BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Pasi Kaunisto

s. 0.0.1950 - 0.0.0, Ylöjärvi

Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
Oikea nimiPasi Kaunisto
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1950 - 0.0.0, Ylöjärvi
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja (päärooli)
Soittimetpiano (pääinstrumentti), basso, rummut
Linkit
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Olli Leppäniemen orkesteri, laulusolisti 1969-80
Volare, laulusolisti (1983-)
Vaikuttajat
Olavi Virta, kannustaja
Toivo Kärki, "keksijä", kouluttaja, tuottaja
Biografia
Geeniperimältään varsin musikaalinen Pasi Kaunisto kiinnostui musiikista jo varhain. Herättyään huomiota lapsena laulajan lahjoillaan hän aloitti musisoimisen rumpalina, siirtyäkseen ennen pitkää basistiksi. 13-vuotiaana Kaunisto perusti ns. rautalankayhtyeen, joka sai komeasti kalskahtavan nimen The Twangers, ja 60-luvun puolivälissä hän osallistui Olavi Virran organisoimaan iskelmälaulukilpailuun sijoittuen siinä toiseksi.

Pasi Kauniston laulu-ura urkeni kuitenkin oikein toden teolla vasta keväällä 1968, kun Toivo Kärki kelpuutti hänet ns. koelaulun jälkeen levyttämään. Komeaäänisen tulokkaan ensimmäinen äänite oli Rauno Lehtisen sovittama ja Pauli Salosen sanoittama esitys Rakastan sinua niin (Decca), mutta vasta kolmas yritys, 22.4.1969 ikuistettu espanjalaislähtöinen Koskaan et muuttua saa (Decca) nosti laulajan pinnalle. Todettakoon, että kysymyksessä oli alkujaan instrumentaalisävellys, johon Juha Vainio loi suomenkielisen tekstin.

Syksyllä samana vuonna Kaunisto varmensi asemansa huipulla voittamalla Syksyn sävel-kilpailun Kärjen ja Vainion yhteistyönä syntyneellä balladilla Sanat eivät riitä kertomaan (Decca), mikä nousi sekin listoille täyttäen hänen keikkakalenterinsa. Ennen vuosikymmenen vaihtumista Kaunisto ehti saada valmiiksi myös nimikko-lp:n (Finnlevy), joka sisälsi eräiden aikaisemmin singlemuodossa julkaistujen esityksen ohessa mm. Antti Hyvärisen sovittamat käännöstaltioinnit Saanhan mennä luotas pois (- Release me -) ja Viimeinen valssi (- The Last Waltz -).

Keväällä 1971 Pasi Kaunistolta ilmestyi kolmas menestysesitys, Kärjen sovittama ja Tuula Valkaman tekstittämä kansanlaulupohjainen Lakeuden kutsu (Decca), joka toi hänelle ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan kultalevyn. Laulajan voittokulkua jatkoi vielä samana vuonna Nelostie (Decca) ja seuraavana vuonna Koitere - Karjalan helmi (Decca), molemmat hänen tutorinsa Toivo Kärjen käsialaa. Vuonna 1973 Kauniston nimi nähtiin jälleen listoilla Sauvo "Saukki" Puhtilan sanoittaman ja Nacke Johanssonin sovittaman italialiaslähtöisen tv-iskelmän Sata kelloa (Decca) yhteydessä.

Sen jälkeen Pasi Kaunisto hittitehtailu hiipui, kunnes hän sai ikuistettavakseen syksyllä 1977 Vainion tekstittämän tunnussävelmän Nadja (Finnlevy) suositusta televisiosarjasta "Tsaarin kuriiri" Paul Fagerlundin sovituksena. Samana vuonna hän levytti myös kappaleen Aina näin lähekkäin
(Finnlevy) salanimellä Joel Sulo. Vuoden 1978 lopussa seurasi sitten Yleisradion pesti edustamaan suomalaista tangolaulantaa Argentiinaan, mitä tapahtumaa hän muistelee vieläkin yhtenä uransa tähtihetkistä.

Tämän jälkeen Pasi Kaunisto suuntautui yhä suuremmassa määrin hengelliseen musiikkiin, vaikka jatkoi siinä sivussa myös maallisempaa keikkatoimintaansa. Vuonna 1983 hän yritti comebackia iskelmälistoille osallistumalla Syksyn sävel-kilpailuun Veikko Juntusen laululla Yksi päivä elämää (Hittikorva), mutta jäi kisailussa kahdeksanneksi. Sen jälkeen hän hiljensi keikkailuaan tuntuvasti, ryhtyäkseen hoitamaan perustamaansa hautaustoimistoa.

80-luvun puolivälissä Pasi Kaunistolta ilmestyi parikin iskelmällistä kokoelmaa: Karjala mielessäin (Bluebird), jonka otsikkokappale oli Toivo Kärjen käsialaa, ja Suoraan sydämestä (Bluebird) Kari Litmasen sävelmän pohjalta. Vuonna 1990 julkaistu Kauniston ensimmäinen hengellisten laulujen
kokoelma Sua kohti, Herrani (Prisma) menestyi myös kaupallisesti niin hyvin, että sitä seurasi joukko vastaavanlaisia levytyksiä. Vuonna 1996 Pasi Kaunisto palasi jälleen iskelmien pariin CD:llä Iltatähti (Bluebird), jonka otsikkoesitys oli ikuistettu jo marraskuussa 1970, mutta jonka muu ohjelmisto oli uutta.

Toimittuaan 15 vuotta yrittäjänä Kaunisto myi firmansa ja aloitti loppukesästä 2003 taas keikkailun Volare-nimisen yhtyeen laulusolistina. Samoihin aikoihin ilmestyi myös uusi single Tyhjät ois iltani. Alkuvuodesta 2006 Pasi Kaunisto sai valmiiksi Viron Pärnussa sikäläisen kaupunginorkesterin avustamana taltioimansa joulukokoelman Joulun juhlaa, talven tunnelmaa (Warner), jonka sisältöön kuuluu hänen Milja-tyttärensä säveltämä ja sanoittama laulu Ensilumi.

Kaunisto viettää nykyisin osan vuodesta Ranskassa, mikä johtuu paljolti siitä, että hänen toinen tyttärensä Verna työskentelee viulistina Luxemburgissa. "Pasi Kauniston levy tuo kauniita muistoja ajalta, jolloin iskelmä oli vielä voimissaan ja laulajat hyvin pukeutuneita unelmien tulkkeja", toteaa Vexi Salmi sarjaan 20 suosikkia kuuluvan cd-kokoelman Sanat eivät riitä kertomaan (F Records) esittelytekstissä. "Ikävä kyllä hänen ensimmäinen menestyksensä Koskaan et muuttua saa ei ole käynyt toteen. Maailma on muuttunut ja me sen mukana."
Valikoitu diskografia
Kaunisto, Pasi: Rakastan sinua niin 1968 (Decca)
Kaunisto, Pasi: Koskaan et muuttua saa 1969 (Decca)
Kaunisto, Pasi: Pasi Kaunisto 1969 (LP) (Finnlevy)
Kaunisto, Pasi: Lakeuden kutsu 1971(Decca)
Kaunisto, Pasi: Sata kelloa 1973 (Decca)
Kaunisto, Pasi: Nadja 1978 (Finnlevy)
Kaunisto, Pasi: Yksi päivä elämää 1983 (Hittikorva)
Kaunisto, Pasi: Karjala mielessäin 1985 (LP) (Bluebird)
Kaunisto, Pasi: Sua kohti, Herrani 1990 (CD) (Prisma)
Kaunisto, Pasi: Iltatähti 1996 (CD) (Bluebird)
Kaunisto, Pasi: Sanat eivät riitä kertomaan 1996 (CD) (F Records)
Kaunisto, Pasi: Joulun juhlaa, talven tunnelmaa 2006 (CD) (Warner)
Bibliografia ja lähteet
Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Jyväskylä)

Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 1 - Tanssilavoilta tangomarkkinoille (Tammi, Helsinki.)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy