BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU

Palkinnot

Kullervo Linnan Säätiön palkinnot 2010

24.11.2010

Maria Lund ja Kari Tuomisaari vuoden 2010 Kullervo Linnan Säätiön palkintojen saajat

Vuosittain myönnettävät Kullervo Linnan Säätiön palkinnot jaettiin 24.11. Säveltäjäin Tekijänoikeustoimisto Teosto ry:n tiloissa Helsingissä. Säätiön hallitus palkitsi esiintyvän taiteilijan Maria Lundin sekä sanoittaja, säveltäjä Kari Tuomisaaren menestyksekkäästä toiminnasta kotimaisen viihdemusiikin alalla. Molemmat saavat 4 200 euroa.

”Palkitut ovat vaikuttaneet taiteilijoina merkittävästi suomalaisen iskelmä- ja tanssimusiikin kehitykseen, elinvoimaisuuteen ja näkyvyyteen”, sanoo säätiön hallituksen puheenjohtaja Mika Kauhanen.

Maria Lund (s. 1983 Münchenissä) on yksi valovoimaisimpia laulajiamme ja näyttelijöitämme. 2000-luvun alussa pysyvästi Suomeen muuttanut Lund sai nopeasti rooleja mittavista musikaaliproduktioista, kuten West Side Story, Laulu tulipunaisesta kukasta ja The Sound of Music. Laulajana Lund on viimeksi levyttänyt nostalgisia iskelmäversioita suomalaisista rock-klassikoista. Monipuolinen taiteilija voitti vuonna 2008 Tanssii tähtien kanssa -kilpailun parinsa Mikko Ahdin kanssa. Nyt Lund nähdään televisiossa Obladii-musiikkiohjelman ankkurina.

Kari Kustaa Tuomisaari (s. 1934 Helsingissä) kruunattiin vuonna 1955 iskelmäkuninkaaksi laulajana. Mikrofoni vaihtui kuitenkin kynään, kun Tuomisaari voitti Musiikki Fazerin järjestämän sanoituskilpailun ja aloitti yhteistyön Scandian tuottajan Jaakko Salon kanssa. Käännösiskelmät ovat aina olleet kielitaitoisen Tuomisaaren leipälaji. 50-luvulla hän sanoitti suomeksi mm. Malagueñan ja Besame muchon, 60-luvulla esimerkiksi kappaleet Tipi-tii, Vähän ennen kyyneleitä ja Rehtorin luiseva Salli. Sanoittaminen jatkui sivutyönä Tuomisaaren toimiessa tiedotuspäällikkönä teollisuudessa. Vielä vuonna 1997 Tuomisaaren sanoittama Vähemmän kiirettä, enemmän aikaa voitti Eino Grönin esittämänä Syksyn sävelen.

Kullervo Linnan säätiön palkintoa on jaettu vuodesta 1989 lähtien. Vuonna 1987 kuollut säveltäjä, kapellimestari ja muusikko Kullervo Linna säätiöi tekijänoikeuskorvauksensa jaettavaksi tunnustuspalkintoina ja apurahoina musiikin tekijöille ja muusikoille. Säätiön tarkoituksena on edistää iskelmä- ja tanssimusiikin luomista ja esittämistä Suomessa. Linnan omista menestyskappaleista esimerkiksi Kultainen nuoruus soi edelleenkin jatkuvasti suomalaisilla tanssipaikoilla.


Kuvassa vasemmalta Juha Henriksson, Maria Lund ja Kari Tuomisaari, kuva: Teosto/Jakke Nikkarinen.

Ilpo Hakasalo -palkinto musiikintutkija Juha Henrikssonille

Järjestyksessään toisen Kullervo Linnan Säätiön Ilpo Hakasalo -palkinnon arvoltaan 2 000 euroa sai musiikintutkija, tietokirjailija Juha Henriksson. Yleensä musiikkia koskevassa kirjoittelussa puhutaan liian vähän itse musiikista, mutta Henriksson on onnistunut tuomaan esiin musiikintekijöiden tyylilliset piirteet. Hän analysoi kohteitaan tarkasti, mutta kansantajuistaa samalla havaintonsa laajalle lukijakunnalle. Henriksson on kirjoittanut yhdessä tai yksin mm. teokset Toivo Kärjestä, Erik Lindströmistä ja Rauno Lehtisestä.

Ilpo Hakasalo -palkinto rahoitetaan Kullervo Linnan säätiön hallituksessa alusta asti vaikuttaneen, vuonna 2006 edesmenneen toimittajan perintövaroista. Joka toinen vuosi jaettava palkinto on tunnustus kotimaisen populaarimusiikin aseman edistämisestä esimerkiksi toimittajana, tutkijana tai kirjailijana.
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy