BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Pepe Willberg

s. 0.0.1946 - 0.0.0, Turku

Teksti Laura Henriksson
Perustiedot
Nimet
Oikea nimiWillberg Toivo Pertti Uolevi
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1946 - 0.0.0, Turku
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja
Soittimetlaulu
Linkit
Selvis 3/2002: Pekka Nissilän tekemä haastattelu Pepe Willbergistä
http://www.elvisry.fi/032002/willberg.html
Jormas -yhtyeen diskografia, laatinut Veikko Tiitto
http://www.veikkotiitto.fi/jormas.htm#Jormas
Pepe Willbergin kotisivu
http://www.pepewillberg.com/
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Islanders
Pepe & Paradise, 1969-78
Otto Donner Treatment
Jormas
Biografia

Biografia

Pepe Willberg on monipuolinen muusikko. Hän on laulajana kokeillut mitä erilaisimpia pestejä, soolo- ja yhtyelaulajasta poptenoriksi ja mestariksi asti. Pepen ura alkoi 1960-luvulla, jolloin hän toimi laulusolistina useissa kokoonpanoissa. Pepe Willberg oli mukana Isladers -yhtyeessä jo kokoonpanon alusta lähtien. Yhtye jatkoi toimintaansa vielä 1970-luvulla, mutta Pepe siirtyi Jormas-yhtyeeseen jo vuonnna 1964. Jormas -yhtyeen aikaa kesti Willbergillä nelisen vuotta.

Aikakauden tavan mukaan Jormas teki  monista englanninkielisistä alkuperäisesityksistä  suomenkielisiä versioita, joiden tyylissä pyrittiin pitäytymään mahdollisimman lähellä alkuperäisesityksiä. Luonnollisesti The Beatles -yhtyeen sovitukselliset keinot olivat vielä 1960-luvulla suomalaismuusikoille osin studioteknisesti mahdottomia, mutta kuten Kurkela (2003, 515-16) toteaa, kunnianhimoinen yhtyetyöskentely ja joissakin tapauksissa erityisesti erinomaiset käännöstekstit  toivat kappaleisiin toivottua tunnelmaa.

Jormas-yhtyeen jälkeen vuorossa oli Pepe & Paradise, jonka alkuperäiskokoonpanoon kuuluivat Ande Päiväläinen, Unde Lehtola ja Jorma Kalenius, mutta yhtye kasvoi suosion myötä kvartetista kahdeksanmiehiseksi. Yhtye esitti monia tunnetuksi tulleita hittejä, esimerkiksi kappaleen Elämältä kaiken sain. Kokeellisempaa puolta Pepe & Paradise -yhtyeen tuotannossa edusti Otto Donnerin sävellysten pohjalta tehty albumi Niin vähän on aikaa 1972, jonka sanoituksista vastasivat mm. Pentti Saaritsa ja Aulikki Oksanen.

Seitsemänkymmentäluvun puolessa välissä Pepe Willberg oli mukana myös Dannyn Finntanstic –yhtyeessä, joka esitti diskoiskelmiä. Pepellä oli tuohon aikaan myös lyhytaikainen kokoonpano Willberg-Seppälä-Band. Seitsemänkymmentäluvun lopulla Pepe oli myös mukana Otto Donner- Treatmet- kokoonpanossa, joka esiintyi mm. Porin Jazzeissa. Seitsemänkymmentäluvulle sijoittuu myös lauluyhtye Fyrkka, jonka jäsen Pepe tuolloin oli.

Pepe Willbergillä on  hänen omalla nimellään julkaistua varsinaista soolotuotantoa  seitsemänkymmentäluvulta alkaen. Pepe Willberg on ennen kaikkea taitava balladien tulkitsija. Pepe Willbergin ääntä on usein kuvattu ilmaisukykyiseksi - kenties juuri siksi hän on mm. Jormas-yhtyeen tulkinnoissa onnistunut cover-esitysten vaikeassa lajissa. Itse asiassa jo Jormas- kaudelta nousevat esiin monet Pepen laulutulkinnat, jotka nykyisin mielletään ensisijaisesti Pepen esityksiksi; näitä ovat esimerkiksi kappaleet Saat miehen kyyneliiin ja Rööperiin. Pepe Willberg on toiminut myös ahkerasti taustalaulajana useiden artistien taustalla. Hänellä on myös takanaan runsaasti tv-esiintymisiä erilaisissa rooleissa.

Willberg on osallistunut suomen euroviisukarsintoihin sekä laulajana että säveltäjänä. Parhaiten Willbergin kappaleista - sävellyksistä tai esityksistä - on menestynyt  vuoden 1988 Boulevard- yhtyeen esittämä Suomen karsinnan voittajakappale Nauravat silmät muistetaan, jonka Pepe Willberg on säveltänyt.  Willberg on myös laulajana ollut mukana useaan otteeseen Suomen euroviisukarsinnoissa, erityisesti seitsemänkymmentäluvulla ja kahdeksankymmentäluvun alussa. Willberg on osallistunut useaan otteeseen myös Syksyn sävel-kilpailuihin.

Mestarit –kokoonpano toi joksikin aikaa Pepe Willbergin uralle jälleen uuden käänteen. Vuonna 1999 perustettu vanhojen hittien muistelukokoonpano Kirka Babitzin, Pepe Willberg, Heikki Harma ja Pave Maijanen osoittautui kassamagneetiksi, joka kokosi muun muassa Helsingin Hartwall- Areenalle ennätysmäärän yleisöä ja saavutti levymyynnissä tuplaplatinaa. Varsinaista uutta ohjelmistoa konsertit eivät ole sisältäneet vaan ohjelmisto on koottu laulajien tunnetuimmista ja äänitteistä.

Pepe Willberg on  esiintynyt myös Poptenorit-kokoonpanossa, johon kuuluivat Pepen lisäksi Petri Laaksosen ja Fredi eli Matti Siitonen. Konsertti esitettiin näyttävästi televisiossa.

Lähteet:

von Bagh, Peter & Hakasalo, Ilpo 1986.Iskelmän kultainen kirja. Keuruu: Otava. Ss.473- 475.

Jalkanen, Pekka & Kurkela, vesa. Populaarimusiikki. Helsinki: WSOY. s. 515-516

Latva Tony – Tuunainen Petri 2004.Iskelmän tähtitaivas. 500 suomalaista viihdetaiteilijaa. Jyväskylä: Gummerrus kirjapaino oy. S. 463-464, 473-528.

Valikoitu diskografia

Jormas 1967: Rööperiin (Penny lane). Säv. ja san. John Lennon & Paul Mccartney . Suom. san. Juha Vainio. His Masters Voice tj 371 (45) / Emi 724349986220 (CD)

Jormas 1966: Saat miehen kyyneliin (To make a big man cry). Säv ja san. Peter Robin Callander - Leslie David Reed. Suom. sanat Jyrki Lindström. His master's voice tj 354 (45)/ Valitut palat v90012vv1 (lp).

Jormas 1966: California dreaming. Säv ja san. John E. A. Phillips - Michelle G. Phillips. His master's voice tj 354 (45)/ Fazer records 0630-15907-2 (cd).

Pepe Willberg 1973: Aamu. Säv. Markku Johansson - Pertti Willberg, san. Vexi Salmi. Cbs records cbsa 1909 (45)/ Fazer records 0630-11317-2 (cd).

Pepe Willberg 1976: Kun rakastunut on (Smoke gets in your eyes). Säv. Jerome Kern. san. Otto A. Harbach, suom. san. Juha Vainio. Fazer records 0630-12392-2 (cd).

Pepe Willberg & Pave Maijanen & Kirka Babtzin & Hector (Mestarit Areenalla) 1998: Rööperiin. Säv. ja san. John Lennon & Paul Mccartney . Suom. san. Juha Vainio.Emi 724349932524 (cd).

Pepe Willberg & Kirka Babitzin (Mestarit Areenalla) 1998: Merimies (Salty dog). Säv. Keith Reid, san. Gary Brooker – Keith Reid. Suom. sanat Artto Blom. Emi 724349932524 (cd).

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy