BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Kaarlo Valkama

s. 0.0.1908 - 0.0.0, Helsinki
k. 0.0.1980 - 0.0.0, Helsinki

Teksti Jari J. Marjanen
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiKaarlo Armas Valkama
AliaksetKalle
SalanimetPertti Vesa, Pertti Wesa (sovittajana)
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1908 - 0.0.0, Helsinki
Kuolinaika0.0.1980 - 0.0.0, Helsinki
Roolit ja soittimet
Roolitsovittaja (päärooli), muusikko, säveltäjä, sanoittaja, pedagogi
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Humppa-Veikot, 1960-luku
Ramblers-orkesteri, 1930-luku
Muut henkilöyhteydet
Lauri Jauhiainen, sanoittaja
Usko Kemppi, sanoittaja
Eino Kettunen, sanoittaja
Dagmar Parmas-Saarnio, sanoittaja
N. E. Saarikko, Levytukun johtaja
Olavi Virta, Levytukun tuotantopäällikkö, laulaja, sanoittaja
Biografia

Kaarlo (Kalle) Valkama on niitä nimiä, joita ns. suuri yleisö ei kovin hyvin tunne, vaikka hän loi poikkeuksellisen pitkän ja ansiokkaan uran 1920-luvulta 1970-luvulle asti. Varsinkin hänen monissa sovituksissaan hänen nimensä on levyetiketissä usein vain vaatimattoman lyhyesti muodossa ”K. Valkama”. Lauri Jauhiainen mainitsee Valkaman olleen kiistatta aikakautensa paras sovittaja, joka auttoi monia kollegoitaankin. Valkama hallitsi eri musiikkityylit swingistä jenkkaan ja hitaista fokseista tangoon sekä oli tyylitajuinen. Epäilemättä hän on varsinkin 1930-luvulla myös tehnyt joidenkuiden säveltäjien lyhyistä melodianpätkistä omalla luovalla osuudellaan levytyskelpoisia kokonaisia kappaleita. Muusikkona, sovittajana ja orkesterinjohtajana hän osallistui satoihin levytyksiin — luultavasti useampiin kuin kukaan aikalaiskollegansa. Hän soitti saksofoneja ja viulua. Kaarlo Valkaman johtama Bellacord-orkesteri soitti v. 1933 levylle ensimmäisen meikäläisen taltioinnin Gaden legendaarisesta Mustasukkaisuutta-tangosta.

Tunnetuin Valkaman sävellyksistä lienee Usko Kempin sanoittama Valkovuokot-tango, joka on tunnusomaisen kotimainen kertoessaan kaihoisasti keväästä, kesäyöstä ja syksyn saapumisesta, vaikka rakkautta sanoissa ei poikkeuksellisesti mainita lainkaan. Mauno ”Pyörittäjä” Maunola arvosteli Olavi Koskelan orkesterin v. 1952 PSO:lle levyttämää hidasta foksia Tanssiaisrakkautta seuraavasti: ”Tanssiaisrakkautta, PLD 1, on mielestäni täysin kansainvälistä tasoa oleva slow-fox. Säv. Kaarlo Valkama. ---”

Valkama vaikutti elokuvamusiikintekijänäkin sovittamalla Usko Kempin säveltämää musiikkia ainakin Valentin Vaalan v. 1955 ohjaamaan elokuvaan Minä ja mieheni morsian. 1950-luvulla hän teki paljon sovituksia erityisesti Levytukku Oy:lle, jossa niitä levyttivät mm. Olavi Virta ja Veikko Tuomi. Levytukun N. E. Saarikko myös tilasi Valkamalta tämän ensimmäiset levysovitukset 1920-luvun lopulla.

Kalle Valkama soitti 1960-luvulla pitkään Kullervo Linnan johtamissa Humppa-Veikoissa trumpettia, saksofonia ja viulua sekä teki tällekin yhtyeelle monia tyylinmukaisia sovituksia. Saman vuosikymmenen lopulla hän sovitti paluuta tehneelle Erkki Junkkariselle nimimerkki H. Osmon kuuluisan valssin Ruusuja hopeamaljassa, jonka tunnetumman version Junkkarinen levytti kylläkin vähän myöhemmin Pauli Granfeltin sovituksena. Valkaman tunnetuin 60-luvun sovitus lienee kuitenkin Reijo Taipaleen levyttämä Unto Monosen tango Satumaa.

Valkama vaikutti muillakin musiikin aloilla kuin jazzissa ja iskelmissä: hän on mm. soittanut alttoviulua Helsingin kaupunginorkesterissa ja toiminut viulunsoitonopettajana. Meillä tunnetuin poloneesi on kiistämättä puolalaisen M. K. Ogińskin Jäähyväiset isänmaalle, mutta Valkaman Poloneesi (levytetty 1955 ja 1974) on akateemisten juhlatanssien ohjelmistossa sen ainoa huomattava kilpailija.

KIRJALLINEN LÄHDE:

von Bagh, Peter & Hakasalo, Ilpo. 1986. Iskelmän kultainen kirja. Otava. S. 116—117

Valikoitu diskografia

Diskografia (Esiintyjä, äänitteen nimi, vuosi, levy-yhtiö)

SÄVELLYKSIÄ:

Henry Theel: Tummat marjat ( ). San. Veikko Virmajoki [= Arvo Kalliola]. 1945 Isku

Olavi Virta: Valkovuokot (tango). San. Usko Kemppi. 1950 & 1952

Olavi Koskelan orkesteri: Tanssiaisrakkautta (hidas foksi). 1952 PSO/Odeon

Eugen Malmstén: Töölön Tuula (hidas foksi). San. Eino Kettunen. 1953 Leijona

SÄVELLYKSIÄ JA SANOITUKSIA:

Eero Wäre (Väre): Haaveilua (hidas foksi). 1951 Leijona

Kalevi Tauru: Valkoiset kielot (valssi). 1954 Levytukku/Triola

MUUTAMIA VALIKOITUJA SOVITUKSIA:

Olavi Virta: Lullaby of Birdland (foksi). Säv. George Shearing, san. B. Y. Forster [= G. D. Weiss], suom. Saukki [= Sauvo Puhtila]. 1955 Levytukku/Triola

Veikko Tuomi: Hiekkaa (Polvere) (tango). Säv. Mario Micheletti, san. Angelo Galletti, suom. Saukki [= Sauvo Puhtila]. 1957 Levytukku/Triola

Erkki Junkkarinen: Ruusuja hopeamaljassa (valssi). Säv. H. Osmo [= Hannes Konno], san. Ari Saarni [= Dagmar Parmas-Saarnio]. 1967 PSO

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy