BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Sergei Rumbin

s. 0.0.1920 - 0.0.0

Teksti Tero Halvorsen
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiSergei Rumbin
Oikea nimiSergei Rumbin
AliaksetSergo
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1920 - 0.0.0
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja (päärooli), näyttelijä, juontaja, maalari
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Kimarakvartetti, 1. basso 1952-1975
Biografia

Sergei Rumbin syntyi Kyyrölässä, Muolaan pitäjässä Karjalan kannaksella 5.9.1920. Isä oli venäläistä, äiti liettuanpuolalaista sukujuurta. Vuosina 1933-38 hän oli ikonimaalarioppilaana Valamon luostarissa opettajanaan Pietarin Taideakatemian käynyt Isä Dosifei. Täällä hän lauloi myös luostarin kirkkokuorossa. Helsinkiin Rumbin saapui 1938 ja pääsi Ateneumiin opiskelemaan 1940. Sota kuitenkin kariutti opinnot. Asemasotavaiheessa Rumbin toimi venäläisten asemien lähellä puhelinmiehenä osallistuen mm. Karhumäen valtaukseen ja Tali-Ihantalan torjuntataisteluun. Sota-aikana hän myös esiintyi viihdytystehtävissä mm. Taavetin Suojeluskuntatalolla. Sodan ajan ansioista hänelle on myönnetty 1. ja 2. luokan Vapau-denmitali.

Sotien jälkeen Rumbin oli aktiivisesti mukana Helsingin Venäläisen Taideyhdistyksen sekä Venäläisen Teatterin ja myöhemmin siitä eronneen Teatteristudion toiminnassa esiintyen monissa Eino Kaliman ohjaamissa Tšehovin klassikkonäytelmissä sekä useissa muissakin produktioissa (mm. Maljuginin ”Vanhat toverit” ja Shtsheglovin ”Lumimyrsky”). Arvosteluissa hän sai usein kiitosta osakseen ja hänen on todettu omaavan suuren eläytymistaidon, herkkyyden ja persoonallisen väljyyden. Taidemaalarin ura jatkui harrastusmielessä ja vuonna 1968 Rumbin piti yhteisen ikoninäyttelyn Lauri Kukon kanssa Galleria Strindbergissä. Tunnetuin Rumbinin maalaus on kopio ”Valamolainen Neitsyt Maria”-ikonista Uudessa Valamossa.

Rumbin on ollut sanavalmis ja pidetty showmies ja kysytty juontaja Helsingin venäläisissä piireissä ja muuallakin. Hän kuului Kimarakvartettiin koko sen toiminnan ajan ja oli yhtyeen koomikko ja ensibasso. 1960-luvulla hän esiintyi jonkin verran viihteellisissä tv-ohjelmissa. Hän lauloi myös Helsingin Venäläisessä kuorossa sekä venäjänkielisessä kirkkokuorossa Katajanokan katedraalissa 1940-luvulla. Laulutunteja hän on ottanut Paul Hansenilta sekä Peter Mirolybovilta.

Päätyönään Sergei Rumbin on toiminut maalarina maalausliike Pauli Hietasella. Hän on ollut tunnettu ekspertti värisekoitusten tekijänä sekä osallistunut useisiin vaativiin entisöimisprojekteihin, joista mainittakoon mm. Suomen Leningradin konsulaatin entisöintityöt 1960-luvulla. Eläkkeelle hän jäi 1976.

Biografiatekstissä käytetyt lähteet::

”Kimarakvartetti – Laulelmia ja romansseja 1954-1971” –cd-levy (FUGA 9180).

Yhtyeen jäsenten haastattelunauhat ja yhtyettä koskeva aineisto / Tero Halvorsenin kotiarkisto

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy