BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Paavo Raivonen

s. 0.0.1909 - 0.0.0, Kuorevesi
k. 0.0.1981 - 0.0.0, Tukholma

Teksti Veikko Tiitto
Perustiedot
Nimet
Oikea nimiPaavo Alvar Raivonen
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1909 - 0.0.0, Kuorevesi
Kuolinaika0.0.1981 - 0.0.0, Tukholma
Roolit ja soittimet
Roolithanuristi
Soittimetharmonikka (pääinstrumentti), tenorisaksofoni, klarinetti, viulu
Linkit
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Onni Laihanen, useita yhteisiä levytettyjä harmonikkaduettoja
Biografia

Paavo Raivonen syntyi Kuorevedellä 24.9.1909  kymmenlapsiseen perheeseen. Musiikilliset taipumukset lienevät sukuperimää, äidin suvusta löytyy mm. ranskalainen oopperalaulajatar. Paavon musikaaliset taipumuksensa ilmenivät jo varhain, veljentytär Kerttu Lappalaisen käsityksen mukaan hän on opetellut hanurinsoittoa jo 5-vuotiaasta alkaen. Kotona ei soitinta ollut, joten soiton harjoittelu ja lapsuuden aikana Kuorevedellä tapahtuneet julkiset esiintymiset, mm. talkootansseissa, häissä ja hautajaisissa tapahtuivat lainahanurilla. Paavo muutti v.1921 Helsinkiin äitinsä kuoltua, 12-vuotiaana. Helsingissä hänellä oli vanhempia veljiä, jotka auttoivat hänet siellä elämän alkuun ja myös hankkivat hänelle ensimmäisen oman hanurin.

Paavo Raivosen nuoruudenaikaiset elämänvaiheet ovat suurelta osin jääneet hämärän peittoon. Kuitenkin hän on jo varsin nuorena opetellut soittamaan hanurin lisäksi myös tenorisaksofonia, klarinettia ja viulua sekä opetellut myös nuotit. Muusikkona Paavo Raivonen tiettävästi on täysin itseoppinut.

Vuonna 1928, 19-vuotiaana Raivonen pääsi Martti Jäppilän perustamaan Dallape-orkesteriin hanuristiksi. Raivonen olikin sen jälkeen mukana kaikissa Dallapen levytyksissä, joita 1930-luvun aikana tehtiin lähes tuhat kappaletta. Dallapen levyillä hän on soittanut hanurin lisäksi myös tenorisaksofonia, klarinettia ja viulua. Ensimmäiset soololevytyksensä Paavo Raivonen teki Niilo Saarikon Levytukku Oy:n Columbus-levymerkille Berliinissä vuoden 1929 keväällä. 1930-luvun aikana Paavo Raivonen osallistui lukuisiin levytyksiin myös muissa kokoonpanoissa. Muun muassa Levytukku Oy:n levytyksissä säestäneen Rektophon-orkesterin sointia on lukuisissa levytyksissä täydentämässä hänen hanurinsa.

Luonteeltaan Paavo Raivonen oli vaatimaton ja syrjäänvetäytyvä. Tästä kertoo sekin, että vaikka hän hanuristina oli Viljo Vesterisen tasoinen, niin hän ei välittänyt osallistua harmonikkakilpailuihin. Hanuristina Raivonen onkin jäänyt Vesterisen varjoon. Suorastaan legendaarinen tähtikultti rakentui Vesterisen karisman varaan Raivosen tyytyessä rivimuusikon osaan. Omia soololevytyksiä Raivoselle kertyi vv. 1929-42 ainoastaan 27 kappaletta, joista osa on harmonikkaduettoja Viljo Vesterisen tai Onni Laihasen kanssa. Muutamassa vuoden 1929 Columbus-levytyksessä hänen kanssaan esittää dueton Eino Katajavuori ksylofoneineen.

Sodan aikana Raivonen joutui kokemaan myös henkilöhohtaisia vastoinkäymisiä, muun muassa hänen musiikkikauppansa Helsingin Kaisaniemenkadulla tuhoutui pommituksessa. 

Kerttu Lappalaisen kertoman mukaan Paavo Raivonen teki sotien jälkeen Amerikan-matkan, joka ainakin mahdollisia esiintymisiä silmälläpitäen epäonnistui.

Paavo Raivosen elämänvaiheista sotien jälkeen ei muutenkaan ole paljon tietoa. Sodan jälkeen hän vietti paljon aikaa merillä palvellen apumiehenä laivoissa. Tästä kertoo jo sekin, että hänen Kuorevedellä asuva veljensä sai häneltä postia eri puolilta maailmaa.

1960-luvun alussa Paavo Raivonen asettui asumaan Ruotsiin.  Raivonen oli tiettävästi  säilyttänyt hanurinsa, joten hän lienee harrastanut joskus soittamista lähinnä vain omaksi ilokseen. Jossakin vaiheessa hanuri kuitenkin varastettiin häneltä. Monien vaiheiden jälkeen soitin kuitenkin löydettiin ja sitä säilytetään nykyisin Kuoreveden kotiseutumuseossa.

Paavo Raivonen kuoli  Tukholmassa juhannuspäivänä, 24. kesäkuuta 1981.

Biografiatekstissä käytetyt lähteet:

Kukkonen, Einari 1980: Isoisän gramofoni. Suomalaisen levyiskelmän
vaiheita 1929-39. Jyväskylä: Kustannuskolmio. S. 28, 72, 95, 127, 151, 258, 277

Gronow, Pekka: Radio-ohjelma Paavo Raivosesta (mukana Kerttu Lappalaisen, Raivosen veljentyttären haastattelu), Yleisradio, Radio Suomi 23.7.2001.

Valikoitu diskografia

Paavo Raivonen, harmonikkasoolo: Vitosen polkka (säv. traditional) Levytukku, Columbus 50137, 1942

Viljo Vesterinen ja Paavo Raivonen, harmonikkaduetto, säestys: kitara: Laivan lähtö (säv. Viljo Vesterinen) Pohjoismainen Sähkö Oy, Homocord H-O.23152, 1932

Paavo Raivonen, hanuri ja Edison Bell-orkesteri: Tamara tanssii (säv. Walter Rae [Valto Tynnilä], sov. Arno Oja [Alvar Kosunen]) Levytukku, Edison Bell X 103, 1933

Onni Laihanen ja Paavo Raivonen, harmonikkaduetto: Syksyn varjoja (säv. Paavo Raivonen) EMI, Columbia DY 277, 1939

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy