BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Tuula-Anneli Rantanen

s. 0.0.1940 - 0.0.0, Turku
k. 0.0.2001 - 0.0.0, Naantali

Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiTuula-Anneli Rantanen-Huhtanen
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1940 - 0.0.0, Turku
Kuolinaika0.0.2001 - 0.0.0, Naantali
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Tuula-Anneli Rantasen yhtye, laulusolisti 1960-84
Biografia

Tuula-Anneli Rantasen uran voidaan katsoa alkaneen keväällä 1956, kun hänet kelpuutettiin esiintymään Turun sanomalehtiyhdistyksen vappurevyyssä "Ponnahdus pinnalle". Tilaisuuden yhteydessä pidettiin näet laulukilpailu, jonka tuomaristossa istui itse Olavi Virta. Hän kiinnitti huomionsa oman sarjansa voittaneeseen vaaleaan neitoon ja pestasi tämän koelevytyksen Helsinkiin. Seurauksena ilmestyi saman vuoden joulukuussa Tuula-Anneli Rantasen esikoislevy Kaunis pesijätär (Triola), josta muodostui heti valtava menestys.

Turkulaistulokkaasta kehkeytyi näin ollen hetkessä kautta maan tunnettu iskelmätähti, mutta jatko ei sujunut silti aivan odotetulla tavalla. Uusia hittejä kun ei tuntunut löytyvän useista yrityksistä huolimatta. Keväällä -59 Tuula-Anneli Rantanen katsoikin aiheelliseksi vaihtaa  levy-yhtiötä. Niinpä jo syksyllä samana vuonna hänen nimensä nähtiinkin jälleen myyntitilastojen kärjessä esityksensä Unhoita menneet (HMV) myötä.

Tämä menestys avitti Tuula-Anneli Rantasen myös valkokankaalle musiikkifilmissä Iskelmäketju. Lisäksi hänet nähtiin televisiossa mm. ohjelmasarjassa "Music, music, music". Vuonna 1959 Rantaselta ilmestyi kolmas lämpimän vastaanoton yleisön taholla saavuttanut levytys, myös nimellä Mustalainen tunnetun unkarilaisen kansansävelmän pohjalle rakennettu Miksi kuljen (HMV) ja sarjaa jatkoi pari vuotta myöhemmin Keltaruusu (HMV), mikä oli tullut tutuksi kymmenisen vuotta aikaisemmin toisen turkulaisen laulajattaren Pirkko Jaakkolan levyttämänä.

Rantanen teki 60-luvun puolella vielä muutaman vähemmälle huomiolle jääneen äänilevyn, mutta hänen aktiivisuutensa tällä saralla lopahti käytännössä vuosikymmenen puolivälissä Toivo Kärjen tuottamaan venäläissävelmään Tuntematon hauta (Decca). Myöhemmin hän palasi vielä studioon ikuistaakseen keväällä 1975 vanhan menestysnumeronsa Miksi kuljen Eino Virtasen sovittamana kokoelmaan 16 tähteä - 16 iskelmää (Rondo), ja vuonna 1977 hän levytti pari turkulaisen Pentti Viherluodon ikivihreää sävelmää - Puhelinlangat laulaa ja Punaiset lehdet - Ruohosen veljesten laskuun (M&T Production). Vuoden 1984 jälkeen  Tuula-Anneli Rantasen ei esiintynyt enää  kuin satunnaisesti. Viimeisen kerran hänet nähtiin estradilla Turun VPK:n talossa vuonna 1998. 

Tuula-Anneli Rantanen piti koko julkisen uransa ajan varsin matalaa profiilia. Peter v. Bagh ja Ilpo Hakasalo ovat todenneet teoksessaan Iskelmän kultainen kirja (Otava 1986), että "hän ei ole tuonut itseään esille mitenkään, kun on huomannut etteivät televisio ja lehdet häntä etsiskele isommin. Oma alueensa hänellä on epäilemättä ollut: melodiset, jonkin verran muttei missään tapauksessa liian rytmikkäät iskelmät."

Biografiatekstissä käytetyt lähteet:

Latva, Tony-Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas (WSOY, Helsinki)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)

Sanottua

"Hänen laulussaan voisi ehkä kuulla samaa sympaattista eleettömyyttä kuin Reijo Taipaleen esityksissä, eli ominaisuuden joka on harvinainen näinkin suositussa naislaulajassa." (Peter v. Bagh ja Ilpo Hakasalo: Iskelmän kultainen kirja. Otava 1986.)

Valikoitu diskografia

Tuula-Anneli Rantanen: Kaunis pesijätär 1956 (Triola)

Tuula-Anneli Rantanen: Unhoita menneet 1959 (HMV)

Tuula-Anneli Rantanen: Miksi kuljen 1959 (HMV)

Tuula-Anneli Rantanen: Keltaruusu 1961 (HMV)

Tuula-Anneli Rantanen: Miksi kuljen 1975 (Rondo)

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy