BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Kirka Babitzin

s. 0.0.1950 - 0.0.0, Helsinki
k. 0.0.2007 - 0.0.0, Helsinki

Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
Oikea nimiKirill Babitzin
AliaksetKirka
Nimihistoria
Babitsin, 0.0.0, sukunimi esiintyi alussa, mm. ensimmäisellä singlellä muodossa Babitsin ja jäi 60-lopussa kokonaan pois käytöstä levyillä sekä keikoilla.
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1950 - 0.0.0, Helsinki
Kuolinaika0.0.2007 - 0.0.0, Helsinki
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja (päärooli)
Soittimetharmonikka
Linkit
diskografia, koonnut Veikko Tiitto
http://www.veikkotiitto.fi/kirka.htm#Kirka
(Virallinen kotisivu)
http://www.kirka.com/
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Creatures, laulusolisti 1962-66
Islanders, 1967-76
Vaikuttajat
Jaakko Salo, tuottaja, sovittaja, tutor
Danny, promoottori, työnantaja, coach
Kalervo Halonen, tuottaja, säveltäjä, sovittaja
Muut henkilöyhteydet
Veikko Salmi, tuottaja, sanoittaja
Kristian Jernström, säveltäjä
Biografia

Kirill Babitzin syntyi kolmantena poikana lapsirikkaaseen emigranttiperheeseen ja kiinnostui musiikista vakavammin saatuaan mummoltaan 5-vuotiaana harmonikan. Viitisen vuotta myöhemmin hän osallistui hanurinsoittokilpailuun, jonka hän myös voitti, mutta instrumentti jäi vähemmälle huomiolle, kun hän kiinnostui rockista ja laulamisesta. Kirka - kuten häntä kutsuttiin jo tuolloin - kelpuutettiin Maunulassa vaikuttaneen The Creatures-yhtyeen solistiksi, ja hänen ensimmäinen esiintymisensä siinä roolissa tapahtui vuonna 1964.

Muodostelma nähtiin vuonna 1966 myös elokuvissa "Käpy selän alla" ja "Topralli", mutta se ei päässyt koskaan levyttämään. Niinpä Kirka päätti jo seuraavana vuonna ryhtyä itsenäiseksi yrittäjäksi ja pääsi kesäkuussa -67 tekemään ensimmäisen levynsä Love Recordsille Blues Sectionin kanssa. Kappaleet olivat Otto Donnerin Anna suukko vain ja Eero Ojasen Silloin ihminen kaunein on - molemmat Atte Blomin sanoittamia - ja tulos onnistui erinomaisesti, vaikka single ei saavuttanutkaan mainittavampaa suosiota ns. suuren yleisön keskuudessa.

Kirkan läpimurto tapahtui vielä samana vuonna, kun hänet pestattiin Dannyn eli Ilkka Lipsasen käytöstä vapautuneen The Islanders-yhtyeen laulusolistiksi ja hän kiersi ahkerasti esiintymässä ympäri maata. Islanders taltioi lokakuussa -67 Jaakko Salon valvonnassa Pertti Reposen suomennoksen brittihitistä Hetki lyö (Scandia), mutta Kirkan nimeä ei mainittu vielä erikseen levyetiketissä. Hän vahvisti joka tapauksessa asemiaan seuraavana vuonna uutena nuorisoidolina sellaisilla lämpimän vastaanoton saaneilla levytyksillä kuin Leijat (Scandia) ja Ehkä suukon antaa saan (Scandia), joista jälkimmäinen julkaistiin jo hänen nimissään.

Vuonna 1969 Kirka Babitzin teki parin singlen lisäksi ensimmäisen suomalaisen live-LP:n Kirka keikalla (Scandia), mikä oli kylläkin äänitetty helmikuussa studiossa eikä varsinaisessa konserttitilanteessa. Levy nousi listoille, joten laulaja uskalsi panna pystyyn oman kesäshown. 70-luvun alkajaisiksi Kirka ikuisti Sammy-veljensä kanssa pari Paul Simonin menestysnumeroa: Mrs. Robinson ja Lilja, ruusu ja kirsikkapuu (Scandia) sekä mm. tuplahitin Venus / Kulman kundit (Scandia). Elokuvassa "Takiaispallo" nähtiin ja kuultiin Kirkan laulamana Eero Koivistoisen sävellys Saat kaiken (Scandia).

Vuonna 1971 Kirkan suurin myyntivaltti oli loppuvuodesta ilmestynyt Mamy Blue (Scandia), mutta muuten ajanjakso jäi hänen osaltaan varsin värittömäksi. Seuraavana vuonna näkymät muuttuivat hieman valoisammiksi, kun hän pääsi osallistumaan euroviisukarsintoihin Erik Lindströmin sävelmällä Kaikkea on - joka jäi kolmanneksi - ja sai valmiiksi LP:nsä Nykyaikaa (Scandia). Se tuloksellisen jatkon takaava kassamagneetti jäi kuitenkin puuttumaan, kuten seuraavanakin vuonna.

Vuonna  1974 Kirka oli kypsä vaihtamaan levy-yhtiötä. Kalervo "Kassu" Halosen luotsaaman uuden Islandersin kanssa syntyi nimen Tiukka linja saanut kokoelma (EMI), mutta sekään ei tuonut mukanaan käännettä parempaan. Vuosina 1974, -75 ja -76 Kirka kokeili onneaan myös euroviisukarsinnoissa, mutta heikohkolla menestyksellä. Halosen ja Islandersin kanssa ruotsalaismuusikkojen avustamana julkaistiim vuonna 1976 julkaistu komea LP Lauantaiyö (EMI), joskin sekään ei onnistunut kaupallisessa mielessä täysin toivotulla tavalla.  Seuraavana vuonna olikin taas edessä levy-yhtiön vaihdos, ja radiotoimittaja Jake Nymanin tuottamana syntyi jälleen  uusi kokoelma Kirkan kaksi puolta (Delta).

Vuonna 1978 Kirka duetoi sisarensa Annan kanssa, julkaisten sekä listasinglen Sinut haluan vain (Delta) että kokoelman Anna & Kirka (Delta). Vuotta myöhemmin mukaan liittyi myös kolmas Babitzin, Muska, jolloin saatiin aikaan mm. euroviisukäännös Halleluja (Delta). Omissa nimissään Kirka levytti amerikkalaishitin Back To The City eli Pertti Reposen tekstittämänä Nyt maistuu elämä taas (Delta), mikä osoittautuikin kohtuulliseksi menestykseksi.

Vuonna 1981 hän vaihtoi jälleen levy-yhtiötä, mutta alku ei sujunut Antti Hyvärisen aikuista makua silmällä pitäen tuottamasta nimikko-LP:stä Kirka (CBS) huolimatta järin kannustavasti. Kolmisen vuotta myöhemmin  Kirka  voitti kansallisen euroviisukarsinnan esityksellään Hengaillaan, mikä jäi kansainvälisessä finaalissa yhdeksänneksi, mutta mikä toi hänelle kokoelmaan taltioituna (CBS) kultalevyn.

Comebackin huipulle täydensi Juice Leskisen sanoittama Stevie Wonder-käännös Soitin vain kun taas sua kaipaan (CBS) ja vuoden miessolistina saatu Emma-palkinto. Vuonna 1985 ilmestyi vielä menestyksekäs tulkinta Esa Kaartamon sävelmästä Kahden hullun matka (CBS), ennen kuin Kirka siirtyi Kassu Halosen, Kristian "Kisu" Jernströmin ja Vexi Salmen perustamalle uudelle Flamingo-levymerkille, tehden sittemmin kultalevyyn oikeuttaneen albumin R.O.C.K. Lopullisena niittinä paluulle supersuosikkien eturiviin toimi ylivoimainen voitto vuoden 1988 Syksyn sävel-kilpailussa Kassu Halosen reggaeballadilla Surun pyyhit silmistäni (Flamingo), jota myytin kokoelmassa ennätykselliset 200 000 kappaletta.

Voittokulku jatkui vuotta myöhemmin CD:llä Anna käsi (Flamingo), mikä sekin oikeutti arvostettuun tuplaplatinaan. 90-luvun alkajaisiksi Kirka Babitzinilta ilmestyi uusittu Parhaat-kokoelma (Flamingo), jota seurasi 1991 CD Kasvot peilissä (Flamingo). Seuraavana vuonna hän vuoli vielä kultaa kokoelmallaan Pyydä vain (Flamingo), kunnes taru päättyi siltä osin vuonna -94 taas uuteen nimikko-CD:hen Kirka (Flamingo) ja levy-yhtiön konkurssiin.

Kirka ei jäänyt itkemään tapahtunutta, vaan solmi uuden levytyssopimuksen kansainvälisen BMG:n kanssa. Samanaikaisesti hänen superhittinsä Surun pyyhit silmistäni menestyi hyvin Kreikassa, missä se julkaistiin myös englanninkielisenä tallenteena. Vuonna 1996 ilmestyi uusi CD Tie huomiseen (RCA), joka sisälsi hänen esittämänään eurovisiokarsinnassamme kolmanneksi jääneen sävelmän Toukokuu.

Vuonna 1997 Kirka Babitzin vietti 30-vuotistaiteilijajuhlaansa kiertämällä maata peräti 56 konsertin merkeissä ja esittelemällä 2 CD-levyn erikoiskansion Hetki lyö (RCA), joka toi kultavaksi 42 esitystä hänen uransa varrelta ja jota sitäkin ostettiin platinalevyyn oikeuttava määrä. Syksyllä -98 hän konsertoi Heikki "Hector" Harman, Pave Maijasen ja Pepe Willbergin kanssa Helsingin täpötäydellä Hartwall Areenalla, mistä tilaisuudesta taltioitu live-CD Mestarit Areenalla (BMG-EMI) saavutti sekin valtavan menestyksen ja nelivaljakon tekemään kaksi lähes joka paikassa loppuunmyytyä kiertuetta. Tapahtumasarjan päätti elokuussa -99 ainutlaatuinen konserttitilaisuus Olympiastadionilla.

21. vuosisata alkoi Kirkan osalta oloissamme harvinaisella 50-vuotisjuhlakiertueella ja järjestyksessä jo 26.:llä kokoelmalla Suuri hetki (BMG). Vuonna 2000 hänen myös palkittiin jo toistamiseen Emma-patsaalla mieslaulajien sarjassa, ja pari vuotta myöhemmin hän ilahdutti uskollisia ihailijoitaan uudella CD:llä Sinut siinä nään 2002 (RCA-BMG). Esiintymisiä Kirka Babitzin suunnitteli jatkavansa vielä pitkään, mutta menehtyi kaikkien yllätykseksi äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan 31.1.2007.

Biografiatekstissä käytetyt lähteet:

Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Jyväskylä)

Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin (Tammi, Helsinki.)

Kinnunen, Raila 1999: Enimmäkseen Kirkasta (WSOY, Helsinki.)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)

Sanottua

"Kirkan olennaisimpia ongelmia lienee ollut kiltteys ja taipuisuus: muut ovat vuosien varrella rakentaneet hänen imagoaan. Remu valvoi hänen pukeutumistaan ja lavaliikehdintäänsä, ja Dannyn D-tuotannossa puututtiin jopa alaisten seurusteluun. Kirka on itsekin luonnehtinut itseään nimityksellä 'Juha-Matti Lammas'." (Lindfors, Jukka: Kirka Babitzin. Sivu 38. Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin. Tammi, Helsinki.)

Valikoitu diskografia

Valikoitu diskografia (Esiintyjä, äänitteen nimi, vuosi, levy-yhtiö)

Kirka Babitsin: Anna suukko vain / Silloin ihminen kaunein on 1967 (Love Records)

Islanders: Hetki lyö 1967 (Scandia)

Islanders: Leijat 1968 (Scandia)

Kirka Babitzin: Ehkä suukon antaa saan 1968 (Scandia)

Kirka & Islanders: Kirka keikalla 1969 (Scandia)

Kirka & Sammy: Mrs. Robinson ja Lilja, ruusu ja kirsikkapuu 1970 (Scandia)

Kirka: Venus / Kulman kundit 1970 (Scandia)

Kirka: Saat kaiken 1970 (Scandia)

Kirka: Nykyaikaa 1972 (Scandia) (LP)

Kirka & The Islanders: Tiukka linja 1974 (EMI) (LP)

Kirka & The Islanders: Lauantaiyö 1976 (EMI) (LP)

Kirka: Kirkan kaksi puolta 1977 (Delta)

Anna & Kirka: Anna & Kirka 1978 (Delta)

Anna, Kirka ja Muska: Halleluja 1979 (Delta)

Kirka: Hengaillaan 1984 (CBS) (CD)

Kirka: Soitin vain kun taas sua kaipaan 1984 (CBS)

Kirka: Kahden hullun matka 1985 (CBS)

Kirka: R.O.C.K. 1986 (Flamingo)

Kirka: Surun pyyhit silmistäni 1988 (Flamingo) (CD)

Kirka: Anna käsi 1989 (Flamingo) (CD)

Kirka: Kasvot peilissä 1991 (Flamingo) (CD)

Kirka: Tie huomiseen 1996 (RCA) (CD)

Kirka: Hetki lyö 1997 (RCA) (2 CD)

Kirka, Hector, Pepe Willberg & Pave Maijanen: Mestarit Areenalla 1999 (RCA) (CD)

Kirka: Suuri hetki 2000 (BMG) (CD)

Kirka: Sinut siinä nään 2002 (RCA-BMG)


Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy