BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Kokoonpanon tiedot

Humppa-Veikot


Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
AliaksetPumppu-Veikot
Tärkeät päivämäärät
Perustettu0.0.1958 - 0.0.0
lakkautettu0.0.1958 - 0.0.0
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Jäsenet
Kullervo Linna, johtaja, rumpali
Teijo Joutsela, laulusolisti, viulisti
Eino Katajavuori, ksylofonisti
Vaikuttajat
Dallapé
Antero Alpola
Muut henkilöyhteydet
Biografia

Peter von Bagh ja Ilpo Hakasalo toteavat teoksessaan Iskelmän kultainen kirja: ”Humppa-Veikot on suomalaisen iskelmähistorian merkillisin takautuma menneisyyteen: neljännesvuosisataa aikaisemman musiikin elvytys, joka ei kuitenkaan nostalgian tavanomaisista pelisäännöistä poiketen jäänyt pastissin tai parodian asteelle; humpalla on ollut oma, melkein taisteleva elinvoimaisuutensa. Ilmiönä se on musiikillista minuuttaan laajempi ja siinä mielessä 60-luvun taitteen suomalaisen ’salaisen historian’ ydinasiaa siinä kuin nuorisoa villinnyt rautalankakuumekin.”

Humppa-Veikot sai alkunsa, kun Antero Alpola ryhtyi tuottamaan vuonna 1958 radioon hupiohjelmaa nimeltä Kankkulan kaivolla ja siihen tarvittiin satiirin värittämää 30-luvun tanssimusiikkia esittävä orkesteri. Ryhmän sai koottavakseen pianisti Asser Fagerström, jolla oli kokemusta tältä saralta jo mm. legendaarisen Dallapén ajoilta. Hän turvautui vanhoihin tuttuihin luottomiehiin: Josef Kaartinen ja Kaarlo Valkama reeds, Eino Katajavuori xyl, Veikko Tamminen acc, Eero Lauressalo b & sousaph ja Kullervo Linna dr. Fagerström itse soitti tässä Pumppu-Veikoiksi nimetyssä muodostelmassa paitsi pianoa myös hanuria.

Alkujaan vain keikkapohjaisesta studio-orkesterista kehkeytyi heti miten niin suosittu, että sitä alettiin kärttää myös live-esiintymisiin ja samalla ruvettiin musiikkikaupoista kyselemään yhtyeen levyjä, jollaisia ei tietenkään ollut vielä tarjolla. Toimeen tarttui nyt rumpali ”Lutu” Linna järjestämällä joukkueelle levytystilaisuuden ja muutamia konsertteja. Esikoissingle tehtiin marraskuussa -58 N.E. Saarikon johtaman Levytukun laskuun, ohjelmistona Valto Tynnilän klassinen foksi Valamo ja Jaakko Pullin hupaisa Puuseppä (Triola T 4369). Juridisista syistä joukkue käytti tässä yhteydessä nimeä Humppa-Veikot, mikä sitten vakiintuikin sen käyttöön. Samalla kokoonpanoon liittyi viulistiksi ja laulusolistiksi sen tuleva keulahahmo, jo Kipparikvartetista tuttu Teijo Joutsela. Melko pian myös Fagerström ja Lauressalo jättivät joukkueen ja tilalle tulivat kitaristi Ingmar Englund, hanuristi Yrjö Luukkonen sekä tuubisti Gösta Möller.

”Nipa” Saarikko ei ollut huomannut tehdä tämän uuden suosikkiorkesterin kanssa sitovaa levytyssopimusta, joten kilpailevan Scandia-Musiikin pomo Harry Orvomaa pääsi houkuttelemaan sen pienen riitelyn jälkeen omaan taiteilijakaartiinsa. Ensimmäisen taltiointinsa Scandia-merkille Humppa-Veikot tekivät tammikuussa -60, jolloin he ikuistivat kappaleen Petsamoon ja Uraliin (Scandia KS 343), ja sen jälkeen äänitteitä tuli markkinoille tasaiseen tahtiin.

Siitä alkoi ”Humppien” varsinainen voittokulku, joka jatkui kevyen musiikin valtasuhdanteita uhmaten aina 80-luvun puoliväliin saakka. Ohjelmisto pysytteli muutamaa epäonnistunutta kokeilua lukuunottamatta samoilla linjoilla kuin alussa ja kokoonpanokin pysyi pääosin stabiilina, jos kohta laulusolisteina vieraili vuosikymmenten saatossa Joutselan ohessa edustava katras maamme eturivin iskelmätähtiä kuten Paula Koivuniemi, Annikki Tähti, Eino Grön, Tapani Kansa, ja Tapio Rautavaara.Humppa-Veikkojen viimeiseksi levytykseksi jäi 1978 ilmestynyt lp Vuoret vierivät 1978 (Scandia SLP 650), mutta Teijo Joutsela sooloili vielä seuraavana vuonna Kullervo Linnan johtaman studio-orkesterin myötäilemänä nostalgiakokoelman Humupekka (Scandia SLP 673).

Valikoitu diskografia

Humppa-Veikot: Valamo / Puuseppä 1958 (Triola T 4369)

Humppa-Veikot: Petsamoon ja Uraliin 1960 (Scandia KS 343)

Humppa-Veikot: Vuodet vierivät (LP) 1978 (Scandia SLP 650)

Bibliografia ja lähteet

Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)

Gronow, Pekka, Lindfors, Jukka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 1 (Tammi, Helsinki.)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Haavisto, Jukka 1991: Puuvillapelloilta kaskimaille (Otava, Helsinki)

Pälli, Erkki 1999: Riemutoimittaja kuuluisuuksien kintereillä (Otava, Helsinki)

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy