BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Kokoonpanon tiedot

Bamperos


Teksti Veikko Tiitto
Perustiedot
Tärkeät päivämäärät
Perustettu0.0.1970 - 0.0.0
Ammattimainen kokoonpano0.0.1973 - 0.0.0
Ensilevytys0.0.1974 - 0.0.0
Lopettanut0.0.1990 - 0.0.0
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Vaikuttajat
Veikko Juntunen, säveltäjä, sanoittaja, sovittaja
Yhtyejäsenet
Alkuperäinen kokoonpano (1970-73): Esa Granroth (rummut), Raimo Hakasalmi (ent. Viinamäki) (harmonikka), Mauri Huotari (basso), Ari Purala (kitara), Erkki Vehkaperä (laulu ja lyömäsoittimet)

Toisessa kokoonpanossa Hakasalmen tilalle tuli Seppo Seilonen harmonikkaan. Granroth ja Seilonen lähtivät pois ja tilalle tulivat kolmanteen kokoonpanoon Mauno Moisanen ja Pekka Outinen. Neljänteen kokoonpanoon 1973 tuli Puralan tilalle Seppo Jääskeläinen.

Kokoonpano (1973-90): Seppo Jääskeläinen (kitara), Pekka Outinen (rummut), Erkki Vehkaperä (laulu ja lyömäsoittimet), Mauri Huotari (basso). Kosketinsoittajana olivat Mauno Moisanen (1973-1979), Jari Laasanen (1979-1981), Esa Sihvola (1980-1983), Arto Mäläskä (1983-1986), Veli Tikkala (1986) ja Markku Suvinen (1986-1990)
Biografia

Joskus suunnilleen vuonna 1970 muusikot Esa Granroth (rummut), Raimo Hakasalmi (ent. Viinamäki) (harmonikka), Mauri ”Kimalainen” Huotari (basso), Ari Purala (kitara) ja Erkki ”Rönsy” Vehkaperä (laulu ja lyömäsoittimet) aloittivat julkiset esiintymisensä nimellä Bamperos. Ensimmäiset vuodet yhtye soitti lähinnä viikonloppuisin Oulun ja lähiympäristön tanssipaikoilla.

Yhtyeen ammattimainen kokoonpano muotoutui vuonna 1973, jolloin Bamperoksen kokoonpanoksi vakiintui Seppo Jääskeläinen (kitara), Pekka Outinen (rummut), Mauno Moisanen (urut), Erkki Vehkaperä (laulu ja lyömäsoittimet) sekä Mauri Huotari (basso). Heistä jokainen pystyi toimimaan myös laulusolisteina. Jokainen heistä hallitsi niin soolo- kuin stemmalaulamisen. Jokainen oli myös itseoppinut, lahjakas muusikko. Yhteistä heille oli niin ikään myös pienestä pitäen lähtöisin oleva musiikin harrastus.

Yhtyeen tavaramerkiksi muodostui vauhdikas ravintolaohjelmisto, joka muodostui tanssittavasta iskelmämusiikista tyyliin ”jokaiselle jotakin”. Ohjelmistossa oli päivän hittien ja euroviisujen lisäksi Elvistä, Abbaa sekä iskelmiä 50-luvulta alkaen. Eräs keikkojen bravuurinumeroita oli kappale Woman, joka saattoi parhaimmillaan venähtää kahdenkymmenen minuutin mittaiseksi. Bamperos-soundiin kuuluivat oleellisena osana myös Hammond-urut, joita kuljetettiin aina mukana keikoilla niiden painosta ja suuresta koosta huolimatta. Bamperos oli erittäin kysytty orkesteri ympäri Suomen sekä myös kansainvälisillä laivareiteillä. Vuosien mittaan yhtye ehti esiintyä lukuisia kertoja sekä televisiossa että eri radioasemilla. Tekipä se jinglen Oulun ensimmäisen kaupallisen radioaseman, Radio Megan avajaisiinkin vuonna 1988.

Yhtyeen esiintyessä Helsingissä ravintola Paasissa, eräs paikalle sattunut levytuottaja kutsui yhtyeen Fazer Musiikin tuotantopäällikön Toivo Kärjen luokse koe-esiintymiseen. Kärki oli Bamperokseen tyytyväinen ja levytyssopimus syntyikin saman tien. Bamperos pääsi levyttämään ensimmäisen albumin heti suoraan ilman tyypillisiä edeltäviä singlekokeiluja.

Ensialbumi Bamperos on sävellystensä puolesta kokonaan kotimaista tuotantoa, mikä siihen aikaan oli harvinaista. Levyn musiikki koostuu kymmestä Veikko Juntusen ja kahdesta kosketinsoittaja Mauno Moisasen sävellyksestä. Sovituksista puolestaan vastaa Veikko Juntusen lisäksi yhtye itse. Levyn kappaleista mainittakoon Rock-bussi, Tuuli on kääntynyt sekä Musta jengi. Levy oli samaan aikaan ilmestyneen Express-yhtyeen ohella ensimmäinen oululainen pop-yhtyeen LP-julkaisu. Kovan työn tuloksena yhtye vakiinnutti vähitellen 70-luvun aikana asemansa suomalaisten tanssiyhtyeitten kärkiryhmässä.

Vuonna 1979 yhtye teki toisen albuminsa Näin on meininki. Raul Reimanin säveltämästä ja Chrisse Johanssonin sanoittamasta nimikkokappaleesta tuli yhtyeen tähän asti suurin menestyskappale. Vuonna 1979 yhtyeen pitkäaikainen kosketinsoittaja ja laulaja Mauno Moisanen jätti yhtyeen ja hänen tilalleen tuli Jari Laasanen.

Bamperos esiintyi urallaan viidellä LP-levyllä ja yhtyeen suurimmaksi hitiksi nousi vuonna 1981 levytetty Jukka Kuoppamäen säveltämä ja Chrisse Johanssonin sanoittama kappale Tule kanssani kylpyyn. Luonnollisesti myös uusi, yhtyeen järjestyksessään kolmas levyalbumi nimettiin tämän suureen suosioon nousseen sävelmän mukaan. Muita listoille nousseita Bamperos-hittejä tuolta levyltä olivat muun muassa Jukka Kuoppamäen säveltämä Kimonota raotuta (san. Chrisse Johansson) ja Heikki Annalan Kettunen, keskiyön cowboy (san. Raul Reiman). Levyn saamaa suosiota kuvaa hyvin sekin, että Pekka Outisen kertoman mukaan tässä vaiheessa bändin keikkahinta nousi merkittävästi.

Bamperoksen 10-vuotisjuhlajulkaisu Bamperos - Juhlalevy 10 vuotta ilmestyi vuonna 1983. Tämä musiikillisesti hyvin onnistunut Bamperos-tuote noteerattiin ansaitusti myös äänilevyjen myynti- ja musiikkilistoilla. Tämä levy jäi kuitenkin viimeiseksi viralliseksi Bamperos-albumiksi. Levyn sisällöstä mainittakoon alun perin italialaisiskelmä Lähdetään pois (Come vorrei) ja Veikko Samulin sävellys Jos vain Ullan sais (san. Raul Reiman).

Bamperoksen on väitetty, ja syystäkin, olleen yksi Suomen parhaista laulubändeistä. Sitä ovat monet nykyisen toimivista orkestereista pitäneet musiikillisena esikuvanaan.

Bamperos esiintyi Suomen suurimmissa ja parhaissa ravintoloissa, joidenkin lähteiden mukaan se oli yksi kalleimmin palkatuista ravintolaorkestereista Suomessa 1970- ja 1980-luvuilla. ”Bamperos esiintyi monta kertaa televisiossa. Sillä oli ainakin kerran ihan oma show”, muistelee Kari Värri.

Vuonna 1986 Bamperos esiintyi laulavan autokoulunopettaja Kari Värrin taustayhtyeenä levyllä Kari Värri & Bamperos. Tämän levyjulkaisun myötä yhtye myös palasi ainakin osittain musiikillisesti ”juurilleen”, sillä levyn tekijätiimissä olivat jälleen vahvasti mukana myös yhtyeen alkuaikojen vaikuttajat Veikko Juntunen ja Mauno Moisanen. Heistä edellinen säveltäjän, sanoittajan ja sovittajan ominaisuudessa, jälkimmäinen äänittäjänä ja myös kosketinsoittajana, yhdellä raidalla tosin vain. Kuten kolmella viimeisellä Bamperos-albumilla, niin myös tällä levyllä on mukana kotimaisen tuotannon (Veikko Juntunen) ohella myös käännösmateriaalia. Kyseinen LP nousi korkealle Tätä Suomi Tanssii -listalla ja levy myytiin loppuun nopeasti. Kari Värri muistelee, että levy oli jonkin aikaa TOP30-listalla ja sen myötä hän ja Bamperos pääsivät esiintymään televisioon syksyllä 1986. Varsinaisille ravintolakeikoille Kari Värri ei kuitenkaan Bamperoksen kanssa muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta osallistunut.

Viimeisen kerran Bamperos levytti vuonna 1988. Silloin ilmestynyt single-julkaisu Bambumaijaan (Bamboleo) / Ole suomaalainen (Ole, Ole, Ole - The Name Of The Game) kuitenkin jäi ilman merkittävää kaupallista menestystä. Käännösiskelmien aika alkoi jo tuossa vaiheessa olla ohi, alkuperäisiäkin levyjä kun oli hyvin saatavilla. Nykyisin varsinkin Bamperoksen 70-luvun levyjulkaisut ovat keräilyharvinaisuuksia.

Bamperoksen ydinkokoonpano pysyi lähes 20 vuotta samana, ainoastaan kosketinsoittajat vaihtuivat. Mauno Moisasen (1973-79) jälkeen kosketinsoittajan vakanssia hoitivat Jari Laasanen (1979-81), Esa Sihvola (1981-83), Arto Mäläskä (1983-86), Veli Tikkala (1986) ja Markku Suvinen (1986-90).

Bamperos lopetti toimintansa vuonna 1990, vielä huipulla ollessaan. Pekka Outisen mukaan syynä oli se, että bändi väsyi hirvittävään keikkatahtiin bändin muusikoiden ikääntyessä; sen minkä jaksoi tehdä 25-vuotiaana, eli 300 keikkaa vuodessa vuodesta toiseen, ei enää ollutkaan mahdollista 45-vuotiaana. Outinen on kertonut myös, että ennätysvuonna Bamperoksella oli 317 keikkaa. Toistakymmentä vuotta ihan huipulla kaikilla rintamilla oli ainutlaatuista vain Bamperokselle.

Lähteet:

Latva, Tony & Tuunainen, Petri: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa, Helsinki WSOY, 2004, s. 37-38.

Kari Värrin sähköpostiviestit Veikko Tiitolle 27.12.-07 ja 1.1.-08

Pekka Outisen haastattelu tammikuussa 2008, haastattelija Kari Värri
Valikoitu diskografia
Single:

Näin on meininki (säv. Raul Reiman, san. Chrisse Johansson (=Christina Johansson) - sov. Heikki Annala) / Hei ota kiinni (säv. & san. & sov. Mauno Moisanen) Anuco 45013, 1979

Tule kanssani kylpyyn (säv. Jukka Kuoppamäki, san. Chrisse Johansson (=Christina Johansson) - sov. Bamperos) / Kettunen, keskiyön cowboy (säv. Heikki Annala - san. Raul Reiman - sov. Bamperos) Anuco 45020, 1980

Jos vain Ullan sais (säv. Veikko Samuli - san. Raul Reiman - sov. Vesa Torppa) / Lähdetään pois (Come vorrei) (säv. Cristiano Minellono - san. Dario Farina - suom. san. Pyry Lunden (=Raul Reiman) - sov. Vesa Torppa) VIP 2008, 1983

LP:

Bamperos (Manhattan MAN 3004, 1974)
Näin on meininki (Anuco 1011, 1979)
Tule kanssani kylpyyn (Anuco LP 1015, 1980)
Bamperos - Juhlalevy 10 vuotta (Vip 83104, 1983)
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy