BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU

Uutiset

Uusi näyttely ja paljon muuta uutta...

16.12.2008
100 vuotta suomalaista populaarimusiikkia -näyttely tuo museolle kaivatun kronologisen rungon ja luo tiiviin katsauksen viime vuosisadan musiikkihistoriaan. Vuosikymmenten tärkeimpiä kotimaisia musiikki-ilmiöitä esittelevissä artikkeleissa esiintyvät nimet on linkitetty Pomusissa jo oleviin henkilö- ja yhtyebiografioihin.

Vuosikymmenistä 1900-1999 ovat kirjoittaneet alan parhaat asiantuntijat Pekka Gronow (1900-1917), Pekka Jalkanen (1918-1929, 1930-1939), Maarit Niiniluoto (1939-1945), Peter von Bagh (1945-1959), Vesa Kurkela (1960-1969), Jake Nyman (1970-1979) ja pomus.netin päätoimittaja Petri Kaivanto (1980-1989, 1990-1999).

Kokonaisuutta täydentävät muutamat teema-artikkelit: alkajaisiksi Jari Muikun artikkeli suomalaisista levy-yhtiöistä ja Maarit Niiniluodon artikkeli tanssilavakulttuurista.

Lisäherkkuna avataan Studio Pomus, jonka 7-raitaisella mikserillä voi kuunnella suomalaisen populaarimusiikin merkkiteoksia hiukan "pintaa syvemmältä": raitoja mykistäen, panoroiden ja äänenvoimakkuutta muuttaen. Ensimmäisenä kappaleena Studio Pomus tarjoaa kuultavaksi Marionin levytyksen Hyvästi yö (säv. & san. Esko Koivumies, sov. Antti Hyvärinen), jolla Marion voitti viimeisen Intervision laulukilpailun vuonna 1980.

Pomus on kuluneena vuonna aloittanut myös videohankkeen, jonka tavoitteena on kerätä tuoretta haastattelumateriaalia suomalaisen populaarimusiikin merkkihenkilöistä. Lyhyitä otteita näistä haastatteluista julkaistaan myös Pomus-verkkomuseossa. Ensimmäisissä näytteissä muistelevat Kaj Chydenius, Jörgen Petersen ja Johan "Mosse" Vikstedt. Näytteet on sijoiteltu asianmukaisiin yhteyksiin: esim. näyte, jossa Jörgen Petersen muistelee Katri Helenan levytysuran alkua, on linkitetty sekä Jörgenin että Katri Helenan henkilöbiografian yhteyteen. Lista videoista löytyy myös osastosta Kino Pomus.

Populaarimusiikin museo -verkkomuseota ylläpitää Suomen Kevyen Musiikin Museon kannatusyhdistys ry, joka on rekisteröity yleishyödyllinen yhdistys. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii Henrik Otto Donner ja toiminnanjohtajana Eero Lupari. Yhdistyksen yhteisökannatusjäseniä ovat mm. Teosto ry, Elvis ry,  Suomen Musiikkikustantajat ry, Gramex ry, ÄKT ry sekä Suomen Muusikkojen Liitto ry.

100 vuotta suomalaista populaarimusiikkia -näyttelyn ovat toteuttaneet:

Päätoimittaja & www-taitto: Petri Kaivanto
Tuotanto: Marikki Hakola / Kroma Productions Oy
Multimediatoteutus: Camilla Sirén / Studio Silaus
Tuotantokoordinointi: Liina Toiviainen
Hallinto: Jaana Hertell-Amokrane

Studio Pomus -virtuaalimikserin työryhmä:

Päätoimittaja: Petri Kaivanto
Tuotanto: Marikki Hakola / Kroma Productions Oy
Multimediatoteutus: Mika Tyyskä / Elektrik Pyjamas
Tuotantokoordinointi: Liina Toiviainen
Hallinto: Jaana Hertell-Amokrane
Äänityöt: Risto Hemmi / Finnvox, Otto Donner ja Esa Santonen / DER
Kiitos Jari Halenius / EMI Music Finland

Pomus.net sivujen teknisestä ylläpidosta vastaa Nemesys Oy.
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy