BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU

Palkinnot

Juha Vainio -palkinto 2009 Davelle

17.7.2009
Vuoden 2009 Juha Vainion Rahaston tunnustuspalkinto, 6000 euroa, annettiin Dave Lindholmille hänen työstään suomalaisena lauluntekijänä Kotkassa 17.7.2009. Rahaston hallituksen perustelut:

"Dave Lindholm (Ralf Henrik, s.1952) on suomalaisen laululyriikan modernisti, jonka kynästä on syntynyt muodoltaan eläviä ja hengeltään kuolemattomia teoksia. Hän on synnynnäinen taiteilija, joka tekee lauluja pakottamatta ja rakkaudesta musiikkiin. Hän tietää, että taiteilijan on välillä pidettävä taukoja ja innostuttava uusista haasteista löytääkseen taas uudestaan luovuuden alkulähteille.

Dave Lindholm oli 70-luvulla Juice Leskisen ja Hectorin ohella suomenkielisen rockin uranuurtaja. Hänen levynsä eivät kuitenkaan olleet samanlaisia myyntimenestyksiä kuin Juicen ja Hectorin. Osasyynä lienee se, että stadilainen Lindholm suosi teksteissään slangia, joka valtavirtayleisöä vielä tuolloin oudoksutti. Vuonna 1972 julkaistun ensimmäisen soololevyn Iso “Kynä” Lindholm jälkeen Dave Lindholm on julkaissut yli neljäkymmentä suomenkielistä ja englanninkielistä albumia yksin tai yhtyeidensä kanssa. Ne ja vuodet ovat nostaneet hänet myös suuren yleisön mielessä lauluntekijöidemme ehdottomaan kärkeen.

Monet suurimmista klassikkoistaan Dave Lindholm on tehnyt 70-luvun jälkeen kuten Pieni ja hento ote, Annan kitaran laulaa vaan, Sitähän se kaikki on sekä Tätä iloista siltaa et kävele yksin. Lindholmin varhaistuotannosta klassikoita ovat mm. Voi kun riittäis pieni taivas, Jazzikansa tulee, Kaikki menee seinään, Minun nimi on nimessun ja Puhtaat laivat. Hänen tunnetuimpia tekstejään on myös Tupaakka viina ja villit naiset (säv. Tim Spencer).

Dave Lindholmin suomenkieliset tekstit eivät muodoltaan jatka Reino Helismaan tai Juha Vainion perinteitä. Riimit ovat poikkeuksia ja tarvittava mitallisuus saavutetaan tauoilla sekä fraseerauksen korostuksilla ja rytmivaihteluilla. Silti tekstit ovat muodoltaan laulullisia, soljuvia ja luontevan puheenomaisia. Lindholm on suomenkielen taituri omalla modernilla tavallaan. Kaksi vuotta sitten Dave Lindholm teki yhdessä Otto Donnerin ja jousiyhtyeen kanssa konserttisalikiertueen. Konsertin ensimmäisellä puoliskolla hän esitti täysille saleille tuotantoaan yksin kitaralla säestäen. Kuka muu aikamme laulaja-lauluntekijä olisi näin riisuttuna yltänyt samaan?

Dave Lindholm muutti Helsingistä Tampereelle 26 vuotta sitten. Vaikka hänen teksteissään on paljon urbaania, ovat myös luonto ja maaseutu usein läsnä. Hän on elämän yksinkertaisen kauneuden ja siihen sisältyvän toivon havaitsija, joka tekee havainnostaan ja sen sisäisestä kosketuskohdastaan laulun."

Lue lisää Davesta Selvis-lehden numerosta 3/2009: 1, 2
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy