BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Eila Pienimäki

s. 0.0.1939 - 0.0.0

Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiEila Pienimäki-Kuukkula
Nimihistoria
Pienimäki-Cramer, 0.0.0, Nimihistoria os. Pienimäki, avioliiton kautta Pienimäki-Cramer, myöhemmin uuden avioliiton kautta Pienimäki-Kuukkula
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1939 - 0.0.0
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Mauno Pienimäen yhtye, laulusolisti 1955-58
Taito Vainion orkesteri, laulusolisti 1959-60
Juhani Korjuksen orkesteri, laulusolisti 1961-62
Jorma Kuukkulan yhtye, laulusolisti 1984-
Biografia

Eila Pienimäki on lähtöisin Töysästä, Etelä-Pohjanmaalta. Hän herätti huomiota jo varhain ilmeisellä musikaalisuudellaan ja heleällä äänellään. Hänen ensimmäinen julkinen esiintymisensä tapahtui reilusti alle kouluikäisenä Markus-sedän lastentunnissa radiossa ja sen jälkeen hän oli mukana ahkerasti kaikenlaisissa tilaisuuksissa.

Vuoden 1955 lopulla kiinnitti Pohjanmaalla suosittua tanssiorkesteria luotsannut veli Mauno Pienimäki Eilan vakituiseksi solistikseen ja patisti sen jälkeen sisartaan osallistumaan lähitienoilla järjestettyihin kykyjenetsintäkilpailuihin, joiden raadissa istui itse Toivo Kärki. Eila Pienimäki voitti kisat saaden palkinnoksi kutsun saapua Helsinkiin ns. koelauluun. Seurauksena oli keväällä -58 esitys Tesoro mio hänen kolmen muun tulokkaan kanssa jakamalleen EP-levylle "Uusia tyttöjä - uusia iskelmiä" (Rytmi).

Vielä samana vuonna Eila pääsi tekemään ensimmäisen "oman" äänitteensä, oman tulkintansa Mackebenin klassikosta Itke en lemmen tähden (Decca), mutta vasta seuraava yritys, Kärjen salanimellä Kari Aava säveltämä nostalgiafoksi Vanhan veräjän luona (Decca) avasi kesällä 1959 suosion ukset sepposen selälleen. Näin Eila Pienimäestä tuli maestro Kärjen uusi luottosolisti, joka auttoi yleisön tietoon mm. sellaiset Kärjen hengentuotteet kuin Laulu tulipunaisesta kukasta (1959 - Rytmi), Tulenliekki (1960 - Rytmi) ja Älä lähde pois (1961 - Rytmi).

60-luvun alkupuolella Eila Pienimäki keikkaili ahkerasti silloisen aviomiehensä Juhani Korjuksen orkesterin laulusolistina - kesät tanssilavoilla ja talvikaudet ravintoloissa, kuten tuohon aikaan oli tapana. Tilanne muuttui dramaattisesti, kun hän tutustui täällä vierailleeseen amerikkalaiseen kilpaurheilijaan John Crameriin, joka vei hänet vuonna 1966 mukanaan Yhdysvaltoihin. Eila viihtyi Atlantin takana kaikkiaan kuutisentoista vuotta, jatkaen kuitenkin esiintymisiään siellä paikallisissa baareissa ja yökerhoissa.

70-luvulla Eila Pienimäki pistäytyi muutamana kesänä vanhassa kotimaassaan keikkaillen täällä ikään kuin muistinsa virkistämiseksi ja tehden vuonna 1975 Tuulikki-siskonsa kanssa yhteisen LP-levyn Luona vanhan veräjän (Anuco). Hän osallistui samana vuonna myös Mainos-TV:n "Syksyn sävel"-kilpailuun Heikki Annalan ja Sauvo Puhtilan aikaansaannoksella Mikä sinun oikein on? (Anuco), mikä jäi itse finaalissa viimeiseksi mutta herätti silti  mielenkiintoa yleisön taholla. Kun avioliitto John Cramerin kanssa oli auttamattomasti ohi, Eila palasi vuonna 1980 pysyvästi Suomeen.

Topi Kärki ei ollut unohtanut vanhaa suojattiaan vaan järjesti hänet jälleen levyttämään. Eila Pienimäen onnistunut comeback tapahtui 1981 Reino Markkulan tunnelmapalalla On aina toukokuu (Finnlevy), jota seurasi vuotta myöhemmin Timo Lindströmin tuottama nimikko-LP (Finnlevy). Vuonna 1984 seurasi vielä mm. joululevy Joulutunnelmia (Tamcat) ja 90-luvun puolelle siirryttäessä muutamia uusia kokoelmia Bluebird-merkille - niistä viimeisimpänä Ota syliin vuonna 1997.

Sen jälkeen Eila Pienimäeltä ilmestyi vielä aivan vuosikymmenen ja -sadan lopussa CD Tuurin tyttö (Kuu-music) hänen 40-vuotistaiteilijajuhlansa kunniaksi, ja hänen levytystensä kokonaismäärä käsittää jo yli 200 nimikettä. Keikkailua Pienimäki on jatkanut aktiivisesti mm.  aviomiehensä Jorma Kuukkulan kanssa ja laulamisen ohessa hän oli ollut kiinnostunut laajemminkin taiteesta. Hän on mm. julkaissut viisi runokokoelmaa ja pitänyt useita näyttelyitä öljyväritöistään.

Biografiatekstissä käytetyt lähteet:

Latva, Tony -Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas WSOY

v. Bagh, Peter -Hakasalo, Ilkka 1986: Iskelmän kultainen kirja OTAVA

Borg, Jaakko-Melakoski, Erkki & Vikstedt, Johan 1959: Tanssimusiikin vuosikirja 1969 FAZER

Valikoitu diskografia

Eila Pienimäki: Tesoro mio 1958 (Rytmi)

Eila Pienimäki: Itke en lemmen tähden 1958 (Decca)

Eila Pienimäki: Vanhan veräjän luona 1959 (Decca

Eila Pienimäki: Tulenliekki 1960 (Rytmi)

Eila Pienimäki: Älä lähde pois 1961 (Rytmi)

Eila ja Tuulikki Pienimäki: Luona vanhan veräjän 1975 (Anuco) (LP)

Eila Pienimäki: Eila Pienimäki 1982 (Finnlevy) (LP)

Eila Pienimäki: Ota syliin 1997 (Bluebird) (CD)

Eila Pienimäki: Tuurin tyttö 1999 (Kuu-music) (CD)

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy