BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Donna Arima

s. 0.0.1934 - 0.0.0

Teksti Petri Grönstrand
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiDonna Ramona Orvokki Arima (o.s. Wainikainen)
Oikea nimiDonna Arima
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1934 - 0.0.0
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja
Soittimet---
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Olavi Stillmanin orkesteri
Ossi Aallon yhtye
Mario Weberin orkesteri
Muut henkilöyhteydet
Osmo (Ossi) Aalto, orkesterinjohtaja
Erkki Aho, orkesterinjohtaja
Georg Malmstén
Olavi Nyberg, laulunopettaja
Mario Weber, orkesterinjohtaja
Eero Wäre (Väre)
Biografia

Donna Arima syntyi esiintyjäsukuun ja lauloi jo lapsena yleisön edessä. Isoisä oli sirkuksen trapetsitaiteilija, isä toimi sirkuksessa notkeusvoimistelijana ja äiti tanssijana boakäärmeiden kanssa. Myös Donna esiintyi vanhempiensa kanssa sirkuksessa ja tivoleissa.

Syksyllä 1957 Donna Arima osallistui Koiton iskelmälaulukilpailuun, jossa päätuomarina oli Georg Malmstén. Sekä tuomaristo että yleisö äänestivät Ariman voittajaksi. Seuraavan vuoden maaliskuussa tuli Helsingissä järjestetyssä kupletti- ja iskelmälaulukilpailussa ulkomaisen sarjan Suomen mestaruus ja kotimaisessa sarjassa kolmas sija. 1950- ja 60-lukujen vaihteen molemmin puolin hän opiskeli laulua ensin Eero Wäreen ja sen jälkeen Olavi Nybergin sekä Martta Tigerin johdolla.

Ammattimaisena laulajana Donna Arima aloitti Olavi Stillmanin orkesterissa. Tämän jälkeen hän pääsi koelaulun jälkeen Ossi Aallon orkesterin solistiksi ja esiintyi sen kanssa lähes koko 60-luvun. Vuosikymmenen alussa Donna Arima esiintyi Linnanmäellä, missä samaan aikaan kapellimestarina toimi saksalainen orkesterinjohtaja Mario Weber. Tämä kiinnitti laulajattaren solistikseen kuukauden mittaiselle Hampurin-kiertueelle syyskuussa 1962. Television alkuaikoina Donna Arima oli mukana myös Tesvision Laiva on lastattu -ohjelmassa.

Laulajanuransa aikana hän levytti parisenkymmentä laulua. Näistä suosituimmaksi tuli Kauko Käyhkön säveltämä Tunturisatu, jonka monet aikalaiset vieläkin muistavat nimenomaan hänen laulamanaan.

Erkki Ahon lopettaessa keikkailun 60-luvun lopulla myös Donna Arima lopetti julkiset esiintymisensä, koska ei halunnut ruveta kulkemaan sekalaisten vaihtuvien yhtyeiden kanssa. 1970-luvulla hän toimi alkuun ravintolan kassanhoitajana ja piti myöhemmin 14 vuoden ajan omaa elintarvikeliikettä vanhusten palvelutalossa Helsingin Myllypurossa.
 

Sanottua

Jätettyään taakseen ammattimaisen laulamisen Donna Arima on lauleskellut enää aivan yksityisesti. Mielellään hän kertoo laulavansa lapsenlapsilleen, joita hänellä on jo kaksitoista – ja koiralle. Nelijalkaisten ystäviemme musikaalisuus kuitenkin vaihtelee.

– Ennen meillä oli koira, joka ei ymmärtänyt laulua ollenkaan, vaan alkoi välittömästi ulista!

Valikoitu diskografia

Donna Arima ja Ossi Aallon orkesteri: Luna Lu, foksi, säv. Gualtiero Malgoni, san. Ornella Ferrari, suom. Pekka Saarto [= Sauvo Puhtila], sov. Erkki Karjalainen. Odeon PLD 196 1958

Donna Arima: Tunturisatu, foksi, säv. K. Raikko [= Kauko Käyhkö], san. Martti Jäppilä. Odeon PLD 216 14.4.1961

Bibliografia ja lähteet
Lähteet:

Arima, Donna 2007. Kirje Petri Grönstrandille 17. marraskuuta 2007.
Arima, Donna 2007. Puhelinhaastattelu 9. joulukuuta 2007. Haastattelijana Petri Grönstrand.

Kuvagalleria
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy