BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Matti Heinivaho

s. 0.0.1936 - 0.0.0, Messukylä, Tampere

Teksti Veikko Tiitto
Perustiedot
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1936 - 0.0.0, Messukylä, Tampere
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja
Soittimetlaulu, vibrafoni
Linkit
Biografia

Matti Heinivaho syntyi 20.1.1936 Messukylän kunnassa, joka nykyisin on osa Tampereen kaupunkia. Nuoruusaikoinaan Matti Heinivaho tunnettiin innokkaana urheilun harrastajana.

Laulajan uransa Matti Heinivaho katsoo alkaneen ensimmäisestä varsinaisesta keikastaan, jonka hän teki Tip Top-orkesterin solistina Lempäälässä Nurmen lavalla 30. elokuuta vuonna 1951. Kyseinen keikka alkoi hänen osaltaan kappaleella September In The Rain. Jo seuraavana keväänä 16-vuotias Matti Heinivaho perusti oman Domino -orkesterinsa. Kuitenkin jo syksyllä 1952 hän pääsi solistiksi nimekkääseen Pelimannipojat-yhtyeeseen. Tässä vaiheessa alkoikin sitten Matin täysiaikainen ura muusikkona eikä urheiluharrastuksiin enää jäänyt aikaa.

Jo muusikon uransa alussa Matti tunsi kiinnostusta jazz- ja swing-musiikkiin. Vuonna 1953 Pelimannipojat -yhtyeessä vakiintui hänen soittimekseen laulun ohella myös vibrafoni. Laulusolisti-fibrafonistin työ Pelimannipojissa täytyi kuitenkin lopettaa vuonna 1956, kun tuli kutsu armeijaan. Suoritettuaan varusmiespalveluksensa Heinivaho perusti oman yhtyeen Matti Heinivahon kvintetti.

1950-luvun lopulla Matti Heinivaho yhtyeineen pääsi esiintymään Helsinkiin, kansainväliseen yökerho Lidoon. Siellä heidän monipuoliseen ohjelmistoonsa mahtui niin jazzia, jiveä kuin ikivihreitä slow-foxejakin. Merkille pantavaa tässä on se, että viihdemusiikin alalla kilpailu esiintymispaikoista varsinkin pääkaupunkiseudulla oli todella kovaa eikä mitä tahansa yhtyettä Lidon tasoiseen paikkaan olisi tuolloin kelpuutettu. Pelkästään tämä seikka kertoo jotain silloin vielä nuoren Matti Heinivahon ja hänen yhtyeensä osaamisesta. Tuohon aikaan Heinivaho teki myös ensimmäiset levytyksensä, ensin Levytukku Oy:lle ja sitten Westerlundin edustamalle His Master's Voice -levymerkille. Tunnetuin näistä lienee v. 1959 levytetty käännösiskelmä Ilta tullut on Roomaan. Tuon kappaleen Matti pääsi esittämään myös televisiossa ohjelmassa Music Music Music.

Saman ajan levytyksiä on myös Matin ensimmäinen todella suuri hitti, alkuperältään amerikkalainen kansansävelmä Tunturin juurella. Levy julkaistiin vuoden 1960 alkupuolella ja siitä muodostui kyseisen vuoden toiseksi suosituin levy Suomessa, kaikkein suosituin oli Mauno Kuusiston esittämä Kertokaa se hänelle. Kappaleen Tunturin juurella suosiota kuvaa hyvin sekin, että siitä muodostui jo ilmestyessään klassikko ja Matti Heinivaholle eräänlainen 'tavaramerkki'.

Vuonna 1964 Matti Heinivaho aloitti musiikin ohella toisen merkittävän elämänuransa TV-viihteen alalla. Hän pääsi silloin töihin Tampereelle perustettuun TV2:n musiikkitoimitukseen. 35 vuotta kestäneen uransa aikana hän osallistui yli 700 TV-ohjelman valmistukseen tuottajana tai ohjaajana. Eläkkeelle hän siirtyi vuonna 1999. Hänen ohjaamiaan musiikkiohjelmasarjoja olivat mm. "Salonki soikoon" (1991) ja "Sataman valot" (1993).

Vuonna 1966 Musiikki-Fazerille siirtynyt Matti Heinivaho levytti toisen suurista hiteistään, käännöskappaleen Lännen tie. Kappaleen oli alunperin levyttänyt Frankie Lane ja se on tunnussävel TV-sarjasta Rawhide. TV:n musiikkitoimittajan työn ohella Matti Heinivaho myös levytti ja levyjä ilmestyi melko säännöllisesti koko 1960-luvun ajan. Vuonna 1971 julkaistiin Heinivahon ensimmäinen LP-albumi Matti Heinivaho Lännen tiellä.

Nykyisin 'Messukylän Hamptoniksi' tituleerattu Matti Heinivaho viettää eläkepäiviä syntymäseudullaan Tampereen Messukylässä musiikkiharrastuksen parissa. Hän asuu v. 1954 valmistuneessa omakotitalossa, jonka rakentaja kerrotaan olleen Kalle Päätalon Iijoki-sarjassa Aukusti Kuusisen nimellä tunnettu kirvesmies. Matti Heinivahon aika kuluu lukuisissa luottamustoimissa. Nykyisin hän toimii mm. TamJazz ry:n puheenjohtajana, Tampereen kaupungin musiikkilautakunnassa, seniorilaulukilpailuissa, seurakuntaneuvostossa sekä kunnallispolitiikassa. Joulun aikoihin hän vetää lauluiltoja kirkoissa. Tampereen kaupunginjohtaja Jarmo Rantasen mukaan Matti Heinivahon panos on ollut todella merkittävä myös Tampere-talon, kaupunginorkesterin ja TV 2:n yhteistyön kehittämisessä.

Vuonna 2001 65-vuotias Matti Heinivaho juhli näyttävästi 50 vuotta kestänyttä uraansa muusikkona Tampere-talossa 28. elokuuta järjestetyssä konsertissa. Hänen lisäkseen Tampere-talon esiintymislavalla nähtiin ja kuultiin myös useita muita nimekkäitä solisteja kuten mm. Erik Lindström, Marjatta Leppänen, Kai Lind ja Tapani Kansa. Konsertti myös nauhoitettiin ja se julkaistiin CD:nä järjestyksessään toisena Matti Heinivahon albumina Matti Heinivaho Live Tampere-talo 28.8.2001.

Matti Heinivaho on itsekin todennut, syntyneensä onnellisten tähtien alla, hän kun on voinut luoda uransa niin musiikin kuin TV-viihteenkin puolella omilla ehdoillaan ja saanut tehdä sitä työtä mitä on halunnutkin tehdä. Matti Heinivahon karisma on myös riittänyt uran luomiseen omalla tyylillä, eikä hänen ole tarvinnut missään vaiheessa turvautua jäljittelyyn tai muihinkaan vastaaviin vippaskonsteihin. Heinivaho on kertonut sellaistakin, että hänen pyrkiessään 60-luvulla Fazerille Toivo Kärki oli mm. ehdottanut, että hänestä tehtäisiin Suomalainen vastine Paul Ankalle. Tähän Matti oli jämäkkään tyyliinsä todennut olevansa Matti Heinivaho Messukylästä eikä suinkaan mikään Paul Anka ja se on kaikesta päätellen sopinut hyvin myös hänen musiikkiaan kuuntelevalle yleisölle.

Jarmo Rantasen mukaan Matti Heinivaho on ollut suosittu ja haluttu yhteistyökumppani monelle taholle, koska: "...työ ja yhteistyö on hänelle luontaisesti helppoa, koska Matilla on erityinen kyky luoda ympärilleen hyvää mieltä. Se on osa sitä karismaa, joka yhdistettynä musiikilliseen kykyyn on pitänyt Matin estradilla 50 vuotta. Ja aina eturivissä."


Biografiatekstissä käytetyt lähteet:

Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004. Iskelmän tähtitaivas, 500 suomalaista viihdetaiteilijaa. Helsinki: WSOY. Ss.108-109.

Salmi, Vexi 1996. 20 suosikkia - Lännen tie, CD:n esittelylehti.

Rantanen, Jarmo 2001. Matti Heinivaho - monipuolinen kulttuurin tekijä. CD:n Matti Heinivaho Live Tampere-talo 28.8.2001 esittelylehtinen.

Valikoitu diskografia

Singlet:

Matti Heinivaho 1959: Ilta tullut on Roomaan (Sotto er celo di Roma) (säv. Alessandro Taccani, san. Umberto Bertini, suom. san. Saukki [=Sauvo Puhtila]) Westerlund, HMV, TJ 161.

Matti Heinivaho 1960: Tunturin juurella (sama sävelmä tunnetaan nimellä Red River Valley) (säv. traditional, san. Merja [=Sauvo Puhtila], sov. Ossi Malinen & Heikki Rihla [=Hans Westerberg]) Westerlund, HMV.

Matti Heinivaho 1966: Lännen tie (Rawhide) (säv. Dimitri Tiomkin, san. N. Washington [=Henri A. Contet], suom. san. Saukki [=Sauvo Puhtila], sov. Aarno Raninen) Fazer, Decca SD.

Matti Heinivaho 1967: Unessain (Som en dröm) (säv. & san. Patrice Hellberg & Curt Petersen & Marcus Österdahl, suom. san. Juha Vainio, sov. Marcus Österdahl) Fazer, Decca SD 5694.

Albumit:

Matti Heinivaho lännen tiellä, Musiikki-Fazer, Rytmi RILP 7081,1971

Matti Heinivaho Live Tampere-talo 28.8.2001, Rawhide-Production Oy, RAWCD-01

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy