BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Kokoonpanon tiedot

Four Cats


Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Tärkeät päivämäärät
Perustettu0.0.1958 - 0.0.0, Helsinki
Ensilevytys0.0.1960 - 0.0.0
Linkit
Auraviihde: Esittelyteksti Four Cats- lauluyhtyeestä
http://www.auraviihde.fi/fourcats/
Diskografia, koonnut Veikko Tiitto
http://www.veikkotiitto.fi/fourcats.htm#Four%20Cats
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Jäsenet
Pentti Lasanen, perustaja, harjoituttaja, sovittaja
Kai Lind, perustajajäsen, solisti
Vaikuttajat
Jaakko Salo, levytuottaja, sovittaja
Yhtyejäsenet

Alkuperäinen kokoonpano: Lasanen, Pentti; Laukka, Esa; Ruohonen, Kai; Lindberg, Kaj

Nykyinen kokoonpano: Lasanen, Pentti; Lind, Kai; Metsäketo, Martti; Nieminen, Esa

Biografia

Vuonna 1958 muodosti neljä kevyestä musiikista kiinnostunutta nuorta miestä - Esa Laukka, Pentti Lasanen, Kai Ruohonen ja Juho Nyman - lauluyhtyeen, joka alkoi esiintyä nimellä Esa Laukan kvartetti. Se otti esikuvakseen sen ajan suositut amerikkalaiset lauluyhtyeet kuten Four Fresmen ja Four Aces. Niinpä nelivaljakon ohjelmisto koostuikin etupäässä tunnetuista evergreeneistä, jotka esitettiin jazzvoittoisina sovituksina ja tietysti englannin kielellä.

Kvartetti esiintyi menestyksekkäästi opiskelijariennoissa ja muissa vastaavissa pikku juhlissa, mutta se jäi suurelle yleisölle varsin tuntemattomaksi. Pojat suhtautuivatkin laulamiseensa lähinnä vain hauskana harrastuksena, sillä Laukka ja Nyman olivat opiskelijoita, kun taas Lasanen ja Ruohonen soittivat Ronnie Kranckin yhtyeessä. Tilanne muuttui, kun Nyman päätti keväällä -60 syventyä kokonaan opiskeluunsa ja hänen paikkansa nelivaljakossa peri Kai Lind.

Yhtye otti käyttöönsä kansainvälisemmältä kuulostavan nimen Four Cats ja ryhtyi harjoittelemaan Lasasen johdolla oikein tosimielessä. Tulokset paranivatkin pian siinä määrin, että kvartetti uskaltautui mennä tarjoamaan palvelujaan myös äänilevyteollisuudelle. Yhteydenoton seurauksena "Kissat" kelpuutettiin avustamaan eräitä iskelmäsolisteja kuten Lasse Liemolaa ja Irmeli Mäkelää heidän levytyksissään.

Syksyllä -60 Four Cats pääsi tekemään ensimmäisen ikioman äänilevynsä, joka toi kuultavaksi kaksi käännösiskelmää: Ei koskaan sunnuntaisin ja Lailaluu (Parlophone). Seuraavana kesänä ilmestyi suomenkielisen EP-levyn jälkeen neljä englanninkielistä esitystä - Adios, I'll Never Stop Loving You, Old Devil Moon ja You And The Night And The Music - sisältänyt EP (Parlophone), mutta yhtyeen varsinainen läpimurto tapahtui vasta sen siirryttyä vielä samana vuonna Scandia-merkille ja saadessaan tutorikseen Jaakko Salon. Tällöin - tarkemmin sanottuna lokakuussa -61 - näet syntyi Brita Koivusen kanssa menestyslevy Saku Sammakko (Scandia).

Tammikuussa -62 Four Cats äänitti Salon valvonnassa esitykset Painu pois, Jack ja Kaikki muuttuu (Scandia), mitkä molemmat saavuttivat suuren suosion varsinkin nuorison keskuudessa. Kesemmällä seurasi lähes samanveroinen kaksoishitti Renatta / Huomata sitä ei saa (Scandia).

Voittokulkua jatkoivat myöhemmin samana vuonna Liisa ja Sabeline (Scandia) sekä seuraavana kesänä Jaakko Salon modernisoinnit Usko Kempin ikivihreistä Ikävä ja Lennä mun lempeni laulu (Scandia). 60-luvun puolivälissä Four Catsin edustama suuntaus alkoi olla kuitenkin levymarkkinoilla auttamatta ohi, mutta yhtyeelle riitti silti kysyntää tausta- ja televisiotöissä. Kvartetti kunnostautui mm. VEK-kolmikon "Lumilinna"-ohjelmassa, joka voitti vuonna 1965 Montreux'ssa arvostetun Kultaisen Ruusun.

Four Cats esiintyi alkuperäisessä kokoonpanossaan vuoteen 1968, kunnes ensin Esa Laukka ja sitten Kai Ruohonen jättäytyivät pois muonavahvuudesta. Sen jälkeen yhtyeen toiminta oli keskeytyksissä aina 70-luvun puoliväliin saakka, jolloin mukaan tulivat Markku Hannola ja Martti Metsäketo. Tuorein vahvistus nelivaljakkoon on Esa Nieminen, ja tässä uudistuneessa kokoonpanossa kvartetti on esiintynyt satunnaisesti näihin päiviin asti.

Vuonna 1991 Four Cats julkaisi pitkästä aikaan uuden äänitekokoelman (Peel Records) ja kolmisen vuotta myöhemmin toisen (F-records), joka on jäänyt toistaiseksi kvartetin viimeiseksi. Kevättalvella 1999 yhtye vietti 40-vuotispäiviään juhlakonsertilla ja pikku kiertueella, mutta vielä 21. vuosisadallakin se on esiintynyt aina silloin tällöin televisiossa ja erikoiskonserteissa. Historian valossa Four Cats tulee säilyttämään arvonsa ja paikkansa nimenomaan 60-luvun suomalaisena huipputason lauluyhtyeenä.

Biografiatekstissä käytetyt lähteet:

Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Jyväskylä)

Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin (Tammi, Helsinki.)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)

Valikoitu diskografia

Lasse Liemola & Four Cats: Pilviin rakentaja 1960 (Columbia) (EP)

Four Cats: Ei koskaan sunnuntaisin / Lailaluu 1960 (Parlophone)

Four Cats: Adios, I'll Never Stop Loving You, Old Devil Moon ja You And The Night And The Music (Parlophone) (EP)

Brita Koivunen & Four Cats: Saku Sammakko 1961 (Scandia)

Four Cats: Painu pois, Jack ja Kaikki muuttuu 1962 (Scandia)

Four Cats: Renatta / Huomata sitä ei saa 1962 (Scandia),

Four Cats: Suuret setelit 1963 (Scandia)

Four Cats: Four Cats 1991 (Peel Records)

Four Cats: Tää se päivä on 1994 (F-Records)

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy