BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU

Palkinnot

Pauli Hanhiniemelle Juha Vainio -palkinto

27.7.2007
Vuoden 2007 Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinto, 5.000 euroa annettiin Pauli Hanhiniemelle, 42, hänen työstään suomalaisena lauluntekijänä ja sanoittajana.

Raati perustelee valintaa näin:

Pauli Hanhiniemen jo yli kaksikymmentä vuotta kestänyt lauluntekijän ura on vakiinnuttanut hänen asemansa yhtenä Suomi-rockin kulmakivistä. Hän on oman tiensä kulkija ja suomalaisen laululyriikan uudistaja, joka ammentaa perinteestä esikuvia kumartelematta. Hän aloitti 80-luvulla löytäen oman ilmaisutapansa, jota hän on myöhempinä vuosikymmeninä jalostanut edelleen.

Hanhiniemi on rock-lyyrikkona arkirealisti ja naturalisti. Hän kuvaa ympäröivää ja sisäistä todellisuuttaan sievistelemättömän suorasukaisesti ja samalla oivaltaen. Hän ei häpeä alavutelaisia juuriaan; hänellä on kanttia olla kirkonkylästä kotoisin eikä hänen härmä-rockinsa sorru urbaanikliseisiin.

Hänen tekstiensä muotorakenteet ovat läheisempää sukua kalevalaiselle perinteelle kuin uudemman ajan ajoittain turhankin briljeeraavalle riimitaituroinnille. Hanhiniemi käyttää tyypillisesti ns. heikkoja riimejä eli yhden tavun vokaalisointuja sekä kahleetonta metriikkaa, jossa tekijä vie laulua eikä laulu tekijää.

Hanhiniemen tuotannosta erottuvat omiksi kokonaisuuksikseen Kolmas Nainen -yhtyeen albumit 1986-1994, Pauli Hanhiniemen Perunateatteri - yhtyeen albumit 1995-2004 sekä Yö-yhtyeen albumeilla 1994-2006  ilmestyneet yli viisikymmentä laulua tai laulutekstiä.

Hanhiniemen uusin yhtye Hehkumo osoitti ensimmäisellä albumillaan vuonna 2006 lauluntekijänsä uusiutumiskyvyn samalla kun se musiikillisesti oli myös paluuta perinteen pitkään jatkumoon.

Hanhiniemen tekstejä ovat levyttäneet myös mm. Popeda, Pate Mustajärvi, Harri Marstio, Topi Sorsakoski, Anna Eriksson, Heikki Silvennoinen ja Jani Wickholm. Yötä ja Popedaa lukuun ottamatta Hanhiniemen tilaustöinä tekemät tekstit ovat yleensä muiden säveltämiä, kun taas omien yhtyeidensä albumeilla hän on usein myös tekstiensä säveltäjä tai osasäveltäjä. Hänen genrerajat ylittävää monipuolisuuttaan sanoittajana osoittaa myös Seinäjoen Tangomarkkinoiden kolmas sija vuonna 2001 tangolla Kohti kalleinta (säv. Reijo Huurros) sekä Jani Ja Jetsetters -yhtyeen levyttämä Rakkaus sokeaksi saa (P. Broman-M. Persson, suom.san. Hanhiniemi).

Juha Vainion Rahasto on perustettu 1990. Rahastoa hallinnoivat Kotkan kaupunki sekä Säveltäjät ja Sanoittajat ELVIS ry. Myös Juha Vainion perikunta on edustettuna hallituksessa.

Rahaston tunnustuspalkinnon ovat aikaisemmin saaneet: Juice Leskinen (1991), Hector (1992), Vexi Salmi (1993), Pertti Reponen (1994), Heikki Salo (1995), Gösta Sundqvist (1996), Martti Syrjä (1997), Tero Vaara (1998), Tuomari Nurmio (1999), Pekka Ruuska (2000), J. Karjalainen (2001), Anni Sinnemäki (2002), Ismo Alanko (2003), Jorma Toiviainen (2004), Mikko Alatalo & Harri Rinne (2005) ja Edu Kettunen (2006).
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy