BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Monica Aspelund

s. 0.0.1946 - 0.0.0, Vaasa

Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiMonica Helena Aspelund-Holm
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1946 - 0.0.0, Vaasa
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja (päärooli), sanoittaja, näyttelijä
Soittimetlaulu (pääinstrumentti), piano
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Vaikuttajat
Ami Aspelund, sisko, laulajatar
Aarno Raninen, säveltäjä, sovittaja, pianisti ja orkesterinjohtaja
Jörgen Petersen, sovittaja, kapellimestari
Johan Vikstedt, tuottaja
Kokoonpanot
Mon-Ami, duo Ami-sisaren kanssa
Biografia
Monica Aspelund on perinyt kiintymyksensä musiikkiin kotoaan, sillä hänen molemmat vanhempansa olivat musikaalisia. Monica aloitti laulamisen jo varhain ja 6-vuotiaana myös tanssitunnit tähdäten vakavissaan taiteilijaksi. 11-vuotiaana hän voitti kolmet lasten iskelmälaulukilpailut tutustuen tässä yhteydessä orkesterinjohtaja Jörgen Peterseniin.

Petersen järjesti potentiaaliseksi lahjakkuudeksi havaitsemalleen tytölle tilaisuuden osallistua koelaulutilaisuuteen Helsingissä ja sitä tietä myös levyttämään. Ensimmäisen levynsä Monica Aspelund pääsi tekemään syksyllä 1960 - ollessaan vasta 14-kesäinen. Kappaleet olivat Katso kenguru loikkaa ja Kaupungilla juorutaan, joista ensin mainittu osoittautui meilläkin listahitiksi - mutta kilpailevina äänitteitä.

Nuoren noviisin seuraava yritys levysolistiemme kärkikaartiin tapahtui vielä ennen vuoden 1960 loppua edelleenkin Jörgen Petersenin sovittamilla ja valvomilla esityksillä En tiedä ja Nostakaa ankkurit, mutta vieläkin heikommalla menestyksellä. Väliin mahtui vielä jo lähtöasetelmastaan epäonnistuneeksi tuomittu outo Jodel-Boogie, kunnes neljäs vinyyli, joulun alla 1961 taltioitu Kanssas onneen astelen / Tahdon kaikki kirjeet takaisin antoi viitteitä paremmasta tulevaisuudesta.

Seuraava kiekko, keväällä 1962 ikuistettu Tina ja Marina / Hallo, hallo, hallo jäi kuitenkin taas kilpailijoiden jalkoihin, mutta Aspelund ja hänen levytystensä tuottajana toiminut Petersen eivät kuitenkaan hellittäneet vielä. Jonkinlaisena pohjanoteerauksena parivaljakon tuolloisessa äänitekavalkadissa voitaneen pitää pari vuotta myöhemmin ilmestynyttä kummajaista Porojen jenkka, minkä jälkeen he tekivät vielä pari levyä, ennen kuin heidän tiensä erkanivat.

Läpimurto Ruotsissa

Monica Aspelund hankki elantonsa näiden epäonnistumisten jälkeen lähinnä mainospiirtäjänä, mutta ei jättänyt laulamistakaan aivan kokonaan. Hänen comebackinsa levytysstudioihin tapahtui vuonna 1973, jolloin hän äänitti Kaj Backlundin johdolla ilman mainittavampaa menestystä käännösiskelmät Kortin saat sä jostakin ja Vain rakkaus sen aikaan saa. Sitä vastoin merkittävämpi tapahtuma oli se, että hänet kiinnitettiin samana vuonna arvostetun ruotsalaisen lauluyhtyeen Family Fourin jäseneksi. Perhesyistä hän päätti kuitenkin jatkaa uraansa Suomessa.

Vuonna 1974 Monica Aspelund aloitti yhteistyönsä tuottaja Johan "Mosse" Vikstedtin ja sovittaja-kapellimestari Aarno Ranisen kanssa levyttämällä omat suomennoksensa Abba-iskelmistä Hasta mañana ja Honey, honey, jolloin hänen etunimensä ryhdyttiin kirjoittamaan näissä yhteyksissä suomalaisittain k:lla. Tilaustyönä varustamo Silja Linelle syntyi Kai Lindin seurassa samana vuonna merihenkinen LP Valkoiset laivat - sininen meri.

Ensimmäisen omissa nimissään julkaistun albumin Monica Aspelund sai markkinoille vasta vuonna 1975 - siis 15 vuotta esikoislevynsä jälkeen. Se kantoi nimeä Monika ja sisälsi paria poikkeusta lukuunottamatta hänen itsensä sanoittamia käännösiskelmiä. Sitä huomattavampana aikaansaannoksena voidaan kuitenkin pitää myöhemmin samana vuonna hänen tekstittämänään ja Ranisen säveltämänä ilmestynyt hengellinen LP Credo - minä uskon, jonka toisena laulusolistina esittäytyi hänen pikkusiskonsa Anne-Marie eli Ami Aspelund.

Euro- ja muita viisuja

Monica ja Ami osallistuivat duona Mon-Ami myös vuoden 1975 eurovisiokarsintaan Lasse Mårtensonin sävelmällä Fasten Seatbelts, mutta esitys ei selviytynyt sen pitemmälle. Ison siskon esikoisalbumiin se silti kelpuutettiin, eikä aiheetta. Vuotta myöhemmin Monica Aspelund oli jälleen mukana kansallisessa euroviisukarsinnassa hänen itsensä sanoittamalla Aarno Ranisen sävellyksellä Joiku, joka ylti sentään jo kuudenneksi. Kaksikko teki yhdessä myös useampia ravintolashow-ohjelmia.

Vuonna 1977 Aspelund ja Raninen osuivat napakymppiin peittelemättömän markkinahenkisellä eurovisiosävelmällään Lapponia, mikä valittiin edustamaan Suomea Lontoon finaaliin. Laulu levytettiin oikopäätä kuudella eri kielellä, vaikka se jäikin loppukisassa kymmenenneksi. Mutta laulusolisti itse hankki tällä esiintymisellään ja kilpailukappaleensa kansainvälisillä painoksilla lisää keikkoja ulkomaille aina Afrikkaa ja Aasiaa myöten.

Monica Aspelund ja Aarno Raninen osallistuivat vuonna 1978 myös Intervision laulukilpailun Suomen karsintaan yhteisellä numerollaan Kultaa hopeaa, mutta menestys jäi huomattavasti vaatimattomammaksi. Sävelmä löysi kuitenkin tiensä kokoelmaan Viisut 78 sekä Aspelundin ja Ranisen samana vuonna ilmestyneelle ruotsinkieliselle LP:lle En karneval, minkä Pauli Virta tuotti lähinnä läntistä naapurimaatamme silmällä pitäen. Jälkimmäisestä levystä tehtiin myös englanninkielinen versio Hollannin ja Saksan markkinoita varten.

Perheen pariin ja takaisin

Monica Aspelund ehti tehdä vielä pari singleä ja albumin Laulut ne elämää on, ennen kuin päätti 1980-luvulle tultaessa keskittyä ennen muuta perhe-elämäänsä. Vuonna 1980 hän taltioi myös Pori Big Bandin kanssa LP:lle Pori Jazz 80 tulkintansa Jean "Toots" Thielemansin suositusta jazzvalssista Bluesette, kunnes ajautui avioeroon ja muutti pienen poikansa kanssa Floridaan. Hän on asunut siellä pääasiallisesti siitä saakka, mutta pistäytynyt toki tämän tästä myös vanhassa kotimaassaan esiintymässä tai muuten vain.

Vuonna 1982 Monica Aspelund tallensi tilaustyönä vakuutusyhtiö Fennian kustantamalle LP:lle Rapsodia Fennia näkemyksensä musikaalihitistä Memory ja vuotta myöhemmin Aspelundin siskokset tekivät yhteisen ravintolashow’n otsikolla Mon-Ami. Vuonna 1986 Monica nähtiin myös supersuositun Cats-musikaalin pääosassa Helsingin kaupunginteatterin suurella näyttämöllä. Uusia levytyksiä häneltä ei kuitenkaan ilmaantunut enää ennen kuin vasta seuraavalla vuosituhannella.

Vielä vuonna 1997 Monica ja Ami Aspelund nähtiin yhdessä historiallisessa pienoismusikaalissa Kungsvägen - Kuninkaantie, mutta sen jälkeen siskoksista vanhempi on keikkaillut vain satunnaisesti keskittyen lähinnä jazziin. Tosin hän on mukana vuonna 2002 ilmestyneellä CD:llä Songs Finland Sings, jolla hän laulaa kappaleen High-heeled Shoes eli englanninkielisen version Erik Lindströmin tutusta sävelmästä Ranskalaiset korot ja kesällä 2006 hän antoi kaksi 60-vuotisjuhlakonserttia Helsingissä.

Lähteet:
Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen ääniteakisto, Helsinki).
Kylänpää, Arto 1994: Suomalaisten äänilevyjen luettelo - vinyylit 1953-1969 (Suomen ääniteakisto, Helsinki).
Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Jyväskylä).


Valikoitu diskografia
Monica Aspelund: Katso kenguru loikkaa / Kaupungilla juorutaan (single)1960 (Parlophone)
Monica Aspelund: En tiedä / Nostakaa ankkurit (single)1960 (Parlophone)
Monica Aspelund: Kanssas onneen astelen / Tahdon kaikki kirjeet takaisin (single)1961(Parlophone)
Monica Aspelund: Tina ja Marina / Hallo, hallo, hallo (single)1962 (Parlophone)
Monica Aspelund: Lady Sunshine ja Mr. Moon / Tyttö ja raudikko (single)1962 (Parlophone)
Monica Aspelund: Porojen jenkka / Sua ilman ei lauluni soi (single)1964 (Parlophone)
Monica Aspelund: En enää usko rakkauteen / Taikakeinu (single)1965 (Parlophone)
Monica Aspelund: Espanjalainen kirppu / En ilman häntä elää voi (single)1966 (Blue Master)
Monica Aspelund: Kortin saat sä jostakin / Vain rakkaus sen aikaan saa (single) 1973 (Polydor)
Monika Aspelund: Hasta mañana / Honey, honey (single) 1974 (RCA)
Monica Aspelund & Kai Lind: Valkoiset laivat - sininen meri (LP) 1974 (Silja Line)
Monika Aspelund: Monika 1975 (LP) (RCA)
Monika & Anne-Marie Aspelund: Credo - minä uskon (LP) 1975 (RCA)
Monica Aspelund: Joiku / Maailmantäysi aikaa (single) 1976 (RCA)
Monica Aspelund: Lapponia / La-la laula laulu (single) 1977 (RCA)
Monica Aspelund: Lapponia (LP) 1977 (RCA)
Eri esittäjiä: Viisut 78 (LP) 1978 (RCA)
Monica Aspelund: En karneval (LP) 1978 (RCA)
Monica Aspelund: Valentino’s Day (LP) 1979 (Swe-Disc)
Monica Aspelund: Golden Christmas / Tule joulu kultainen (single) 1979 (CBS)
Monica Aspelund: Par avion / Sulan syliisi (single) 1980 (CBS)
Eri esittäjiä: Pori Jazz 80 (LP) 1980 (Pori Jazz Productions)
Monica Aspelund: Laulut ne elämää on (LP) 1980 (RCA)
Eri esittäjiä: Rapsodia Fennia (LP) 1982 (Fennia)
Eri esittäjiä: Songs Finland Sings (CD) 2002 (Barbara Helsingius)

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy