BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Manu Teittinen

s. 0.0.1931 - 0.0.0, Kotka
k. 0.0.2004 - 0.0.0, Vantaa

Teksti Juha Henriksson
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiManu Uolevi Teittinen
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1931 - 0.0.0, Kotka
Kuolinaika0.0.2004 - 0.0.0, Vantaa
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Pentti Aholan yhtye, rumpali, 1940-50 -luku
Olavi Virran yhtye, rumpali, 1950-luku
Muut henkilöyhteydet
Pentti Ahola
Olli Miettinen
Olavi Virta
Biografia

Teittinen oli Kymenlaakson vilkkaan musiikkielämän kasvatteja. Saatuaan jazzkärpäsen pureman hän toimi aluksi paikallisten jazzyhtyeiden "band boyna", ja pääsi samalla kokeilemaan ensimmäistä kertaa rumpujen soittoa.

1940-luvun lopussa ja 1950-luvun alussa Teittinen soitti rumpuja Kymenlaakson jazzin isäksi kutsutun Pentti Aholan yhtyeessä, joka esitti sen ajan mittapuun mukaan erinomaista jazzia. Yhtye sijoittui valtakunnallisissa orkesterikilpailuissa toiselle sijalle vuonna 1949. Teittisellä oli myös omaa nimeään kantavia jazzkokoonpanoja. Aholan ja Teittisen yhtyeet levyttivät muutaman kerran sekä äänittivät joitakin pikalevyjä, jotka on julkaistu myöhemmin CD-muodossa.

1950-luvun loppupuolella Manu Teittinen soitti useita vuosia rumpuja Olavi Virran yhtyeessä. Hän oli esimerkiksi mukana surullisenkuuluisalla Ilomantsin keikalla, josta alkoi Virran uran alamäki. Teittinen oli 1950-luvulla myös yksi kotkalaisravintola Fenniassa pyörineen iloisen muusikkokunnan kantavia jäseniä. Hän toimi esimerkiksi Fennian porukan "keisariksi" kruunatun pianisti Olli Miettisen "virallisena neuvonantajana". Fennian ryhmässä oli mukana myös nuori Juha Vainio.

Teittinen siirtyi 1970-luvulla Ruotsiin Suomalaisseurojen keskusliiton kulttuurisihteeriksi. Samaan aikaan hän kirjoitti suopeat arvostelut saaneen esikoisromaaninsa "Kartsa", jossa hän hyödynsi omia lapsuuden ja nuoruuden kokemuksiaan kotkalaisen työläisperheen vesana.

Manu Teittinen oli mukana aktiivisesti suomalaisen kevyen musiikin järjestötoiminnassa. Pitkälti hänen aloitteestaan perustettiin vuonna 1990 Suomen Jazz-arkisto. Teittinen kuului vuonna 1997 toimintaansa laajentaneen ja nimensä Suomen Jazz & Pop Arkistoksi vaihtaneen yhdistyksen hallitukseen yhteensä 10 vuoden ajan. Teittinen keräsi arkistoa varten runsaasti esimerkiksi haastatteluja, valokuvia, äänitteitä ja muuta Kymenlaakson jazzista kertovaa materiaalia. Hän toimi samaan aikaan aktiivisesti suomalaisten rumpalien yhdistyksessä DAF ry:ssä.

Teittinen teki ahkeraa ja pyyteetöntä työtä kevyen musiikin ja vähäosaisten hyväksi. Hän teki Ruotsista Suomeen palattuaan nuorisotyötä, ja moni ongelmanuori sai uutta valoa elämäänsä hänen ansiostaan. Viimeisinä vuosinaan Teittinen oli myös ahkera Intian ja muiden Aasian maiden kävijä. Hän järjesti nepalilaiselle varattomalle rumpalille rummut Suomesta ja auttoi muutenkin paikallisia muusikoita.

Biografiatekstissä käytetty lähde:

Jukka Haavisto: Puuvillapelloilta kaskimaille. Jatsin ja jazzin vaiheita Suomessa. Otava 1991. Sivut 180-187.

Valikoitu diskografia

Pentti Ahola Quintet: Basie Boogie. Äänitetty 1949. Julkaistu 1994, F-Records 4509-98655-2

Manu Teittinen Ensemble: Main Road 7. 1954/His Masters Voice TJ50, 1994/F-Records 4509-98655-2

Bibliografia ja lähteet

Jukka Haavisto: Puuvillapelloilta kaskimaille. Jatsin ja jazzin vaiheita Suomessa. Otava 1991. Sivut 180-187.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy