BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Kokoonpanon tiedot

Vantaan viihdeorkesteri


Teksti Jari J. Marjanen
Perustiedot
Nimet
Oikea nimiVantaan Viihdeorkesteri / Vantaan orkesteri / Vantaa Pops (englanniksi)
Nimihistoria
Tikkurilan orkesteriyhdistys, klassilliseen musiikkin painottuneena orkesterina
Vantaan Viihdeorkesteri, 1988, markkinointinimi vuodesta 1988 alkaen
Linkit
(Virallinen kotisivu)
http://www.vantaapops.com/
Suomen Sinfoniaorkesterit ry / Vantaan Viihdeorkesteri
http://www.sinfoniaorkesterit.fi/fi/index.php?trg=member&id=32&q=&ord=cat
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Paula Koivuniemi, laulusolisti
Mari Palo, laulusolisti
Jari Sillanpää, laulusolisti
Kari Tapio (Kari T. Jalkanen), laulusolisti
Vaikuttajat
Markku Johansson, orkesterin kapellimestari
Iiris Lehtonen, entinen intendentti
Biografia

Vantaan Viihdeorkesteri on maamme ainoa viihdemusiikkia soittava sinfoniaorkesterin suuruinen kokoonpano. Sen juuret juontuvat jo vuoteen 1948, jolloin perustettiin Tikkurilan orkesteriyhdistys. Orkesterin ohjelmisto oli aluksi klassispainotteista, mutta vuonna 1988 linja muuttui tuolloin taiteelliseksi johtajaksi valitun Markku Johanssonin johdolla viihteelliseksi; samaan aikaan alettiin käyttää markkinointinimeä Vantaan Viihdeorkesteri. Orkesteri soittaa yleensä Vantaan Martinlaaksossa Martinus-salissa, jonka yhteydessä sen toimistokin sijaitsee.

Orkesteri on saavuttanut kapellimestari Markku Johanssonin johdolla menestystä ja tunnustusta. Sen konsertit ovat olleet hyvin suosittuja varsinkin, jos laulusolistina on ollut tunnettu kotimainen iskelmälaulaja. Orkesteri on soittanut myös mm. elokuvien taustamusiikkia sekä säestänyt esim. ELVIS ry:n 50-vuotisjuhlakonsertissa Tampere-talossa 5. lokakuuta 2004.

Orkesterin toiminnasta vastaa hallinnollisesti Vantaan orkesteri - Vanda orkester r.y. (merkitty yhdistysrekisteriin maaliskuussa 1972). Orkesterilla on päätoiminen toiminnanjohtaja (aiemmin intendentti), mutta kaikki sen soittajat ja kapellimestari(t) ovat sivutoimisia: joko heillä on päätoimi jossakin pääkaupunkiseudun suuressa (sinfonia)orkesterissa tai he ovat freelance-muusikoita, joten kulut on tällä tavoin saatu minimoiduksi. Orkesteri saa Vantaan kaupungilta vuotuista avustusta sekä valtiolta orkesterimäärärahaa.

Sanottua
Johanssonin mukaan on "moraalikysymys", miten viihdemusiikkiin suhtaudutaan ja miten sitä tehdään: "Mikään musiikki ei ole toista huonompaa. Mitä yksinkertaisempaa musiikki on, sen huolellisemmin siihen täytyy paneutua, että kuulostaisi hyvältä. Mä loukkaannun aina kauheasti, jos viihdettä tehdään huitaisemalla", Johansson sanoo. (Pirkko Kotirinnan haastattelu v. 2003.)


Valikoitu diskografia

Joulun hohde 2006 (Octopus)

Kaksipäisen kotkan varjossa –elokuvan laulut   2005  (Artista Filmi)

Vantaa POPS Parade 2005 (Lahjajulkaisu)

Konserttilavalla Mamba ja Vantaan Viihdeorkesteri 2004 (Warner Music)

Illan varjoon himmeään 2003 (Finlandia Records)

Joulun tähdet 2002 (EMI)

Muistojen Bulevardi 2002 (EDEL)

Joulun ihme 2001 (EMI)

Tähtiä ja timantteja 2000 (ELVIS ry)

Hurmio 2000 (Finlandia Records)

Blue Dreams 1999 (Finlandia Records)

Varastetut helmet 1998 (Universal/EDEL)

Jealousy 1997 (Finlandia Records)

Suosittuja suomalaisia sävelmiä 1992 (Finnlevy)


Bibliografia ja lähteet
Orkesterin verkkosivut: linkki ylempänä.

Kotirinta, Pirkko 2003. "Vantaan viihdeorkesteri on ihan omaa rotuaan." Helsingin Sanomat 13. lokakuuta 2003.

Pylkkänen, Antti 2008. Sähköpostiviestit J. J. Marjaselle mm. ti 26. helmikuuta 2008.

Tulonen, Hannele 2005. "Kotimainen musiikki kerää kuulijoita Martinukseen ilman ikärajaa." Helsingin Sanomat 3. marraskuuta 2005.

Muut huomautukset
Tämän esittelyn laatija kiittää orkesterin / Vantaan orkesteri ry:n toiminnanjohtajaa Antti Pylkkästä täydennyksistä ja kommenteista (helmi- ja maaliskuu 2008).

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy