BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Ami Aspelund

s. 0.0.1953 - 0.0.0, Vaasa

Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
Oikea nimiAnne-Marie Aspelund
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1953 - 0.0.0, Vaasa
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja (päärooli), sanoittaja, säveltäjä
Linkit
(Virallinen kotisivu)
http://www.ami.surfnet.fi/
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Made in Finland, laulusolisti 1972-1973
Cascade, laulaja 1974-77
Rio Herne, laulaja 1994-
Muut henkilöyhteydet
Kari Kuusamo, säveltäjä, tuottaja, entinen aviomies
Monica Aspelund, laulajatar, isosisko ja duokumppani
Biografia
Yleisemmin lempinimellään Ami tunnetuksi tullut Anne-Marie Aspelund on harrastanut laulamista seitsemän vuotta vanhemman isosiskonsa Monica Aspelundin tavoin jo pienestä asti. Hän niitti nuoruudessaan mainetta kotikaupungissaan Vaasassa taitavana folksävelmien tulkitsijana ja kirjoitettuaan vuonna 1973 ylioppilaaksi hän siirtyi Helsinkiin opiskellakseen seuraavat kolme vuotta laulua ja musiikkia Konservatoriossa.

Ami Aspelundin varsinainen ura laulajana alkoi jo vuonna 1972 Vaasassa, kun hänet pyydettiin esiintymään Made in Finland-nimisen yhtyeen solistiksi. Sen jälkeen kaikki sujui tulokkaan osalta vauhdikkaasti, sillä heti seuraavana keväänä hänet kiinnitettiin Dannyn kesäkiertueelle "Round and round".

Alussa oli Apinamies

Ensimmäisen levynsä Ami pääsi tekemään Made in Finlandin kanssa ja Veikko Samulin luotsaamana toukokuussa 1973. Se sisälsi esitykset Apinamies ja Bumerangi, joista ensin mainittu nousi kesemmällä viidenneksi suosikkitilastoissa. Onnistunutta pelinavausta seurasi kotikutoinen versio amerikkalaishiteistä This World Today Is A Mess ja Top Of The World, suomalaisittain Tiedä mitä tahdot ja Tänään huipulla, sekä Seija Simolan käännös Abba-yhtyeen euroviisusta Waterloo.

Aspelundin ensimmäinen LP - otsikoltaan lyhyesti ja ytimekkäästi Ami - koostui niin ikään käännösiskelmistä, mutta sitten hän yllätti osallistumalla siskonsa Monican työstämään hengellisen albumin Credo - minä uskon tekoon. Vuoden 1974 lopulla Ami Aspelund perusti Ami Jaaran, Marjo-Riitta Kervisen ja Kari Kuusamon kanssa yhtyeen, joka sai nimen Cascade ja teki jo ennen ensimmäistä keikkaansa singlen Rokkibeibi. Yhtye alkoi esiintyä pääasiassa pääkaupungin suosituissa tanssiravintolassa saaden hetimiten suuren suosion nuoremman yleisön keskuudessa.

Vuonna 1975 Ami Aspelund työsti Opetusministeriön tuella afrikkalaisen Longfellow Mugarulan kanssa erikoisen levytyskokonaisuuden Karibu - Welcome, jota seurasi jälleen joukko iskelmäsinglejä ja niin ikään vahvasti kaupallisesti sävyttynyt albumi Yön jälkeen. Samanaikaisesti hän jatkoi esiintymisiään Cascaden riveissä taltioiden myös sen nimissä pari discohenkistä singleä ja vuonna 1976 myös kokonaisen nimikko-LP:n. Yhtye hajosi seuraavan vuoden lopussa Aspelundin päätettyä jatkaa uraansa itsellisenä solistina.

Vuonna 1978 Amilta ilmestyi ruotsinkielinen LP Fågel blå, minkä sisältö oli pääasiassa hänen itsensä sanoittamaa ja silloisen aviomiehensä Kari Kuusamon säveltämää. Kokoelman koko sisältö julkaistiin myös suomenkielisenä versiona otsikolla Sinilintu ja itse otsikkokappale sittemmin saksankielisessä asussa nimellä Vogel blau. Tämän singlen toisella puolella kuultiin pariskunnan yhteinen aikaansaannos Der erste Flug, jolla Ami Aspelund voitti vuonna 1981 Itä-Saksan Rostockissa järjestetyn laulufestivaalin ensimmäisen palkinnon eli juhlavammin Grand Prixin.

Euroviisujen kautta estradille

Suomen euroviisukarsinnassa keväällä 1982 Aspelund sijoittui komeasti toiseksi Veikko Samulin ja Marita Lindqvistin tyylikkäällä balladilla Mitt äppelträd, kun edustusnumeroksemme valittiin Timo Kojon surullisenkuuluisa esitys Nuku pommiin. Amin kilpailukappale oli mukana vakuutusyhtiön samana vuonna kustantamalla LP:llä Rapsodia Fennia, johon sisältyi myös muuan harvinaisuus: hänen Pirkko-Liisa Tikan, Lasse Mårtensonin ja Tom Pöystin kanssa tulkitsemansa Pohjalainen sikermä. Jorma "Jokke" Seppälän kanssa Aspelund levytti englanninkielisen dueton You Are My Life, mutta sekin jäi vähemmälle huomiolle.

Ami Aspelund oli yhä kiinnostuneempi musiikkiteatterista ja hänet nähtiinkin vielä samana vuonna Linnanmäen Peacockissa Uuden Iloisen Teatterin revyyssä Saippuakauppias. Aviopari Kuusamon yhteistyö huipentui tammikuussa 1983 Kaisu Liuhalan sanoittamaan euroviisuun Fantasiaa, mikä valittiin yleisöäänestyksen perusteella Münchenin finaaliin selvällä erolla seuraavaan yrittäjään. Sävelmä jäi loppukisassa 11.:ksi, mutta toimi kuitenkin vetonaulana Ami Aspelundin englanninkielisessä albumissa nimellä Fantasy Dream. On sinänsä erikoista, että sävelmää ei ole julkaistu Amin sooloalbumilla suomenkielisenä, ainoastaan singlenä.

Vuonna 1983 Aspelund oli kuitenkin mukana kahdella esityksellä erityisesti discokäyttöön tarkoitetussa kokoelmassa Slow Motion, mitä voitaneen pitää yhtenä pohjanoteerauksista hänen monipolvisella urallaan. Tuottelias kausi huipentui kuitenkin Amin osalta tyylikkäästi ruotsinkieliseen albumiin Framtidens skugga, joka sisälsi Edith Södergranin runoja eri säveltäjien nuotittamana ja jonka Yleisradio nimesi vuoden levyksi.

Erikois-Emmasta Euro Top Star

Samalta vuodelta on myös Ami Aspelundin tallenne Tahtoo lisää, mikä ylti myöhemmin television Kevään Sävel -kilpailussa semifinaaliin asti. Hän esitti tämän sävelmän sittemmin gaalakonsertissa, kun hänelle ojennettiin vuoden 1984 Erikois-Emma-palkinto. Seuraavana vuonna hän sijoittui ykköseksi Belgiassa järjestetyssä EBU-maiden laulu- ja showkilpailussa Knokke Cupissa saaden tittelin "Euro Top Star" ja jonkin verran kansainvälistä kuuluisuutta.

Sen jälkeen Ami Aspelundin äänitetuotannossa seurasi suvantovaihe hänen keskittäydyttyään yhä enemmän estradiesiintymisiinsä. Hänen comebackinsa levytysstudioon tapahtui vuonna 1986, kun häneltä ilmestyi Kari Kuusamon säveltämiä ruotsinkielisiä runoja sisältänyt albumi Fenor och vingar, suomeksi "Eviä ja siipiä". Pari vuotta myöhemmin Aspelund oli mukana DDT Jazzbandin 25-vuotisjuhlalevyllä esittäen kolme tuttua evergreeniä sekä lisäksi vain c-kasettina julkaistussa kokoelmassa Musikafferiet.

Vuosina 1988 ja -89 Ami nähtiin ja kuultiin Ruotsalaisen Teatterin revyyssä Sista skriket, Viimeinen huuto. Lisäksi hän täydensi opintojaan Helsingissä pidetyllä musiikkiteatterikurssilla ja vuonna 1993 hän esiintyi jälleen Svenska Teaternin lavalla yhden naisen show’ssa Donna D. Samana vuonna ilmestyi myös hänen seuraava levytyksensä: toimittaja-pianisti K.-G. Backholmin omakustanne Swing and Ballads, millä Ami lauloi useita tähän tarkoitukseen sävellettyjä orginaalinumeroita.

Latinojazzia ja Topeliusta

Vuonna 1994 Ami Aspelund osallistui kokeiluprojektiin, joka teki latinojazzia sisältäneen CD:n otsikolla Rio Herné. Se ei saavuttanut kuitenkaan toivottua suosiota, joten Ami katsoi viisaammaksi palata soolouransa ja musiikkiteatterin pariin. Vuonna 1996 hän oli mukana Komediateatteri Areenan esityksessä Yhtä juhlaa ja äänitti Mikki Nuorivaaran nuotittamana Sakari Topeliuksen runojen pohjalta syntyneen laulemakokoelman Sylvias återkomst, mikä julkaistiin myöhemmin suomenkielisenä laitoksena nimellä Sylvian paluu.

Viimemainitun levyn pohjalta syntyi Ami Aspelundille myös estradiohjelma, samoin Helsingin Ruotsalaisessa Teatterissa vuonna 1997 ensi-iltansa saaneesta historiallisesta musiikkirevyystä Kungsvägen - Kuninkaantie, jota hän on esittänyt yhdessä sisarensa Monican kanssa. Aivan vuosisadan lopussa Ami esiintyi jälleen Svenska Teaternissa, tällä kerralla näytelmässä Födelsedagsfesten - Syntymäpäivät.

Vuonna 2001 Aspelund vieraili jälleen Komediateatteri Arenassa, nyt musiikkihupailussa Onnenkoukku. Sen jälkeen oli vuorossa Teatteri Satakieli, jonka nimissä hän esiintyi kaikkiaan kolmatta vuotta produktiossa Kylän komeimmat kumpareet. Syksyllä 2003 Ami Aspelund täytti 50 vuotta ja vietti samalla 30-vuotistaiteilijajuhlaansa pitämällä Helsingissä konsertin, joka kantoi nimeä Ami à la carte.

Musiikkiteatteria ja omia ohjelmia

Vuonna 2005 Ami Aspelund sai valmiiksi parikin uutta levyä: Ami Live! ja ruotsinkielisiä laulelmia sisältänyt live-äänite Pärlor. Hän pistäytyi myös Kööpenhaminassa täydentämässä opintojaan kurssilla, joka kantoi hienoa nimeä "Estill voice craft". Parina seuraavana vuonna hän työskenteli jälleen Turun Ruotsalaisessa Teatterissa musiikkinäytelmässä Urinetown sekä Helsingin Svenskanissa musikaalissa Sound of Music.

Vuosi 2008 oli Ami Aspelundin kohdalla taas varsin työntäytteinen, sillä hän esiintyi ensinnäkin Helsingin Ruotsalaisessa Teatterissa näytelmässä La Cage aux Folles ja Turun vastaavalla näyttämöllä sekä myöhemmin kiertueella siskonsa Monican kanssa ohjelmassa Syskonsjälar. Vuoden lopulla he esittelivät myös yhteisen euroviisuproduktionsa MonAmi - 12 points, ja jossakin välissä Ami sai valmiiksi vielä omakustanteisen levynsä På resa.

Ami Aspelundin muita viimeaikaisia ohjelmakokonaisuuksia ovat olleet Soulful, Madame D’Tango, Raamatun naiset niin ikään Monican kanssa ja konserttikiertue Håll mitt hjärta Håkan Strengin avustamana.

Lähteet:

Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin (Tammi, Helsinki).
Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Jyväskylä).
Pennanen, Timo 2006: Sisältää hitin (Otava, Keuruu).
Valikoitu diskografia
Ami Aspelund: Apinamies / Bumerangi (single) 1973 (Scandia)
Ami Aspelund: Tiedä mitä tahdot / Tänään huipulla (single) 1974 (Delta)
Ami Aspelund: Waterloo / Kun pois hän on (single) 1974 (Delta)
Cascade: Rokkibeibi / Toisin käy 1974 (single) (Scandia)
Ami Aspelund: Ami 1974 (Delta)
Ami ja Monica Aspelund: Credo - minä uskon 1975 (RCA)
Ami Aspelund & Longfellow Mugarula: Karibu - Welcome 1975 (Delta)
Ami Aspelund: Koska sun taas nähdä saan / Ja rakastan vielä (single) 1975 (Scandia)
Ami Aspelund: Mä halusin niin / Suukkosuma (single) 1975 (Scandia)
Ami Aspelund: Päivä kaunein on tullut / Nuoruuteni on ohi (single) 1975 (Scandia)
Ami Aspelund: Ami - Yön jälkeen 1976 (Scandia)
Cascade: Cascade 1976 (Scandia)
Ami Aspelund: Chanson d’amour / Onnen hetket (single) 1977 (Scandia)
Ami Aspelund: Vapaana / Ihmeiden aika (single) 1977 (Scandia)
Ami Aspelund: Fågel blå / Charleston (single) 1977 (Scandia)
Ami Aspelund: Fågel blå 1978 (Scandia)
Ami Aspelund: Sinilintu 1978 (Scandia)
Ami Aspelund: Vogel blau / Der erste Flug (single) 1982 (Scandia)
Ami Aspelund: Tänään huipulla 1982 (Scandia)
Ami Aspelund: Mitt äppelträd / Fågel blå (single) 1982 (Finnlevy)
Eri esittäjiä: Rapsodia Fennia 1982 (Fennia vakuutusyhtiö)
Ami Aspelund ja Jokke Seppälä: You Are My Life / Jokke Seppälä: Flight 205 (single) 1982 (Polarvox)
Ami Aspelund: Fantasiaa / Fantasy Dream 1983 (Polarvox)
Ami Aspelund: Fantasy Dream 1983 (Polarvox)
Eri esittäjiä: Slow Motion 1983 (Polarvox)
Ami Aspelund: Framtidens skugga 1983 (Polarvox)
Ami Aspelund: Clown / Private Secretary (single) 1983 (Polarvox)
Ami Aspelund: Rakkaudesta ystävyyteen / Tahtoo lisää (single) 1983 (Polarvox)
Ami Aspelund: Fenor och vingar 1986 (CBS)
Ami Aspelund & DDT Jazzband: 25th Anniversary Concert 1988 (Okay)
Eri esittäjiä: Musikafferiet 1988 (c-kasetti) (Okay)
Ami Aspelund: Swing and Ballads 1993 (Swinging)
Rio Herne: Rio Herne 1994 (Rio Herne)
Ami Aspelund: Sylvias återkomst 1996 (Rainmaker)
Ami Aspelund: Sylvian paluu 1997 (Rainmaker)
Ami Aspelund: 20 suosikkia - Tänään huipulla (kokoelma) (CD) 2000 (Finndisc)
Ami Aspelund: Niin hyvä kun oot vierelläin / Tyttö ja nauravat silmät / Carnaval! - Samba kesälle (CD single) 2004 (Amisong)
Ami Aspelund: Ami Live! 2005 (Okay)
Ami Aspelund: Pärlor 2005 (Okay)
Ami Aspelund: På resa! 2008 (Amisong)

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy