BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU

Palkinnot

Kullervo Linna -palkinnot 2009

24.11.2009

Kullervo Linna -palkinnon saajat ovat Lea Laven ja Ossi Runne


Lea Laven ja Ossi Runne ovat saaneet vuoden 2009 Kullervo Linnan Säätiön palkinnot. Säätiön hallitus luovutti tunnustukset Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teostossa tiistaina 24.11. Molemmat palkitut saivat 4.200 euroa.

Kullervo Linnan palkintoja on jaettu vuodesta 1989 lähtien. Kultainen nuoruus -kappaleen säveltäjänä tunnettu muusikko säätiöi tekijänoikeuskorvauksensa jaettavaksi tunnustuspalkintoina ja apurahoina edustamansa musiikinlajin säveltäjille, sanoittajille ja esiintyjille. Säätiön tarkoituksena on edistää luovaa iskelmä- ja tanssimusiikkia sekä sen esittämistä Suomessa.

LEA LAVEN (s. 1948) on kotoisin Haukiputaalta. Hänen uransa lähti lentoon Pentti Kankaan tango-orkesterin esiintyessä paikallisella Alakosken tanssilavalla. Teinityttö yleisön joukosta pyysi lupaa esittää Twilight Timen. Kangas suostui ja ihastui tummaan lauluääneen niin, että palkkasi Lavenin suoraan yhtyeensä solistiksi. Radiosta Lavenia kuultiin ensimmäisen kerran hänen levytettyään italialaisen käännösiskelmän Se on elämää. Sanat olivat Chrisse Johanssonin, joka käänsi 1970-luvulla Lavenille runsaasti eksoottista ohjelmistoa. Esimerkiksi Tumma nainen ja Soley, soley ja ovat hittejä, joita yleisö janoaa edelleen. Samaan sarjaan kuuluu Jukka Kuoppamäen tekemä Rotunainen.

Laven voitti Syksyn sävelen vuonna 1979 iskelmällä Ei oo, ei tuu (Sivonen - Reiman) ja tasan kaksikymmentä vuotta myöhemmin laululla Nyt kun oot mennyt (Samuli - Ruuska). Kulta- ja platinalevyjä hänellä on monelta eri vuosikymmeneltä.  2000-luvun näkyvimpiä tapauksia oli Lavenin esiintyminen Leidit lavalla -kiertueella yhdessä Paula Koivuniemen, Marion Rungin ja Katri Helenan kanssa.

Musiikkineuvos, kapellimestari OSSI RUNNE (s. 1927) aloitti musiikkiopintonsa viulunsoitolla Viipurin musiikkiopistossa. 13-vuotiaana evakkona hän liittyi Helsingissä Kaartin soittokuntaan ja opetteli tulevan pääsoittimensa trumpetin. Sodan jälkeen Runne aloitti uran tanssimuusikkona. Vuosikymmenen lopulla hän soitti Ossi Aallon ja Toivo Kärjen yhtyeissä, 50-luvulla jo omassa orkesterissaan säestäen esimerkiksi Olavi Virtaa.

Runnen ura viihde- ja iskelmämusiikin kapellimestarina hakee vertaistaan. Hänet valittiin ensin Musiikki-Fazerin levytyskapellimestariksi, sitten Radion tanssiorkesterin johtajaksi ja TV1:n kapellimestariksi. Vuodesta 1966 alkaen Suomen kansa oppi tuntemaan Runnen euroviisuorkesterin johtajana. Runne jatkoi työtään Yleisradiossa aina eläkeikään asti.

Muusikkona Runne on tehnyt levytyksen yli 4 000 kappaleesta. Hänen säveltämiään lauluja ovat esittäneet muun muassa Eila Pellinen, Tamara Lund ja Anneli Sari. Runne julkaisi muistelmansa Trumpetilla ja tahtipuikolla vuonna 2003.
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy