BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Seppo Rannikko

s. 0.0.1928 - 0.0.0, Tampere
k. 0.0.2000 - 0.0.0, Tampere

Teksti Veikko Tiitto
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiSeppo Reino Juhani Rannikko
SalanimetKauko Kolmio (säveltäjä, sanoittaja), Sam Coast (saksofonisti)
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1928 - 0.0.0, Tampere
Kuolinaika0.0.2000 - 0.0.0, Tampere
Roolit ja soittimet
Roolitmuusikko, sovittaja, säveltäjä
Soittimettenorisaksofoni
Linkit
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Jarmo Jylhä, tuottaja
Biografia

Seppo Rannikko syntyi Tampereella 5. huhtikuuta 1928. Tampereella hän tulikin viettämään puolet elämästään, toisen puolen Helsingissä, Sörkassa. Musikaalisuus lienee periytynyt suvussa. 

1940-luvun lopulla Rannikko muutti taloudellisen laman pakottamana Ruotsiin.Ruotsissa hän teki pääasiassa kahta työtä, päivisin tehtaalla liukuhihnan ääressä ja iltaisin, jopa myöhään yöhön tiskasi astioita ravintolassa. Palattuaan Tampereelle hän aloitti 24-vuotiaana tenorisaksofonin soiton. Aluksi hän harjoitteli pelkästään korvakuulolta, harjoittelupaikkana oli tyhjillään oleva yleinen sauna. Hän kuunteli paljon varhaisia bebop-levytyksiä ja hänen suurimmat ihanteensa tuohon aikaan olivat Pale Saarisen haastattelun (Selvis 1 /2001) mukaan jazzmuusikot Charlie Parker ja Dizzy Gillespie, joiden levytyksistä hän parhaansa mukaan imi vaikutteita. Myöhemmin hän otti muutamia saksofoni- ja huilutunteja eräältä Tampereen kaupunginorkesterin muusikolta.

Seppo Rannikon muusikon ura alkoi kiinnityksellä oli Acre Karin bändiin 50-luvun puolivälissä. Vuonna 1957 Rannikko toimi myös Tampereen muusikot ry:n ensimmäisenä puheenjohtajana ja kokoonkutsujana.

1950-luvun aikana Acre Karin bändiä seurasivat piankin Ossi Runnen yhtye, jossa oli laulusolistina Eila Pellinen ja heti sen jälkeen Olli Hämeen yhtye. Hämeen yhtyeessä Rannikko soittikin sitten seuraavat pari vuotta "Hämiksellä", nykyisellä Tavastialla, laulusolistina oli Laila Kinnunen. 1950-luvun loppupuolella Olli Hämeen yhtye taltioi pienellä kokoonpanolla myös muutamia levytyksiä, joissa Rannikko oli mukana. Seppo Rannikko kertoi Pale Saariselle haastattelussa (Selvis 1/2001), että levytyssessioiden alkuvaiheessa 1950-luvulla Rannikko joutui vielä soittamaan pääosin korvakuulolta, mutta vuosien vieriessä hän sai aina vain paremmin otetta myös nuotinlukuun.

1960-luvun alussa Rannikko pääsi Jaakko Salon yhtyeeseen säestämään Vieno Kekkosta, joka tuolloin juuri oli vaihtanut levy-yhtiötä Fazerilta Scandialle. Tuon ajan Scandia-levytyksistä on jäänyt ikivihreänä elämään Olavi Virran Hopeinen kuu, jossa Seppo Rannikko esittää tenorisaksofonisoolon.

Seppo Rannikko kertoi Pale Saariselle Selvis-lehden haastattelussa tuon ajan levytyksistä Jaakko Salon orkesterin kanssa hauskan yksityiskohdan: "Salon Jakke pyysi, että tekisin jotain latinalaiskomppia. Niinpä kaivoin taskustani kamman, jolla raaputin guiroa taustalle, ja se kuuluu levyltä selvästi tänäkin päivänä. Tätä ideaani toteutin käytännössä myös tanssikeikoilla."

1960-luvun jazzkokoonpanoista on mainittava vielä Herbert Katzin yhtye, jossa Seppo Rannikko soitti. Downbeat-jazzkapakassa hän pääsi näin ollen jammailemaan myös 'raskaan sarjan tenorisaksofonistien,' jo legendoiksi muodostuneiden Johnny Griffinin ja Dexter Gordonin kanssa. Hänen omia artistisuosikkejaan olivat tuolloin Pale Saarisen haastattelun mukaan Charlie Parkerin ja John Coltranen ohella mm. jo mainittu Dexter Gordon, Duke Ellington, Count Basie, Thelonious Monk, Lars Gullin, Gil Evans, Sonny Rollins ja Lester Young. Myös rock-musiikkia Seppo Rannikko ihaili. Hän arvosti perusrokkareita, Chuck Berryä, Jerry Lee Lewistä ja Sonny Boy Williamsonia. Myös rocksaksofonistina Seppo Rannikko on ollut uranuurtajia maassamme.

Samalla kun kasvoi taito lukea nuotteja, niin kasvoi myös musiikin sovittustaito. Rannikko sovitti paljon musiikkia tv-ohjelmiin ja -mainoksiin, joista tunnetuimpia lienevät Kaarlo Kaartisen säveltämät veikkaus- ja lotto-tunnusmusiikit ("Yksi risti kaksi, pennit miljoonaksi", "Kuusi neljästäkymmenestä joka viikko arvotaan"). 1960-luvulla Rannikko toimi myös TV-tuottajana, käsikirjoittajana, säveltäjänä ja sovittajana mm. ohjelmassa "Zero - Lentävä lautanen."

1960-luvun lopulta 70-luvun alkuun Rannikko toimi sovittajana ja tuottajana levy-yhtiö EMI:n Suomen osastolla. Hän sovitti tuolloin musiikkia mm. Tapio Heinoselle. 1970-luvun alussa hän tuotti LP-levyn Kalle Kulkevaiselle (=Pentti Kaikkonen). Levyn tunnetuin kappale lienee savoksi käännetty Tiikerihai ('Tiikerj haj').

Vuosina 1974-75 Rannikko opiskeli mm. jazzmusiikin sovittamista ja orkestrointia kuuluisassa Berklee School Of Music-oppilaitoksessa Bostonissa, USA:ssa. Opiskelun päätyttyä Seppo Rannikko teki comebackin suomalaiseen musiikkimaailmaan ja siitä eteenpäin 1970-luvun loppu olikin sitten Rannikon musiikillista kulta-aikaa. Tuolloin hän pääsi työstämään musiikkia Henry Haapalaisen Fonovox-yhtiössä toimien muusikkona, sovittajana ja tuottajana. Hänen ensimmäinen työnsä Fonovoxilla oli hänen ja Jarmo Jylhän yhteistyönä tuottama Tapio Heinosen albumi Lämmöllä (1974). Vuonna 1976 hän teki suurimman osan sovituksia Reijo Taipaleen 15-vuotistaiteilijajuhlan kunniaksi julkaistulla albumilla Juhlakonsertti. Myös muilla- hänen tuottamillaan levyillä esittivät musiikkia maassamme silloin hyvin tunnetut solistit, mm. Kullervo Linnan Suuri Humppaorkesteri, Jari Lappalainen, Reijo Viita ja Martti Siiriäinen. Syksyn sävel-kilpailussa v. 1975 Seppo Rannikko sijoittui sovittajana palkintosijalle. Hänen sovittamansa Salomonin (=Timo Silvennoinen) esittämä Henry Haapalaisen sävellys ja sanoitus Unisatu sijoittui kilpailussa toiseksi saaden kirjeäänestyksessä yli 100000 ääntä. Kappale hävisi vain niukasti voittajalle, joka oli Erkki Liikasen Evakkoreki. Fonovox-yhtiö äänitti myös hänen kaksi ensimmäistä sooloalbumiaan Sahara (1976) ja Disco Jungle (1977). Ensimmäinen albumi Sahara sisälsi pääasiassa tuon ajan suosikki-iskelmiä ja ikivihreitä, mutta Disco Jungle antoi jo hieman laajemman kuvan Seppo Rannikon musiikillisesta osaamisesta: huomattava osa levyllä kuultavasta musiikista on hänen omia sävellyksiään latindisco-tyyliin sovitettuna. 1970- ja 80-luvuilla Seppo Rannikko ehti vielä vaikuttaa yhtyeissä Karpalo ja Pedro's Heavy Gentlemen, jälkimmäisessä tosin vain satunnaisena, vierailevana 'tähtenä.' Fonovox-kauden jälkeen hän työskenteli vielä niin ikään tuottajana, sovittajana, muusikkona ja säveltäjänä JP-musiikissa. Yhtiön tuon ajan tunnetuin iskelmäartisti oli ehdottomasti Jaakko Teppo. Tepon esittämän Pamelan introssa on kuultavissa Rannikon tukeva tenorisoundi.

Jarmo Jylhän mukaan Rannikko "piilotteli" myös tanssi - ja iskelmämusiikin sovituksiinsa nerokkaita jazzmaisia riffejä ja obligatoja saaden nämä kuulostamaan tuoreilta ja svengaavilta.

1980-luvun puolivälissä Seppo Rannikko joutui terveydellisistä syistä luopumaan ammattimuusikon urastaan. Hän kuoli 72-vuotiaana Tampereella 25. marraskuuta vuonna 2000.

Muusikkopiireissä Seppo Rannikko muistetaan myös railakkaana crazy-humoristina. Jarmo Jylhä muistaa myös, että hänen seurassaan ei käynyt koskaan aika pitkäksi. Teoston mukaan Seppo Rannikon nimissä on sävellyksiä, sanoituksia ja sovituksia 494 kappaletta ja Gramexin rekisteritietojen mukaan hän on mukana muusikkona, solistina ja kapellimestarina kaikkiaan 747 levypuolella.

Lähteet:

Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas, 500 suomalaista viihdetaiteilijaa, Helsinki WSOY. s. 166

Saarinen, Pale 2001. Selvis 2001'Edesmennyt legendaarinen muusikko, sovittaja, säveltäjä, jazzmies Seppo Rannikko: "Ei musiikki vakavaa ole, se on paljon vakavampaa"' - www.SELVIS/012001/rannikko.html (29.3.2005)

Gronow, Pekka 1993. Olavi Virta - Kootut levyt 27 - 1958-1960 esittelylehti.

Jylhä, Jarmo 2005. Sähköpostiviesti Veikko Tiitolle 29.3.2005.

Valikoitu diskografia

Albumit:

Sahara, Fonovox HITLP 1007, 1976

Disco Jungle, Fonovox DCLP 133, 1977

Jailhouse Rock, JP-musiikki JPLP 2046, 1982

Singlet:

Olavi Virta ja Jaakko Salon orkesteri: Hopeinen kuu (Guarda che luna)(säv. & san. Gualtiero Malgoni, suom. san. Rauni Kouta [=Reino Helismaa], sov. Jaakko Salo) (saksofonisoolo: Seppo Rannikko) Scandia / Nor-Disc ND-7, 1960

Sam Coast (=Seppo Rannikko) & The Monsters: Drum Shake (säv. Gene Krupa) Scandia KS 545, 1964

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy