BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Matti Hyvönen

s. 0.0.1948 - 0.0.0, Rovaniemi

Teksti Veikko Tiitto
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiMatti Oskari Hyvönen
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1948 - 0.0.0, Rovaniemi
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja
Soittimetlaulu (pääinstrumentti), rummut, kitara, basso, kosketinsoittimet
Linkit
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Vaikuttajat
Jörgen Petersen, sovittaja
Biografia

Rovaniemellä vuonna 1948 syntynyt Matti Hyvönen voitti juhannuksena vuonna 1961 kotikaupungissaan järjestetyn Suomen Robertino-laulukilpailun. Kilpailun tarkoituksena oli löytää sopiva, laulutaitoinen poika näyttelemään Suomi-Filmin valmisteilla olevassa elokuvassa Kertokaa se hänelle nuorta Mauno Katajaa. Elokuvan käsikirjoituksen olivat laatineen Olavi Karu ja Lauri Jauhiainen ja sen ohjaajaksi oli valittu Åke Lindman. Elokuva pohjautui löyhästi sen ajan laulajasuosikin, tenori Mauno Kuusiston elämään. Kuusisto itse näytteli elokuvassa sitten ”itseään”, Mauno Katajaa aikuisena.

Matti Hyvönen muistelee:

- Robertino-laulukilpailu järjestettiin juhannuksena 1961 Rovaniemen Ounasvaaralla. Paikka toimi silloin hiihtostadionina. Sinä päivänä oli ensin kaunis juhannussää kun kilpailu alkoi. Kohta aurinko meni kuitenkin pilveen ja alkoi sataa. Kun voittaja julkistettiin, oli jo rankkasade. Yleisöä oli paikalla paljon ja meitä poikia oli jotain toistakymmentä, heidän joukossaan Jamppa Tuominen Oulusta. Mua sitten onnisti ja siitä tämä homma lähti omalta kohdaltani rakentumaan.

- Saman tien jäin sinne Helsinkiin ja elokuva tehtiin varsin nopeaan tahtiin Helsingin lähistöllä ja Espoossa. Lindmanin Åke oli erittäin sympaattinen, hieno ja kiva mies. Hyvä muisto hänestä.

Robertino-kilpailussa toiseksi sijoittui Oulusta kotoisin oleva, myöhemmin laulajana tunnettu Jarmo ”Jamppa” Tuominen. Laulukilpailun voitto ei kuitenkaan yksin ratkaissut elokuvarooliin pääsyä. Kuitenkin Matti Hyvönen selvitti myös koekuvaukset kunnialla ja elokuvarooli hänen kohdallaan toteutui. Elokuvan musiikista julkaistiin Matti Hyvösen laulama, neljä laulua sisältävä EP-levy Discophon Oy:n RCA-levymerkille. Kertokaa se hänelle -elokuvan aikoihin Matti Hyvönen oli 13-vuotias, äänialaltaan sopraano. Hän esitti elokuvassa viisi laulua. Noin vuoden kuluttua seuranneen äänenmurroksen jälkeen Hyvösen ääni muuttui basso-baritoniksi.

Rovaniemen kaupunginteatterissa vuosina 1963-64 Hyvönen esiintyi puherooleissa mm. näytelmissä Lumikki ja seitsemän kääpiötä ja Adalmiinan helmi.

Vuonna 1965, ollessaan 17-vuotias, Matti meni Helsinkiin Jorma Weneskosken leipiin. Vuosien 1966-70 aikana hän levytti PSO:lla seitsemän singleä, jotka olivat pääasiassa käännösiskelmiä. Mukana oli pari Unto Monosen tangoakin, joiden lisäksi suomalaisia sävellyksiä olivat Jim Pembroken Kaikki kuulkaa (Any day now) ja Jukka Kuoppamäen sävellys Kiinni jäin.

Matti Hyvönen teki tanssikeikkoja freelancerina ja oman orkesterin kanssa. Hän opiskeli Sibelius-Akatemiassa ja Oulun yliopistossa. Varsinaisen elämänuransa Hyvönen on luonut oopperalaulajana ja musiikinopettajana. Vuodesta 1972 vuoteen 1988 hän työskenteli Tampereen oopperassa ja vuodesta 1980 lähtien hän on työskennellyt musiikinopettajana, toimien tätä nykyä Kuopiossa. Parhaillaan Hyvönen on tehnyt paluuta siihen mistä kaikki lähti eli viihdemusiikin pariin; hän on julkaissut juuri pääasiassa latinomusiikkia sisältävän albumin.

Hyvösen laajasta oopperaroolien sarjasta mainittakoon esimerkkeinä W. A. Mozart: Figaron häät (Antonio, vuonna 1975), Tauno Marttinen: Psykiatri (nimirooli, vuonna 1976), Giacomo Puccini: La bohème (Penoit, vuonna 1978), Giuseppe Verdi: Trubaduuri (Ferrando, vuonna 1980), Pjotr Tshaikovski: Jevgeni Onegin (Zaretski, vuonna 1983) ja Sergei Prokofjev: Rakkaus kolmeen appelsiiniin (kuningas, vuonna 1988).
 

Mauno Kuusisto ja Matti Hyvönen 3.3.2008

Lähteet:
Matti Hyvösen sähköpostiviestit Veikko Tiitolle keväällä 2006.
Matti Hyvösen haastattelu tammikuussa 2008, haastattelijana Petri Tuunainen.
Valikoitu diskografia
Valikoitu diskografia:

Lauluja elokuvasta Kertokaa se hänelle
(EP-levy, 1961)
Miksi lähdit / Unelmain tyttö (PSO, Odeon PLD 245, 1966)
Kaikki kuulkaa / Tiedän että palaat (PSO, Odeon PLD 251, 1966)
Rakastunut / Tango petturille (PSO, Blue Master BLU 636, 1966)
Et saa / Hiljainen laulu (PSO, Blue Master BLU 662, 1967)
Bostella Nova / Imatra Bostella (PSO, Blue Master BLU 674, 1967)
Kun tunteilla mä leikin / Pikkuinen (PSO, Blue Master BLU 698, 1968)
Isadora / Kiinni jäin (PSO, Blue Master BLU 744, 1970)
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy