:

Eerola, Antti, 2004. Levynkansiteksti levyllä ”Nylon Beat Comeback. Neljäkymmentä hittiä”.
Suomen mediamusiikki oy.

Kaarsalo, Juha. ”Ilkka Vainio sanoittaa, tuottaa ja työllistää”. Selvis 3/2001.

Kotirinta, Pirkko. "Audiovoxin työpari tavoitteli uutta iskelmää". Teoksessa Suomi soi 1.Tanssilavoilta tangomarkkinoille. Toim. Gronow , Pekka & Lindfors, Jukka & Nyman Jake. Helsinki: Tammi. S. 370-373.

Levyt: Nylon Beat 2000: Demoja. Saarnipuu kustannus oy/Suomen mediamusiikki oy

Nylon Beat 1997: Satasen laina. Bahama Music Oy/ MTV Musiikki.

Valikoitu diskografia
Nylon Beat 1996: Teflon Love. säv Risto Asikainen, san. Sipi Castrén [Ilkka Vainio] & Kristiina Sydänmaa [Risto Asikainen]. Audiovox Records.

Nylon Beat 1996: Oot kuin karkkia mulle. säv Risto Asikainen, san. Sipi Castrén [Ilkka Vainio] & Kristiina Sydänmaa [Risto Asikainen]. Audiovox Records.

Nylon Beat 1996: Rakastuin mä looseriin. säv Risto asikainen, san. Sipi Castrén [Ilkka Vainio] & Kristiina Sydänmaa [Risto Asikainen]. Audiovox Records.

Nylon Beat 1997: Satasen laina. säv Risto Asikainen, san. Sipi Castrén [Ilkka Vainio] & Risto Asikainen. FIMTA 9700050.

Nylon Beat 1999: Viimeinen. säv Risto Asikainen, san. Sipi Castrén [Ilkka Vainio] & Risto Asikainen. Bahama Music /MTV musiikki

Nylon Beat 1999: Valehtelija. säv Risto Asikainen, san. Sipi Castrén [Ilkka Vainio] & Risto Asikainen. Bahama Music /MTV musiikki

Nylon Beat  2000: Demoja. säv Risto Asikainen, san. Sipi Castrén [Ilkka Vainio] & Risto Asikainen. Saarnipuu Kustannus oy/ Suomen Mediamusiikki oy.

Nylon Beat 2001: Anna mulle. säv Risto Asikainen, san. Sipi Castrén [Ilkka Vainio] & Risto Asikainen. Suomen Mediamusiikki oy.

Nylon Beat 2001: Extreme. säv Risto Asikainen, san. Sipi Castrén [Ilkka Vainio] & Risto Asikainen. Suomen Mediamusiikki oy.

Nylon Beat 2003: Varaosasydän. säv Risto Asikainen, san. Sipi Castrén [Ilkka Vainio] & Risto Asikainen. Suomen Mediamusiikki oy.

Kari Tapio 2000: Sielu, sydän ja kyyneleet. Säv. Veikko Samuli. san. Risto Asikainen - Ilkka Vainio. samusikki- Samusic OY - Saarnipuu kustannus.

Saija Varjus 2001: Adagio. Säv. Tomasso Albinoni. San. Ilkkka Vainio - Risto asikainen. Saarnipuu Kustannus Oy.

Sheidi 2003: Siistii ja sekavaa. Säv. Risto Asikainen. San.Ilkka Vainio - Risto Asikainen. Edel records finland - Saarnipuu kustannus Oy.

Kirsi Ranto 2003: Lontooseen. Säv. Risto Asikainen. San.Ilkka Vainio - Rosto Asikainen. Saarnipuu kustanus oy.


Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy