BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Marita Taavitsainen

s. 24.8.1968, Kotka

Teksti Laura Henriksson
Perustiedot
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika24.8.1968, Kotka
Tangokuningatar1995
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja
Soittimetlaulu
Linkit
Levy-yhtiön esittelyteksti Marita Taavitsaisesta
http://www.universalmusic.fi/taavitsainen/
Biografia

Kotkalainen Marita Taavitsainen kruunattiin Seinäjoen tangomarkkinoiden tangokuningattareksi vuonna 1995. Samana vuonna tangokuninkaaksi valittiin myös Jari Sillanpää. Ensimmäisellä osallistumiskerralla tangomarkkinoihin Taavitsainen oli päässyt semifinaaliin; seuraavalla osallistumiskerralla hän ylsi voittioon saakka.

Taavitsainen on alkuperäiseltä ammatiltaan kampaaja. Hän ehti tehdä kymmenen vuotta kampaajan töitä ennen osallistumistaan tangomarkkinoiden karsintoihin. Ennen tangokuningattareksi valitsemistaan hän oli ehtinyt jättää kampaajan työt ja aloittaa artesaaniopinnot. Taavitsainen oli ehtinyt opintojensa ohella tehdä jonkin verran lauluesiintymisiä sekä esiintyä Kotkan teatterissa laulunäytelmässä, joka kertoi Harmony Sisterseistä. Kuten saman vuoden tangokuningas Jari Sillanpää, myös Taavitsainen on esiintynyt laivaristeilyillä. Tangomarkkinoiden semifinaalipaikan varmistuessa hänellä oli puolen vuoden työkiinnitys Euroopassa seilaavalla risteilyaluksella. Ymmärrettävästi voitti katkaisi laivakiinnityksen ja tangokuningattaren velvollisuudet alkoivat.

Uutta nostoa Taavitsaisen uraan toi Syksyn sävelen voitto vuonna 1998 kappaleella Andre. Pian voiton jälkeen julkaistu uusi levy Salainen puutarha ylsi platinalevyn myyntiin. Taavitsainen on julkaissut tähän menneessä viisi levyä: Tuhat unelmaa 1995, Salainen puutarha 1998, Riittää kun rakastaa, Yksi ainoa katse 2001 ja Sinistä ja syvää 2003. Yksi ainoa katse- levy on palkittu kultalevyllä vuonna 2001.

Usein tangokuninkaalliset haluavat ravistaa tangon pölyt olkapäiltään heti kuningatar- tai kuningasvuoden jälkeen, mutta Marita Taavitsainen on siinä suhteessa poikkeus. Hän laulaa edelleen mielellään tangoja. 

Kuten useat kuninkaaliset,Taavitsainenkin aloitti ensin keikkailun Lumipallo-yhtyeen kanssa. Sittemmin hän on esiintynyt Quattro- orkesterin kanssa keikoilla.

Marita Taavitsainen on palkittu vuoden naissolistin Emma-palkinnolla vuonna 1999. Hän on myös vuoden naissolisti – palkinnon voittaja vuodelta 2001. Vuoden 1999 Telvis- äänestyksessä hän sijoittui kolmannelle sijalle.  Marita Taavitsainen on toiminut juontajana suositussa Videotreffit- ohjelmassa vuosina 1999 ja 2000.

Kesäkuussa 2005 Taavitsaiselta on julkaistu kokoelmalevy ”10 vuotta… kuin siivillä”, sillä Taavitsainen juhlii vuonna 2005 kymmenvuotista taiteilijantaivaltaan.

Lähteet:

Knutas, Josper, 2004. "Tangomarkkinat". Teoksessa Suomi soi 1. Tanssilavoilta tangomarkkinoille. Toim. Gronow , Pekka & Lindfors, Jukka & Nyman Jake. Helsinki: Tammi. S. 59.

Latva, Tony & Tuunainen Petri 2004. Iskelmän tähtitaivas. 500 suomalaista viihdetaiteilijaa. Helsinki: WSOY. S.516.

Internetlähteet:

http://www.tangomarkkinat.fi/th/tangokuningatar1995.htm

http://www.universalmusic.fi/taavitsainen/


Valikoitu diskografia

Levyt:

Tuhat unelmaa 1995.

Salainen puutarha 1998.

Yksi Ainoa Katse 1999

Riittää kun rakastaa 2001

Sinistä ja Syvää 2003

Kappaleet:

Marita Taavitsainen 1998: Andre. Säv. Kari Litmanen, san. Jiri Nikkinen. Sonet 5596862 (cd).

Marita Taavitsainen 1998: Salainen puutarha. Säv & san. Kalevi Puonti. Sonet 5596862 (cd).

Marita Taavitsainen 1999: Yksi ainoa katse vain. Säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa. Sonet 5431882 (cd).

Marita Taavitsainen 1996: Rakastan rakastan rakastan. Säv & san. Veikko Niittynen. Mtv Mtvcd 109 (cd).

Marita Taavitsainen 1998: Kultahiekkaa. Säv & san. Jukka Kuoppamäki. Sonet 5596862.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy