BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Jukka Virtanen

s. 0.0.1933 - 0.0.0, Jämsänkoski

Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
Oikea nimiJukka Jalmari Virtanen
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1933 - 0.0.0, Jämsänkoski
Roolit ja soittimet
Roolitkirjailija, sanoittaja, kääntäjä, juontaja, laulaja
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Songilo, laulaja 1975-2003
Vaikuttajat
Erik Blomberg, ohjaaja, elokuva-alan tutor
Jaakko Salo, työtoveri, säveltäjä, sovittaja, kapellimestari, tuottaja
Muut henkilöyhteydet
Pertti Pasanen, opiskelu- ja työtoveri
Matti Kuusla, työtoveri
Marjatta Leppänen, työtoveri, yksi Uuden Iloisen Teatterin perustajista
Vaikuttaja
Aarre Elo, työtoveri
Biografia
 

Jukka Virtanen aloitti vuonna 1954 opiskelun Helsingin yliopistossa kirjoittautuen samalla Hämäläis-Osakuntaan, missä hän sai teatterikerhon kautta ensi kosketuksen viihteen tekemiseen. Seuraavana vuonna hän oppi tuntemaan tulevan ystävänsä ja kollegansa Pertti "Spede" Pasasen ja aloitti keikkailun Yleisradiossa. Vuosi sen jälkeen Virtanen pestattiin käsikirjoittajaksi Erik Blombergin johtamaan Allotria Filmiin, missä yhteydessä hän tutustui moniin kotimaisiin elokuva- ja teatterialan ammattilaisiin.

Opiskeltuaan Blombergin johdolla elokuvantekoa Jukka Virtanen kiinnostui myös Suomessa ensi askeleitaan ottaneesta uudesta mediasta televisiosta. Niinpä hän hakeutui ja pääsi syksyllä -58 lajissaan ensimmäiseksi uutistoimittajaksi Yleisradion perustamaan Suomen Televisioon, missä hänet siirrettiin varsin pian viihdepuolelle. Virtasen ensimmäinen projekti uudessa roolissaan oli Niilo Tarvajärven isännöimä suosittu lauantaishow Palapeli, mutta hän ohjasi myös muunlaisia ohjelmia kuten urheilulähetyksiä.

Varsinaisen leipätyönsä ohessa Jukka Virtanen toimi myös erilaisten juhlatilaisuuksien juontajana. 60-luvun alussa hän perusti Aarre Elon ja Matti Kuuslan kanssa epävirallisen työryhmän, joka markkinoi tekemisiään nimikkeellä VEK. Kolmikon ensimmäinen yhteinen aikaansaannos oli vuonna -61 viihdetuokio Setäni on samaa maata, mitä seurasi vuotta myöhemmin Suomea Montreux'n Kultaisen Ruusun kilpailussa edustanut Risteysasema - At the Junction.

Samana vuonna eli 1962 ryhmään liittyi Jaakko Salo, debyyttinään Laila ja Ritva Kinnusen emännöimä musiikkishow "Sisarukset", ja kyseisen vuoden tv-satoa edustaa myös suomalaisen jazzhistorian kannalta mielenkiintoinen ohjelma "Ennen äänitystä eli jamsession Jazzia studiossa". Kolme vuotta myöhemmin VEK ja Salo voittivat Montreux'n arvostetun pääpalkinnon show'llaan "Lumilinna - The Cold Old Days", minkä jälkeen Virtanen työsti vuonna -66 Pasasen ja Ere Kokkosen kanssa elokuvan "Millipilleri".

Vuonna 1967 Jukka Virtanen jättäytyi vapaaksi taiteilijaksi. Vuotta myöhemmin Virtanen debytoi levytaiteilijana Tarja-Tuulikki Tarsalan ja Esa Saarion kanssa esityksessä Sukupuolivalistusta lapsille, mikä sisältyy kokoelmaan Riemurasia. Vuosikymmenen lopulla hän esittäytyi myös yökerholaulajana showssa, josta hän ikuisti äänilevylle Marjatta Leppäsen kumppanina esityksen Seurapiiri pyörii.

70-luvun puolivälissä Virtanen, Elo, televisiotoimittaja Heikki Kahila, Työväen Sivistysliiton kulttuurisihteeri Apeli Halinen ja läänintaiteilija Jani Uhlenius perustivat kisällilauluyhtyeen Songilo, joka suoritti ensiesiintymisensä helmikuussa 1976 Liikeliiton suurjuhlassa Helsingin Finlandia-talossa ja äänitti pari vuotta myöhemmin nimikko-LP:n. Siinä lomassa Jukka Virtanen teki keväällä 1977 ensimmäiset musikaalitekstinsä Intiimiteatterin Cabaretiin. Myöhemmin hän on tekstittänyt suomeksi laulut myös musikaaleihin Chicago (1983), Cats (1986), Rose (1992), Les Miserables (1999), Sweet Charity (1999), Buddy (2000), Punainen neilikka (2001) ja Täällä Pohjantähden alla (2002).

Vuonna 1979 Jukka Virtanen perusti mm. Marjatta Leppäsen, Lasse Mårtensonin ja Jaakko Salon kanssa Uuden Iloisen Teatterin, jonka esityksiin hän on osallistunut aina 2000-luvulle asti niin käsikirjoittajana ja ohjaajana kuin esiintyjänäkin. Virtasen muista teatteritöistä mainittakoon laulut Ritva Holmbergin dramatisointiin Peter Pan (1984), suomennos William Shakespearen Loppiaisaattoon (1990) sekä käsikirjoitus Juha Vainion laulujen pohjalle rakentuvaan laulunäytelmään Albatrossi ja Heiskanen (1992). Yhteistyössä Jaakko Salon kanssa syntyi 1996 Veikko Lavin laulujen pohjalta laulunäytelmä Takinkääntäjä.

1980-luvun alussa, Jaakko Jahnukaisen äkillisen poismenon jälkeen Jukka Virtanen kiinnitettiin isännöimään Mainos-TV:n suosittua Levyraatia, mitä tehtävää hän hoiti aina vuoteen 1998 asti. Hän on suunnitellut, ohjannut ja juontanut myös lukuisia muita televisio-ohjelmia sekä tehnyt ohjelmia radioon. 2000-luvulla Virtanen on esiintynyt televisiossa mm. TV 1:n Runoraadin vakiojäsenenä.

Laulutekstejä Jukka Virtanen on riimitellyt 60-luvun lopulta saakka, osan niistä käännöksinä ulkomaisiin sävelmiin. Yksi hänen ensimmäisistä menestysnumeroistaan tällä saralla oli vuonna 1968 Jaakko Salon säveltämä Dannyn esitys Seitsemän kertaa seitsemän (Scandia) Spede Pasasen elokuvaan Noin seitsemän veljestä. Samalta vuodelta on myös Virtasen oiva suomennos imitaattori Reijo Salmisen levyttämään suosittuun ruotsalaisiskelmään Jag tror på sommaren, Taas on aika auringon (Scandia).

Vuotta myöhemmin Jukka Virtanen debytoi itse levylaulajana omalla sanoituksellaan israelilaiseen kansansävelmään Havah Nagilah, Hanna ja Niilo (Scandia). Myönteistä palautetta sai myös hänen teksityksensä kansanpelimanni Konsta Jylhän bravurinumeroon Konstan parempi valssi, minkä Vesa-Matti Loiri levytti niin ikään vuonna 1969. Virtasen taitoja tunnelmallisempien sanoitusten tekijänä todisti puolestaan Petri & Petterson Brassin vuonna 1971 ikuistama Maalaismaisema eli käännös Elton Johnin listasävelmästä Country Comfort.

Vuonna 2003 Virtanen julkaisi omaelämänkertansa Kuvassa keskellä Jukka Virtanen (Tammi). Hän on saanut myös lukuisia palkintoja ja tunnustuksia, joista mainittakoon tässä Taiteen valtionpalkinto 2001, Musiikki & Media-palkinto 2001 populaarimusiikin hyväksi tehdystä elämäntyöstä sekä Viihteen Erikois-Venla 2002. Valtion taiteilijaeläke Jukka Virtaselle myönnettiin vuonna 1997.

Biografiatekstissä käytetyt lähteet:

Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 1 - Tanssilavoilta tangomarkkinoille (Tammi, Helsinki.)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)

Elo, Aarre 1996: Elon aika (Werner Söderström Osakeyhtiö, Porvoo-Helsinki-Juva)

Virtanen, Jukka 2003: Kuvassa keskellä Jukka Virtanen (Tammi, Helsinki)
Sanottua

"Jukkaa otti päähän, kun minulla oli tuliterä kone ja hänen koneensa taas oli vähän viallinen. Niinpä hän soitti monta kertaa konttoripäällikölle ja pyysi uutta konetta, mutta sitä ei vain kuulunut. Lopulta Jukka tuskastui ja kirjoitti Yleisradion johtokunnalle kirjeen, jonka sisältö oli jotakuinkin tällainen:

Johtokunnalle

Pyydän kohteliaazi, että zaizin käyttööni uuden kirjoituzkoneen. Tarvitzen zitä jokapäiväizezzä työzzäni.

Jukka Virtanen toimittaja

Pz. Anteekzi. Täztä koneezta puuttuu Z.

Seuraavalla viikolla Jukka sai uuden koneen."

(Lähde Aarre Elo: Elon aika. WSOY 1996)
Valikoitu diskografia
Tarja-Tuulikki Tarsala, Esa Saario ja Jukka Virtanen: Sukupuolivalistusta lapsille 1968 (Rytmi-musiikki)

Danny: Seitsemän kertaa seitsemän 1968 (sanoitus) (Scandia)

Reijo Salminen: Taas on aika auringon (Jag tror på sommaren) 1968 (sanoitus) (Scandia)

Marjatta Leppänen & Jukka Virtanen: Seurapiiri pyörii 1969 (Sonet)

Vesa-Matti Loiri: Konstan parempi valssi 1969 (sanoitus) (Scandia)

Jukka Virtanen: Hanna ja Niilo 1969 (sanoitus) (Scandia)

Jukka Virtanen: Balladi pojasta nimeltä Vee (Boy Named Sue) 1971 (sanoitus) (Scandia)

Simo Salminen: Alle lujaa 1969 (sanoitus) (Scandia)

Petri & Petterson Brass: Maalaismaisema [Country Comfort] 1971(sanoitus) (Scandia)

Mimmi Mustakallio: Varkaat ja kulkurit  [Gypsies, Tramps And Thieves] (sanoitus) 1972 (Scandia)

Vesa-Matti Loiri: Paulin taikakaulin (Maxwell's Silver Hammer) (sanoitus) 1973 (Scandia)

Danny: Jos maailmassa vain ois kahva 1974 (Delta)

Pentti Oskari Kankaan Seitsemän Seinähullua: Kaupungin rumin mies [ Ugliest Man In Town ] 1974 (sanoitus) (Rondo)

Marjatta Leppänen: Mies yli laidan 1975 (sanoitus) (Rondo)

Marjatta Leppänen: Pikku Mirjamin jännä päivä [En spännande dag för Josefine] 1975 (sanoitus) (Rondo)

Songilo: Songilo LP 1978 (Rondo)

Sinikka Sokka: Minä kaipaan Espalle takaisin 1979 (sanoitus) (Ponsi)

Kari Tapio: Lottovoitto on syntyä Suomeen 1990 (sanoitus) (Scandia)
Bibliografia ja lähteet
Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 1 - Tanssilavoilta tangomarkkinoille (Tammi, Helsinki.)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)

Elo, Aarre 1996: Elon aika (Werner Söderström Osakeyhtiö, Porvoo-Helsinki-Juva)

Virtanen, Jukka 2003: Kuvassa keskellä Jukka Virtanen (Tammi, Helsinki)
 


Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy