BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Raimo Virtanen

s. 0.0.1930 - 0.0.0

Teksti Jukka Haavisto
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiRaimo Ensio Virtanen
AliaksetRami
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1930 - 0.0.0
Roolit ja soittimet
Roolitmuusikko
Soittimetharmonikka, piano, keyboard
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Raimo Virtasen yhtye, 1952
Happy Swing Band, 1978 - 2002
Veho All Stars
Biografia

Raimo Virtasen musiikkiura alkoi jo 1947 Riihimäellä. Armeija-aikana (1950-51) yksikön omassa kokoonpanossa Riihimäellä Virtanen soitti mm. sellaisten tunnettujen nimien kuin Antti Pirtinheimo (Ossi Aalto), Seppo Arjanne (Kalevi Hartti) ja Leo Suuronen (Martti Nummen sekstetti). Reserviupseerikoulussa Haminassa oli myös erinomaista soittoseuraa: Antero Lehtinen (p/ Jorma Weneskoski) ja Alpo Snellman (drs/ Kauko Viitamäen kvintetti). Myöhemmin Virtanen pääsi tuuraaamaan Kaukoa muutamalla keikalla ja vakuuttui jazzin autuudesta.

Siviiliin päästyään Virtanen ryhtyi opiskelijaksi Kauppakorkeakouluun ja perusti oman yhtyeen. Orkestarista tulikin menestys, sillä bändi voitti vuoden 1953 orkesterikilpailut! Maestron lisäksi yhtyeessä soittivat Pauli Rekola g, Jokke Nevalainen vib, Eikka Saarinen b ja Kaarlo K. Knuutinen drs. Mainittakoon, että basisti Saarinen keskittyi varsin pian työuraan ja löysi lopulta itsensä VR:n pääjohtajan pallilta.

Ekonomiksi valmistunut Virtanen tunsi myös tarvetta keskittyä ammattiuran luomiseen ja soitot vähenivät. Jossain määrin taidot säilyttävää musisointia tarjosivat edellämainitut TV:n alkuaikojen kaksi ohjelmaa Rullaportaat ja Nojatuolihuutokauppa. Niiden nauhoituksista on osa siirretty CD:lle (kts. discografia) TV-orkesterissa soittivat Raimon lisäksi trumpetisti Nisse Nordström, tenoristi-klarinetisti Frej Widberg, basisti Jaakko Laaksonen ja rumpali Frega Jaakkola. Viimeksimainittu ja Nordström olivat Vehon palveluksessa, soittaen - autokaupan ohella - myös talon Veho All Stars -yhtyeessä. Virtanen pyydettiin hyvänä asiakkaana bändiin mukaan ja näin kunto säilyi "lopettamisesta" huolimatta. (kts. anekdootit)

Jazz ja sen soittajat olivat 1960-luvun puolivälistä asti olleet hankalassa tilanteessa, kun tango ja rautalanka saivat yleisön "tanssijazzia" paremmin mukaansa. Varsin moni muusikko pistikin sananmukaisesti pillit pussiin. Groovy-jazzravintolan perustaminen 1977 sai kuitenkin kipinät uudelleen sinkoilemaan, ja kun tenoristi Gusse Rössi toi markkinoille Groovyssa livenä tehdyn äänitteen "I´m still here", soittimia alettiin kaivaa naftaliinista. Raimo Virtasen vuonna 1978 perustama Happy Swing Band pääsi tähän aaltoon mukaan soittamalla Suomen Markkinointiliiton Groovykonserteista taltioidulle levylle pari raitaa. HSB:n goodmansoundi kolahti myös TV2:n Olli Hämeeseen, joka tilasi bändiltä kuusi kymmenen minuutin osaa sarjaan "Ne Ihanat Swingit". Ohjelma toi niin paljon julkisuutta, että keikkoja alkoi tulla varsin mukavasti. - Happy Swing Band jäi elämään ja vasta uudella vuosituhannella se alkoi soittaa 50 vuotta vanhalla nimellä Raimo Virtasen yhtye.

Jazzmuusikot alkoivat kokoontua yhteen jo 1926, kun s/s Andanian orkesteri soitti päiväkonsertteja ravintola Opriksessa. Perinne on jatkunut eri paikoissa näihin päiviin asti. Kaffilajengi istuu puolenpäivän tienoilla joka keskiviikko Café Torpanrannassa turisemassa. Koska lähes kaikki vielä soittavat, on jengistä koottu comboja levylle saakka (kts. discografia) Kaffilajengi on myös Raimo Virtaselle tärkeä keskustelu- ja vitsifoorumi.

Jazz on periytynyt isänmaidossa pojalle Jukka-Pekka Virtaselle (JiiPee), joka on svengaava
pianisti/urkuri ja levytuottaja.

Biografiatekstissä käytetyt lähteet:

Jukka Haavisto: Puuvillapelloilta kaskimaille. OTAVA 1991

Henkilöhaastattelu huhtikuu 2005, haast. Jukka Haavisto

Sanottua

Raimo Virtanen oli, kuten aiemmin mainittiin, Vehon hyvä asiakas ja talon house bandin ulkojäsen. Hänen tuliterää appelsiininväristä DKW-autoaaan oli jossain kolhittu, joten RV vei auton Vehoon. Aikanaan remontti valmistui ja ekonomi sai laskun. Tarkka mies meni laskun kanssa Frej Jaakkolan luo ja kysyi hänen mielipidettään maalaustyön hinnasta. Jaakkola tarttui luuriin ja soitti maalaamon esimiehelle: "Jaakkola moi! Kuka sen Virtasen auton maalasi - Rembrandt vai?"

Valikoitu diskografia

Happy Swing Band: "SWINGIT" Kompass-Records 1982

Suomalainen Jazz 1929 - 1959, vol. 4, raita 10 Suomen Jazzarkisto 1996

Haitarijazzin Kultaiset Vuodet 1950-1960, vol. 2, raita 20 Fifty-Fifty Records 1996

Kaffilajengi: "Back To Fifties" raidat 3, 4,5 ja 18 MBA 1999

"On mielessäin" Septiimi 2005


Muut huomautukset

Raimo Virtanen on vaikuttanut myös yhdistyksissä kuuluen esimerkiksi Suomen Jazz & Pop Arkiston kannatusyhdistyksen hallitukseen.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy