BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Helena Korpela

s. 0.0.1925 - 0.0.0, Helsinki
k. 0.0.1981 - 0.0.0, Helsinki

Teksti J. J. Marjanen & Petri Grönstrand/ VYS ry
Perustiedot
Nimet
Oikea nimiLahja Helena Korpela
SalanimetTupa-muori (pakinoitsijana)
Nimihistoria
Virtanen, 0.0.0, tyttönimi
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1925 - 0.0.0, Helsinki
Kuolinaika0.0.1981 - 0.0.0, Helsinki
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Harry Bergström, monien sanoitusten säveltäjä
George de Godzinsky
Seppo Korpela, puoliso, kuplettilaulaja
Eino Virtanen
Biografia

Helena Korpela sanoitti 1950-luvun jälkipuoliskolla ja 1960-luvulla yhteensä viitisenkymmentä kappaletta. Kotimaisista säveltäjistä hän teki tekstejä erityisesti Harry Bergströmille. Korpela kirjoitti myös pakinoita ja kertomuksia eri lukemistoihin varsinkin Tupamuorin salanimellä.

Kauppakoulun käynyt Korpela lienee osannut vain ruotsia, mutta hän käytti tunnollisesti ulkomaisia tekstejä suomentaessaan apuna esim. George de Godzinskyn legendaarista kielitaitoa.

Tunnetuin Helena Korpelan sanoitus lienee Tutta Jewinkin (Raili Tuttujewin) levyttämä, mutta Anneli Sarin (Lundbergin) ensilevytyksenä parhaiten tunnettu suomenkielinen teksti Italian Eurovision laulukilpailut ja San Remon iskelmäfestivaalin v. 1964 voittaneeseen dramaattiseen Nisan eli Nicola Salernon säveltämään ja Mario Panzerin alkuperäissanoittamaan kappaleeseen Non ho l’età (eli pidemmin Non ho l’età per amarti) eli Liian nuori rakkauteen.

Seppo Korpela kertoi Eino Virtasen pyytäneen hänen vaimoansa ELVIS ry:n ensimmäiseksi naisjäseneksi. Hän muistaa myös Helena-puolisonsa tehneen tekstit usein ”aika liukkaasti, kun niillä oli yleensä kova kiire”.

Helena Korpela kuoli varsin yllättäen äkillisen sairauskohtauksen murtamana kotonaan Helsingissä kolme päivää ennen 56-vuotissyntymäpäiväänsä.

HAASTATTELU:

Korpela, Seppo 2005. Haastattelijoina J. J. Marjanen ja Petri Grönstrand. Helsinki 20. huhtikuuta 2005.

Valikoitu diskografia

Juha Eirto ja Rytmi-yhtye, johtajana H. Bergström 1957: Houkutus, tango. Säv. & sov. Harry Bergström. Fazer/Rytmi R 6342

Metro-tytöt ja Rytmi-yhtye, johtajana H. Bergström 1957: Hän oli soittoniekka (Han var en munter spilleman), tango. Säv. Henry Skilbred, sov. Harry Bergström. Fazer/Rytmi R 6338

Tutta Jew [= Raili Tuttujew] ja George de Godzinsky orkestereineen 1964: Liian nuori rakkauteen (Non ho l’età). Säv. Nisa [= Nicola Salerno], alkuperäissan. Mario Panzeri, sov. G. de Godzinsky. Broadway BD 141

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy