BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

V. Arti

s. 0.0.1885 - 0.0.0, Multia
k. 0.0.1963 - 0.0.0, Espoo

Teksti Jari J. Marjanen & Tero Halvorsén
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiKaarlo Väinö Valve
Oikea nimiK. V. Valve (Väinö Vesala)
SalanimetV. Arti (kirjailija, sanoittaja, säveltäjä), Veera Arti, Don Carlos, A. Kahva, K. Kajava, V. A, Paulus, A. Virta (kirjailija, lehtimies)
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1885 - 0.0.0, Multia
Kuolinaika0.0.1963 - 0.0.0, Espoo
Roolit ja soittimet
Roolitsanoittaja (päärooli), säveltäjä, kirjailija, keksijä, lehtimies, suomentaja
Soittimetpiano
Linkit
Tietoa Valveen kirjallisesta ym. toiminnasta
http://www.pcuf.fi/~jjm/Valve.html
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Heikki Klemetti
Ilmari Krohn, professori
Vaikuttajat
Eino Leino (oik. Lönnbohm), (Valve pikakirjoitti Leinon muistelmat)
Biografia

Valve oli kevyen musiikkimme — ja samalla kirjallisuuden, lehtialan jne. — persoonallisimpia ja samalla vähiten tunnettuja hahmoja. Hänen vanhempansa olivat kansakoulunopettaja Kaarlo Vesala (Wesala, alk. Tiitinen) ja tämän nuorena kuollut ensimmäinen puoliso, talollisen tytär, kiertokoulunopettaja Karoliina Eriik[k]a, o.s. Jussila. Lapsuudenkodissa vallitsi isänmaallinen, konservatiivinen ja sivistyspyrkimyksiä arvostava henki. Väinö Vesala tuli ylioppilaaksi Porin lyseosta (myöh. Teljän lukio ja nyttemmin Porin lyseon lukio) 1905. Hän opiskeli tutkintoa suorittamatta Helsingissä ja Pietarissa.

Valve vaikutti lehtimiehenä, kirjoitti mm. runoanalyysin oppaita ja kirjailijana useita teoksia — mm. varhaista tieteiskirjallisuutta (scifiä, Mereen pudonnut tähti sekä Kuunfilmaaja ja muita kertomuksia) — ynnä suomensi esim. Rabelais’n, Ovidiuksen, von Goethen, de Maupassantin ja Aristofaneen tuotantoa. ”V. Artin” runousopin teokset ovat vaikuttaneet mm. Veikko ”Vexi” Salmeen sitä kautta, että Toivo Kärki antoi niitä sanoittajiensa luettavaksi.

Iskelmä- ja viihdemusiikin lisäksi Valve suomensi useita oopperoita, yksinlauluja, runoja, novelleja, romaaneja ja alkuperäissanoitti yhden nykyisen virsikirjan virren, Tyydy, sielu, Herran tahtohon (nimeksi mainittu tässä yhteydessä Väinö Vesala). Hän toimi ainakin eduskunnan pikakirjoittajana sekä Eino Leinon pikakirjoittaja-sihteerinä.

”V. Artin” suomentamista iskelmistä on mainittava ainakin O, mein Papa/Pappani mun (laulelma/foksi, säv. Paul Burkhard, alkuperäissan. Jürg Amstein), Kuutamoserenadi (Moonlight Serenade, säv. Glenn Miller, alkuperäissan. Mitchell Parish) ja Olet aatoksissain (Solamente una vez, säv. Augustin Lara, engl. san. Ray Gilbert).

Valve lienee ollut kielitaitoisin sanoittajamme kautta aikain: hän on kääntänyt kirjallisuutta ja laulutekstejä virosta, ruotsista, norjasta, englannista, saksasta, ranskasta, venäjästä, italiasta, latinasta ja klassillisesta kreikasta, minkä lisäksi hän on harrastanut muitakin kieliä. Hän noudatti tarkoin alkuperäistä tekstiä, oli perinteiseen runousoppiin hyvin perehtyneenä huolellinen runomitoissa ja rytmissä, mutta harrasti vielä puolisointuja ja loppuheittoja. Paavo Helistö luonnehti V. Artin Yleisradiolle laatimia tekstejä hyvin laulullisiksi, ja runousopin kirjoissaan Arti kiinnittääkin paljon huomiota esim. äännemaalailuun.

Valve oli luonteeltaan erakko eikä pitänyt käytännössä lainkaan yhteyttä kirjallisuus- eikä musiikkipiireihin. Hän oli myös harrastelijasäveltäjä, jonka sävellyksiä esitettiin lähinnä omaisten piirissä (ainakin häissä ja syntymäpäivinä).

Biografiatekstissä käytetyt lähteet:

Peltonen, Eeva & Vesala, Päivi 2003. Haastattelijoina Jari J. Marjanen ja Tero Halvorsen. Turku 15.12.2003.

Törnwall, Jussi 2003. Haastattelijoina Jari J. Marjanen ja Tero Halvorsen. Helsinki syys 2003.

Vuorilehto, Heikki (toim.) 1954. Porin lyseo 1879—1954 [matrikkeli]. Pori: Porin lyseo.

Sanottua

Porin lyseossa hän taisi olla kaikkien aikojen parhaita oppilaita. Äidinkielen ylioppilaskokeessa hän kirjoitti kolme ainetta, joista yhden runomuotoon (heksametrimittaan). Pyrkiessään oppikouluun suoraan toiselle luokalle hänen piti suorittaa ruotsin koe. Teksti saneltiin. Sen jälkeen se piti kääntää ruotsiksi. Valvojaopettaja ihmetteli, miksei Vesala kirjoita. Vesala oli ruotsintanut sen "lennossa” sanelun aikana ja oli jo valmis.

(Kertoja: kääntäjä Mirja Itkonen, syys 2003)

Bibliografia ja lähteet

Vuorilehto, Heikki (toim.) 1954. Porin lyseo 1879—1954 [matrikkeli]. Pori: Porin lyseo.

Törnwall, Jussi 2003. Haastattelijoina Jari J. Marjanen ja Tero Halvorsen. Helsinki syys 2003.

Peltonen, Eeva & Vesala, Päivi 2003. Haastattelijoina Jari J. Marjanen ja Tero Halvorsen. Turku 15.12.2003.

Muut huomautukset
Kirjoittajista Jari J. Marjanen kiittää Valveen oikeudenomistajien edustajaa Eeva Peltosta yhteistyöstä ja suopeudesta.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy