BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Ossi Malinen

s. 0.0.1928 - 0.0.0, Helsinki
k. 0.0.2008 - 0.0.0, Helsinki

Teksti Jari J. Marjanen & Petri Grönstrand
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiOsmo Olavi Malinen
Oikea nimiOsmo Malinen
TaitelijanimetOssi Malinen
SalanimetFortunato Ascari (Vain kappaleessa Öisen meren laulu)
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1928 - 0.0.0, Helsinki
Kuolinaika0.0.2008 - 0.0.0, Helsinki
Roolit ja soittimet
Roolitsovittaja (päärooli), säveltäjä, muusikko, kapellimestari, orkesterinjohtaja
Soittimettenorisaksofoni (pääinstrumentti), alttosaksofoni, baritonisaksofoni, huilu, klarinetti, piano
Linkit
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Pentti Jousteen yhtye
Äke Knusin yhtye
Harry Aaltosen orkesteri (v. 1951)
Ossi Runteen yhtye/orkesteri (helmikuusta 1952)
Onni Gideonin yhtye
Radion tanssiorkesteri
Radion Viihdeorkesteri
oma yhtye/orkesteri
Muut henkilöyhteydet
Juhani Aaltonen, muusikkokumppani
Eino Grön, sävellysten/sovitusten esittäjä
Unto Haapa-aho, muusikkokumppani
Onni Hovi, muusikkokumppani
Helena Korpela, sävellysten sanoittaja
Leo Kähkönen, muusikkokumppani
Seija Lampila, sävellysten/sovitusten esittäjä
Kai Lind, muusikkokumppani, sekstetin/septetin laulusolisti
Liisa Muuri, sävellysten sanoittaja
Eila Pellinen, sovitusten esittäjä
Seppo Pihlajamaa, muusikkokumppani
Tuula-Anneli Rantanen, sävellysten/sovitusten esittäjä
Ossi Runne
Rolf Sandqvist ("Sacy Sand"), muusikkokumppani
Pekka Stevander, muusikkokumppani
Teuvo Suojärvi, muusikkokumppani
Onni Tervonen ("Onni Gideon"), muusikkokumppani
Erkki Valaste, muusikkokumppani
Alvi Vuorinen, sävellysten sanoittaja
Göran Ödner, muusikkokumppani
Vaikuttajat
Erik Lindström
Martti Piha, PSO:n tuottaja/johtaja
Sauvo Puhtila, sävellysten sanoittaja
Olavi Virta, sovitusten esittäjä
Biografia

Itseoppinut muusikko Ossi Malinen kohosi 1950-luvun mittaan eri orkestereissa maamme viihdemuusikoiden eturiviin multi-instrumentalistina (erityisesti tenorisaksofonistina ja huilistina, mutta myös klarinetistina ja pianistina) sekä sovittajana. Hänet kiinnitettiin vuonna 1949 ravintola Kaivohuoneella esiintyneeseen Erkki Ahon orkesteriin, jota johti myöhemmin Ossi Runne. Olympiavuonna 1952 korkeatasoinen orkesteri esiintyi kotimaisille ja ulkomaisille arvovieraille Edinburghin herttuaa prinssi Philipiä myöten. Runne kiinnitti huomiota erityisen lahjakkaaseen tenorisaksofonistiin, ja Malisen yhteistyö hänen kanssaan jatkui myöhemmin Ossi Runnen yhtyeessä. Yhrtye kierteli ahkerasti esiintymispaikkoja 1950-luvun puolivälistä alkaen ja soitti myös monilla äänilevyillä. Sen vakituisena laulusolistina oli tuolloin Olavi Virta, ja monet Virran tuon ajan hienoimmista levytyksistä ovat nimenomaan Malisen sovittamia, kuten esimerkiksi Sen tuuli häivyttää, Välttää et voi, Paras on unohtaa, Karavaani, Kaksi maailmaa, Laura, Tänään – huomenna, Rakastunut nainen ja Eva. Myöhäisin Malisen Virta-sovituksista on 1959 taltioitu Sonja, jossa laulajaa säestää Malisen oma orkesteri.

1960-luvulle tultaessa Malinen jätti keikkailun, koska muu työ varsinkin kysyttynä sovittajana alkoi viedä aikaa yhä enemmän, ja hänen tilalleen Ossi Runnen orkesteriin tuli Sven Nygård. Myöhemmin Runnen johtaessa orkesterikonsertteja eri puolilla maata kuuluivat Malisen sovitukset ja myös sävellykset ohjelmistoon; samoin hän sävelsi useita pienimuotoisia orkesteriteoksia mm. Radion viihdeorkesterille. Malisen sävellyksistä mainittakoon Albiona, First Autumn Rain, Presto, Sarabanda in G ja Viisi kolmijakoista kappaletta. Jazzteokset Double-Time, Blues Goes Fugue ja Helsinki Blues on julkaistu vuonna 1959 äänilevyllä Made i Finland.

1950- ja 60-lukujen taitteessa esiin nousseeseen uuteen muusikkopolveen Malinen teki tuttavuutta paitsi muusikkona myös opettajana iskelmälaulukursseilla, joilla hänen oppilaanansa oli mm. Eino Grön. Nuori rumpali ja laulaja Kai Lind, oik. Kaj Lindberg, kiinnitettiin vuonna 1960 laulusolistiksi hänen orkesteriinsa, joka Malisen jäätyä pois vuonna 1962 jatkoi Kai Lindin orkesterin nimellä.

Painavimman jälkensä Ossi Malinen on varmaan jättänyt suomalaisen populaarimusiikin historiaan nimenomaan yhtenä merkittävimmistä ja lahjakkaimmista sovittajista, jota myös aikalaisarvostelija Mauno Maunola arvosti. ”Sovittajat, nuo mielestäni kaikkein tärkeimmät ammattimiehet, jäävät usein tarpeettoman vähälle huomiolle, vaikka he ovat juuri niitä, jotka solistien lisäksi antavat levylle oikeat kehykset,” toteaa Ossi Runne muistelmissaan. Siinä missä George de Godzinsky oli sovittaja-kapellimestarina suurten sekaorkesterien ja keskieurooppalaisen tyylin mestari, Malinen puolestaan hallitsi jazzin sekä amerikkalaistyylisen jazz-iskelmän, latinalaismusiikin, big bandin ja pienemmät yhtyekokoonpanot. Musiikkitieteilijä Pekka Jalkasen mukaan Malisen ihanteena oli Miles Davisin ja Lennie Tristanon edustama cool jazz -tyyli. 1950-luvun loppuvuosina alkoi swing-tyylisestä jazzista tulla tärkeä osa suomalaista iskelmämusiikkia; Jaakko Salon sanoin tapahtui ”onnistunut suodatus”. Malinen oli tuon tyylin taituri, joka suosi moderneissa amerikkalaistyylisissä sovituksissaan varsinkin puhaltimia ja kykeni hienosti kehittämään suuren jazzorkesterin sointia iskelmälliseen suuntaan. Niinpä häneltä tilasi runsaasti sovituksia useampikin levy-yhtiö, varsinkin Fazer, Westerlund ja Pohjoismainen Sähkö eli PSO. Hänen parhaita sovituksiaan tältä ajalta ovat esimerkiksi Tuula-Anneli Rantasen levyttämä Kaunis pesijätär, Seija Lampilan Broadwayn rytmi ja Eila Pellisen Surullinen sunnuntai. Malinen perehtyi myös latinalaisamerikkalaiseen musiikkiin ja teki yhteistyötä latinalaistyylin suomalaisen pioneerin Sacy Sandin, oik. Rolf Sandqvistin, kanssa, mistä yhtenä näyttönä on esimerkiksi Sandin levyttämä, Malisen sovittama boleroklassikko Perfidia. Malinen harrasti innokkaasti myös espanjan kieltä.

Eräässä radiohaastattelussa Ossi Malinen kuvasi käsitystään kevyen ja ns. taidemusiikin suhteista vertaamalla näitä ketterään jollaan ja raskaammin liikkuvaan, voimakkaaseen valtamerihöyryyn. Kumpikin on tärkeä omassa tehtävässään, mutta sekä veneitä että laivoja on hyvin ja huonosti tehtyjä, samoin kuin musiikkia kategoriasta riippumatta. Kunnolliseen lopputulokseen ei myöskään riitä, että on vain kaunis pinnalta. Kestävän ja käyttökelpoisen jollan tekeminen vaatii harjoittelua ja ammattitaitoa, eikä toisaalta valtamerihöyrystäkään ole mihinkään, jos sitä pitää pelkkä maali koossa.

Malinen tunnettiin muusikkotoverien keskuudessa vaatimattomana sivustakatsojana, joka ei halunnut nostaa omaa persoonaansa esille. Tätä esittelyä kirjoitettaessa (elo—syyskuussa 2007) hän oli vetäytynyt täysin julkisuudesta. Osmo Malinen kuoli 31. maaliskuuta 2008.

Valikoitu diskografia

Kauko Käyhkö: Miesten mies (The Ballad of Davy Crockett), foksi. Säv. George Bruns, alkup. san. Tom Blackburn, suom. Reino Helismaa, sov. Ossi Malinen. Elokuvasta Davy Crockett — rajaseudun kuningas. Decca 1955. (Malisen ensimmäinen levytetty sovitus.)

Eila Pellinen: Surullinen sunnuntai (Szomorú vasárnap), hidas foksi. Säv. Rezső Seress, alkup. san. László Jávor, suom. Reino Helismaa, sov. Ossi Malinen. 1959

Olavi Virta: Sonja, foksi (alun perin yksinlaulu pianosäestyksin). Säv. Eugen Pártos, alkup. san. Beda [= Fritz Löhner-Beda], suom. Reino Helismaa / sov. Ossi Malinen. Decca 1959.

Tuula Siponius: Kuutamouintia (Moonlight Swim), foksi. Säv. Ben Weisman [= Benjamin Weisman], alkup. san. Sylvia Dee, suom. Merja [= Sauvo Puhtila], sov. Ossi Malinen. Decca 1959.

Matti Heinivaho: Aaveratsastajat (Riders in the Sky), foksi. Säv. trad. — Stan Jones, alkup. san. Stan Jones, suom. Kullervo [= Tapio Lahtinen], sov. Ossi Malinen. His Master’s Voice 1960.

Kalevi Korpi: Paimentytön sunnuntai (Sæterjentens søndag), laulu (alkujaan sävellys sooloviululle ja orkesterille), säv. Ole Bull, alkup. san. Jørgen Moe, suom. Erkki Ainamo, sov. Ossi Malinen. His Master’s Voice 1961.

Marjatta Leppänen: Äsken särkyi sydämeni (Breaking in a Brand New Broken Heart). Säv. & alkup. san. Howard Greenfield — Jack Keller, suom. Veikko Vallas [= Sauvo Puhtila], sov. Ossi Malinen.

Bibliografia ja lähteet

Aho, Kalevi — Jalkanen, Pekka — Salmenhaara, Erkki — Virtamo, Keijo 1996: Suomen musiikki. Kustannusosakeyhtiö Otava. Keuruu. S. 216 ja 236.

Hakasalo, Ilpo — Bagh, Peter von 1986: Iskelmän kultainen kirja. Kustannusosakeyhtiö Otava. Keuruu.

Jalkanen, Pekka — Kurkela,Vesa 2003: Suomen musiikin historia. Populaarimusiikki. Werner Söderström Osakeyhtiö. Porvoo. S. 349, 398, 406—407 ja 452—453.

Luhtala, Pertti (toim.) 2003. Ossi Runne — trumpetilla ja tahtipuikolla. WSOY. Porvoo. S. 118, 123, 133, 160, 187, 191 ja 214.

Suomalaisia säveltäjiä. Kustannusosakeyhtiö Otava. S. 557.

Radio-ohjelmatallenne:

Malinen, Osmo 1966. ”Tänä iltana on minun vuoroni: Ossi Malinen.” Tallennuspäivä 16.5.1966, lähetyspäivä 22.5.1966. Yleisradion Radioarkisto, AST-20901-0 DIG-338822-0.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy