BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Antti Pirtinheimo

s. 0.0.1928 - 0.0.0

Teksti Jukka Haavisto
Perustiedot
Nimet
Oikea nimiAntti Matias Pirtinheimo
AliaksetLegenda
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1928 - 0.0.0
Roolit ja soittimet
Roolitmuusikko, Jazzmusiikin harrastaja
Soittimettenorisaksofoni
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Vaikuttajat
Ozzy Heinonen, bebopteoreetikko,trumpetisti
Ossi Aalto, band leader
Biografia

Antti Pirtinheimo syntyi -28 eteläpohjalaiseen viljelijä-yrittäjä-perheeseen. Isoisä Oskar Pihlgren oli tullut Ruotsista Kauhavalle 1800-luvun lopulla tuoden mukanaan kangaspuukaiteiden valmistuksen. Hänen poikansa eli Antin isä jatkoi sekä viljelystä että kaideteollisuutta suureen lamaan saakka. Perheen nimi suomennettiin Pirtinheimoksi 1935, kun Suomen kansalaisuus oli saatu. Pian sen jälkeen perhe muutti pääkaupunkiseudulle.

Perheen lapset perivät vanhemmiltaan musikaalisuuden. Isä oli kansanviulisti ja soitinkeräilijä, äidin veljet maakunnankuuluja pelimanneja. Sisaren ahkeroidessa viulutunneilla pojat soittivat lahjaksi saatua klarinettia ja foneja. Pian olikin koossa koulubändi, joka kulki Tor Sundellin nimissä. Keikkapaikkana oli koulun lisäksi koko kesän ajan vuonna 1946 vastavalmistunut tanssipaikka "Tanhumäki". Antin seuraava kiinnitys oli Olle Lindströmin suuri orkesteri, jossa hän soitti jo tulevaa pääinstrumenttiaan tenorisaksofonia.

Tieto uudesta kyvystä levisi ja niin Pirtinheimo sai kutsun koesoittoon Ossi Aallolle -
aikansa huipulle! Koe meni hyvin, mutta armeija ei antanut lykkäystä, ja näin Aalto sai odottaa tulevaa solistiaan vuoteen 1949. Kun Ossi Aallon kuulu iso orkesteri oli pistetty taloudellisista syistä naftaliiniin, koottiin tilalle sekstetti: Veikko Tamminen p, Rolf Kronqvist tp, Antti ts, Seppo Pohjola brs, Sacy Sand b,voc ja Ossi Aalto ldr, drs. Tämä kokoonpano on kuultavissa myös äänitteenä. Lester Youngin vaikutus kuuluu maukkaasti Antin soitossa, "böölauksissa" taas Illinois Jacquetin rankka soundi. (kts. diskografia)

Pirtinheimon kyvyt alkoivat 40-luvun lopulla olla myös suuren yleisön tiedossa. Rytmi-lehti oli sodan jälkeen alkanut taas ilmestyä ja antoi lukijoilleen mahdollisuuden sanoa sanansa maan jazzmuusikoista. Näissä kisoissa Antti Pirtinheimo äänestettiin ennätykselliset 10 kertaa
maan parhaaksi tenoristiksi.

Sarjojen voittajista koottiin 1950 The Finnish All Stars, jonka jäseneksi Pirtinheimo itseoikeutetusti kutsuttiin. Orkesteri teki valloitusmatkan Ruotsiin ja pistäytyi myös levytysstudiossa, tuloksena mm. Suomen ensimmäinen oma bebop-teema, Erik Lindströmin Pakaste (Cool), jonka vauhdikkaan teeman sovitti all stareille ruotsalainen Gösta Theselius
(kts. diskografia).

Jorma Weneskoski kutsui Pirtinheimon kvintettiinsä 1958, muina jäseninä tuolloin Sami Ahokas elg, Jukka Haavisto vib, acc, Ecko Forsman dm, laulusolistina Ritva Simuna/Tuula Siponius. Antin pestiä kesti kuusi vuotta eli vuoteen 1964 asti. Muusikot olivat 50-luvulta seuraavan vuosikymmenen puoliväliin valtaosin puoliammattilaisia. Pirtinheimo oli Mainostoimisto Erva-Latvalan johto- tehtävissä, samoin Ahokas Liikemainonnassa (myöh. LM-McCann) ja Haavisto Mainostoimisto SEKissä. Forsman möi musiikkia ja Weneskoski artisteja. Keikkoja oli noihin aikoihin melko säännöllisesti 3 viikossa! Uraputkissa syöksyileviä kaksoisrooli alkoi uuvuttaa ja niin miehet jättivät yksi toisensa bändin ja osa koko soittamisen (toistaiseksi!).

Pirtinheimon uusi tuleminen alkoi jo 70-luvulla, mutta varsinaisen sykäyksen antoi osallistuminen Kappelin jameihin 1980/90 -lukujen taitteessa. Hän palasi yhteistyöhön Rolf Kronqvistin kanssa, nyt kokeilevien äänitysten muodossa. Uuden äänitystekniikan opiskellut teki taitavia taustoja, joiden päälle Antti soitti tenoria ja Helena Siltala lauloi. Tämän periodin aikana Pirtinheimon soitto sai uutta syvyyttä, niinkuin äänitteiltä voi kuulla (kts diskografia).

Antti ja vaimonsa Pirkko ovat olleet ahkeria Espanjan kävijöitä. Antti liittyi paikalla ollessaan Andalusian Swing Band -nimisen työyhteisön riveihin niin jazzin kuin tanssimusiikinkin soittajana.

Ansioistaan Antti Pirtinheimo palkittiin Imatran Big Band Festivalin Suomen
Jazz Legenda 2004 -pystillä.

Biografiatekstissä käytetytb lähteet:

Jukka Haavisto 1991: Puuvillapelloilta kaskimaille,OTAVA.

Henkilöhaastattelu huhtikuu 2005. Haast. Jukka Haavisto.

Sanottua

Antti Pirtinheimo on ns. vakava humoristi, joka tekee hulluja juttuja täysin vakavalla
naamalla. Muilta salaa hän saattoi täyttää tenorin rännin erilaisella pikku tilpehöörillä ja tultuaan mikrofonin ääreen puhaltamaan ei saanutkaan ääntä torvestaan! Siinä naama punaisena aikansa yritettyään hän "huomasi" tyhjentää fonin sisällön lattialle yleisön höröttäessä. Tukkeiden poistuttua soittokin alkoi sujua. Tai hän varusti ennen lavalle tuloa fonin kuminauhalla, joka väänsi suukappaleen sivuun puhallustauon aikana. Alkaessaan jälleen soittaa ei suukappale ollutkaan vakiopaikallaan, joten maestro haukkasi ensin pelkkää ilmaa! 

Valikoitu diskografia

The Finnish All Star 1951: Pakaste/Barit RILP 7045

Ossi Aalto Sextet 1951: Embryo/Blue Moon SÄLP 665

Helena Siltala - Antti Pirtinheimo - Rolf Kronqvist 1996: Remembering The Good Old Jazz Days RKCD 2

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy