BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Heikki Annala

s. 0.0.1934 - 0.0.0, Lapua
k. 0.0.1995 - 0.0.0, Nurmijärvi

Teksti Veikko Tiitto
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiHeikki Lauri Annala
AliaksetHeepe Annala (lempinimi)
SalanimetLauri Peura, Niilo Pollari
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1934 - 0.0.0, Lapua
Kuolinaika0.0.1995 - 0.0.0, Nurmijärvi
Roolit ja soittimet
Roolitsäveltäjä, sovittaja, muusikko, toimittaja
Soittimetkontrabasso
Biografia
Jazzmuusikko ja radiotoimittaja

Vuonna 1934 syntynyt basisti Heikki Annala tuli tunnetuksi jazzmuusikkona. Jo 1950-luvulta lähtien hän toimi muun muassa Erik Lindströmin, Herbert Katzin, Lasse Mårtensonin, Hacke Björkstenin ja Seppo Rannikon yhtyeissä sekä Radion Tanssiorkesterissa. 1970-luvun puolivälistä eteenpäin hän oli tuottelias iskelmäsäveltäjä ja -sovittaja sekä radiotoimittaja. Annalan toimittamista ohjelmista tunnetuin lienee ollut 1970- ja 80-luvuilla Yleisradiossa ollut sarja Musiikkia maakunnista, jossa pyrkimyksenä oli tuoda esille viihdemusiikkia eri puolilta Suomea. Ohjelman tasosta kertoo jotain se, että kyseisessä ohjelmasarjassa kuultiin ensi kertaa sittemmin Jamppa Tuomisen esittämänä hänen levytyksenään vuonna 1977 tunnetuksi tullut kappale Aamu toi, ilta vei (säv. & san. Veikko Juntunen). Tämä ensiesitys
radiossa tapahtui jo pari vuotta aikaisemmin kuin kyseinen kappale tuli levytyksenä kaupalliseen jakeluun ja sitä kautta yleiseen tietoisuuteen.

Soitinyhtye Liisa

Soitinyhtye Liisa perustettiin "kotiorkesteriksi" erääseen radio-ohjelmaan. Nimen se sai Yleisradion Liisankadulla toimineesta studiosta, jossa äänitteet tehtiin. Yhtyeen kokoonpano toteutettiin silmälläpitäen sitä, että se mahdollisimman pienellä miehityksellä pystyisi esittämään ohjelmistoa mahdollisimman laajalta sektorilta ja että sointiväri olisi mahdollisimman vaihteleva. Niin päädyttiin muodostelmaan, jossa rytmiryhmän lisäksi on vain kosketinsoittimia: hanuri, piano ja Hammond-urut.

Muusikoilta vaatii paljon se, että yhden näistä soittimista soittaessa melodiaa, toimivat muut tausta- ja obligatosoittimina. Soitinyhtye Liisa onnistui heti alusta pitäen hyvin tässä pyrkimyksessään. Soitinyhtye Liisan peruskokoonpanoon kuuluivat seuraavat muusikot: Aaro Kurkela (hanuri, vibrafoni ja kellopeli), Raimo Roiha (piano ja hanuri), Esa Katajavuori (urut), Taisto Wesslin (kitara), Matti Bergström (sähköbasso) ja Ilpo Kallio (rummut). Yhtyeen taiteellisena johtajana toiminut Heikki Annala vastasi pääosin sovituksista sekä soitti tarvittaessa kontrabassoa tai kellopeliä.

Yhtyeeltä ilmestyi 70-luvun aikana myös neljä LP-levyä, Muistan kesän (Rytmi, RILP 7070, 1970), Rakkaustarinoita (Finnlevy, SFLP 9517, 1971, laulusolistina Eino Grön), Tositarkoituksin - Purposely (CBS 64925, 1972) ja vuonna 1978 ilmestyi Kompass-levymerkillä yhtyeen nimikko-LP Soitinyhtye Liisa (KOLP 05).

Tuotanto ja levytykset

Eräs Heikki Annalan tunnetuimpia sävellyksiä on Ahti Lammen vuonna 1980 levyttämä Vexi Salmen sanoitus Elämän valttikortit. Laulu tehtiin parodioimaan sille ajalle tyypillisiä suuren suosion saaneita suomalaisen miehen mielenmaisemia kuvailevia iskelmiä, joista aikaisemmin suureen suosioon olivat kohonneet laulut Yksinäinen (säv. & san. Reijo Lumisalmi) ja Viikonloppuisä (säv. Jukka Kuoppamäki, san. Chrisse Johansson). Kummankin näistä oli levyttänyt Reijo Kallio ja ne olivat niin ikään myös Heikki Annalan sovituksia.

Muita tunnettuja Heikki Annalan sävellyksiä ovat Keuruun neito (san. Jukka Virtanen), jonka levytti Matti Esko vuonna 1972 ja Eila Pienimäen levytyksenä tunnetuksi tullut, Saukin tekstittämä Mikä sinun oikein on, vuodelta 1975, joka osallistui myös Syksyn Säveleen. Tässä yhteydessä ansaitsevat maininnan myös Bamperoksen vuonna -80 levyttämä Kettunen keskiyön cowboy (san. Raul Reiman) sekä Jamppa Tuomisen levyttämät Yön syliin (1978, san. Veikko Juntunen), Markan maa (san. Saukki, 1978) ja Lauluni teille lauloin (1980, san. Veikko Juntunen). Myös Eino Valtanen (1939-1985) on levyttänyt useita Heikki Annalan sävellyksiä ja sovituksia. Tunnetuin sovitus on epäilemättä No justiinsa juu (säv. Jukka Kuoppamäki, san. Chrisse Johansson, 1977). Eino Valtasen levyttäminä tunnetuksi tulleita Heikki Annalan sävellyksiä puolestaan ovat Aamun auringossa (san. Markus Similä, 1979), Vanha tuulimylly (san. Pentti Kaartinen, 1978) ja Kesäheila (san. Juha Vainio, 1983). Yhteensä Teoston listoilla on yli 80 Heikki Annalan sävellystä.

Kuten aiemmasta ilmenee, Heikki Annala on levytysten yhteydessä tullut tunnetuksi etenkin sovittajana ja säveltäjänä. Basistin ominaisuudessa hänen soittoaan voi kuulla esimerkiksi vuonna 1966 ilmestyneellä, Scandian julkaisemalla LP-levyllä Folkkis (SLP 509), jossa hän säestää yhdessä kitaristi Heikki Laurilan kanssa mm. Juha Vainiota (Regina Rento, Pummi), Pirkan neitoja (Vanhapiika) ja Hectoria (Kermaleivos, Velisurmaaja).

Vuonna 1970 Heikki Annala sävelsi musiikin Ere Kokkosen ohjaamaan, Spede Pasasen tuottamaan filmiin Jussi Pussi. Myös kahdessa elokuvassa Heikki Annala esiintyi orkesterimuusikkona: Juokse kuin varas (1964), Äl' yli päästä perhanaa (1968).

Heikki Annala on käyttänyt säveltäessään ja sovittaessaan myös salanimeä Lauri Peura. Nimen alkuperä selittyy sillä, että Heikki Lauri Annala asui Peurantiellä. Myöhemmin, 1980-luvun lopulla hän omaksui sovittajana myös nimimerkin Niilo Pollari.

Lähteet:
Tositarkoituksin - Purposely, LP-levyn kannessa oleva esittely (Fazer CBS 64925, 1972)
Folk! - Hootenannysta protestiin 1964-66, CD:n esittelylehtinen (Siboney LXCD 650, 2006)
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy