BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Arja Koriseva

s. 0.0.1965 - 0.0.0, Toivakka

Teksti Laura Henriksson
Perustiedot
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1965 - 0.0.0, Toivakka
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja
Soittimetlaulu
Biografia

Arja Koriseva on yksi suosituimpia tangokuninkaallisiamme. Arja Koriseva kruunattiin tangokuningattareksi jo vuonna 1989 ja siitä lähtien hän on pysytellyt julkisuudessa töidensä kautta.

Koriseva on koulutukseltaan opettaja. Kasvatustieteen kandidaatiksi hän valmistui 1989. Hän on opiskellut myös Keski-Suomen Konservatoriossa musiikkia ja laulua sekä toiminut Hämeenlinnaan paikallistelevisiossa juontajana ennen suuren yleisön tietoisuuteen tulemistaan.

Arja Koriseva on keikkaillut Fortuna-orkesterinsa kanssa jo vuosia. Arja Koriseva kokosi orkesterin vuonna 1989, jolloin hän myös voitti Seinäjoen tangomarkkinoiden finaalin ja hänet kruunattiin tangokuningattareksi. Monien tangokuninkaallisten jäädessä vähitellen pois julkisuudesta, Koriseva on pysytellyt aktiivisesti julkisuudessa ja osannut käyttää sen mahdollisuuksia taitavasti hyväkseen.

Arja Korisevan soololevyt ovat olleet menestyksiä. Hänen kymmenestä tähänastisesta levyistään yhdeksän on myynyt vähintään kultalevyyn oikeuttavan määrän. Platinalevyn hän on saanut neljästä levystä ja tuplaplatinalevyn vuonna 1991 levystä Me kaksi vain.

Arja Korisevan yhteydessä mainitaan usein, että hänellä ei ole lukusista levytyksestään huolimatta varsinaista hittikappaletta. Muun muassa Suomen euroviisukarsinnoista tuttu Enkelin silmin –kappale on kuitenkin ollut varsin suosittu. Vuonna 2002 ilmestynyt Nauran ja rakastan – albumi oli elokuun 2003 musiikkitoimittajien valitsema kuukauden levy.

Arja Koriseva on ollut myös ahkera tv- esiintyjä. Hänen on ollut mukana kolmessa tv-show:ssa:" Näytönpaikka" -ohjelmassa 1996, "Suuri luokkakokous" -ohjelmassa ja "Jos sais kerran" -ohjelmassa. Hän on näytellyt myös Vääpeli Körmy- elokuvassa 1994. Lisäksi hänen ääntään on käytetty Disney-elokuvan Pocahontas- hahmossa.

Arja Koriseva on myös osallistunut laulukilpailuihin ulkomailla. Kultainen leija -kilpailu järjestettiin Malesiassa ja Arja Koriseva osallistui siihen Juha Vainion sanoittamalla kappaleella Kun tunteet kuljettaa sijoittuen toiselle sijalle. Hän osallistui myös Romaniassa järjestettävään Kultainen hirvi -nimiseen kilpailuun, josta tuloksen oli niinikään toinen sija. Arja Koriseva on konsertoinut aika-ajoin myös ulkomailla, esimerkiksi Jordaniassa, Kanadassa, Pohjois-Amerikassa, Australiassa ja Englannissa.

Arja Koriseva on ollut kiinnostunut myös näyttämötyöskentelystä. Hän esiintyi Eliza Doolittlen osassa My Fair lady- musikaalissa Turussa, Samppalinnan kesäteatterissa vuonna 2000. Hän on ollut mukana myös Lahden kaupunginteatterin Laulavat sadepisarat –musikaalissa 1997-1998. Syksyllä 2005 saa ensi-iltansa myös uusi näyttöproduktio.

Koriseva on esiintynyt ahkerasti myös juhlakonserteissa; esimerkiksi 10-vuotisjuhlakonsertti ”Enkelin silmin” vuonna 1999 ja viisitoistavuotisjuhlakonsertti 2004 ovat olleet menestyksiä. Koriseva on ollut useana vuonna tekemässä joulukonsertteja. Viimeisimpänä aluevaltauksena mukaan ovat tulleet lastenkonsertit. Koriseva on osallistunut useaan otteeseen myös Suomen Euroviisukarsintoihin.

Koriseva on palkittu vuoden naissolistin Emma-palkinnolla vuonna 1991.

Lähteet:

Knutas, Josper, 2004. "Tangomarkkinat". Teoksessa Suomi soi 1. Tanssilavoilta tangomarkkinoille. Toim. Gronow , Pekka & Lindfors, Jukka & Nyman Jake. Helsinki: Tammi. S. 55.

Latva, Tony & Tuunainen Petri 2004. Iskelmän tähtitaivas. 500 suomalaista viihdetaiteilijaa. Helsinki: WSOY. S.207-208.

Internetlähteet:

Arja Koriseva Oy:n kotisivujen historia-osio. http://www.arjakoriseva.fi/oy/default.asp?p=historia

Valikoitu diskografia

Koriseva, Arja 1991: Enkelin silmin. Säv. Matti Puurtinen, san. Turkka Mali. Fazer finnlevy 0630-14416-2 (cd).

Koriseva, Arja 1990: Hymyhuulet. (Lucky lips). Jerry Leiber & Mike Stoller, san. Jerry Leiber & Mike Stoller. Suom. san. Sauvo Puhtila. Fazer finnlevy fcd 5149 (cd).

Koriseva, Arja 1991: Kevätvalssi. Säv Pave Maijanen, san. Heikki Harma. Fazer finnlevy 0630-14416-2 (cd).

Koriseva, Arja 1989: Kultaiset korvarenkaat. (Golden earrings) Säv. Victor Young, san. Raymond B. Evans - Jay Livingston san. Anja Eskonmaa. Mtv mtvcd 109 (cd).

Koriseva, Arja 1991: Kun tunteet kuljettaa. Säv. Olli Ahvenlahti, san. Juha Vainio. Fazer finnlevy fcd 5161 (cd).

Koriseva, Arja 1991: Me kaksi vain (We're all alone). Säv & san. William R. Scaggs, suom. san. Turkka Mali. Fazer finnlevy 0630-14416-2 (cd).

Koriseva, Arja 1990: Tää ystävyys. Säv. Jori Sivonen, san. Juha Vainio Fazer finnlevy fcd 5149 (cd).

Koriseva, Arja 1995: Rakastunut nainen (Woman in love a). Säv & san. Frank Loesser. Suom. sanat Reino Helismaa. Columbia 4814662 (cd).

Koriseva, Arja 1991: Pikkutontun joululipas. Säv. Reino Markkula, san. Barbara
Helsingius-Koski. Fazer finnlevy fcd 5164 (cd).

Koriseva Arja - Pohjonen Mika 1994: Oon aina omasi sun (Love until the end of time). Säv ja san. Carol Connors. Suom. san. Turkka Mali. Mtv mtvcd 063 (cd).

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy