BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Esa Nieminen

s. 0.0.1952 - 0.0.0, Tampere

Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
Oikea nimiEsa Antero Nieminen
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1952 - 0.0.0, Tampere
Roolit ja soittimet
Roolitmuusikko, säveltäjä, sovittaja, levytuottaja
Soittimetpiano, kitara
Linkit
Pekka Nissilän tekemä haastattelu, Selvis 3/2003
http://www.elvisry.fi/032003/nieminen.html
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Kim Kuusi, yhtiökumppani
Paula Koivuniemi, laulaja
Katri Helena, laulaja
Yhtyeet
Poseidon, kitaristi 1967-
Vaikuttajat
Heikki Aaltoila, opettaja Sibelius-Akatemiassa
Ahti Sonninen, opettaja Sibelius-Akatemiassa
Biografia

Esa Nieminen aloitti musiikkiharrastuksensa 7-vuotiaana Tampereella pianonsoitolla. Pari vuotta myöhemmin hän muutti perheensä mukana Helsinkiin ja liittyi Cantores Minores -poikakuoroon. Hänen kiinnostuksensa suuntautuikin klassilliseen musiikkiin, kunnes hän kuuli vuonna 1964 radion välityksellä ensi kerran Beatles-yhtyeen tulkinnan kappaleesta Twist and Shout.

Sen jälkeen mikään ei ollut kuin ennen. Esa mankui isältään kitaran ja opetteli soittamaan sitä samalla, kun hankki itselleen kaikki mahdolliset Beatles-levyt. 16-vuotiaana Nieminen hankki omia varoja soittamalla loma-aikoinaan tanssibändeissä ja lukion jälkeen hän pääsi ensi yrittämällä Sibelius-Akatemiaan opiskellakseen musiikinopettajaksi. Valmistuttuaan hän jatkoi edelleen samassa opinahjossa kiinnostuksen kohteinaan mm. soinnutus, orkestrointi ja vapaa sävellys.

Esa Niemisen ensimmäinen julkaistu teos oli nimellä Esa, Sampo & Tom esiintyneen kolmikon jo vuonna 1972 levyttämä 13-osainen Minimessu (Finnlevy), mutta hänen ensimmäistä soololevyään saatiin odottaa vielä neljä vuotta. Se oli ja hänen vanhan kaverinsa Kim Kuusen tuottamana kokoelma Kookas kulkija (Finnlevy), jonka sävelmistä pääosa oli syntynyt hänen opiskeluaikoinaan Akatemiassa. Tämän jälkeen Nieminen lähti suorittamaan asevelvollisuuttaan, ja pyrki siviiliin päästyään opetustehtäviin, kunnes sai Kuuselta vuonna -77 kutsun hakeutua tuotantohommiin Finnlevyyn.

Esa Niemisen ensimmäinen tuote uudessa virassaan oli lastenlevy Pulla-Ulla ja Piimähyttynen (Finnlevy), jolla hän itsekin esiintyi paitsi säveltäjänä, sanoittajana, sovittajana ja tuottajana myös laulajana. Hieman myöhemmin ilmestyi Päivi Kautto-Niemen albumi Sun luokses jään (Finnlevy), jonka ohjelmisto oli pääosin ulkomailta ostettua, ja vuonna -79 "kookas kulkija" tuotti ensimmäisen varsinaisen hittinsä, Frederikin esityksen saksalaisesta euroviisusta Tsingis Khan (Finnlevy). Samana vuonna Nieminen osallistui myös Eurovision laulukilpailun Suomen karsintaan Juha Vainion sanoittamalla sävellyksellään Sano Susanne (Finnlevy) , joka sijoittui Markku Aron laulamana viidenneksi.

Vuotta myöhemmin - 1980 - Esa Nieminen työsti Jukka Virtasen kanssa lastenlevyn Rosvo-Ruudolf ja sen kaverit (Rondo). Lisäksi hän tuotti Raul Reimanin tekstittämänä Frederikille ensimmäinen oman hittisävelmänsä Kolmekymppinen (Finnlevy), mistä on kehittynyt sittemmin karaoke-evergreen. Mainos-tv:n "Syksyn sävel"-kisassa Nieminen ylti jaetulle 4. sijalle Irina Milanin esittämällä sävellyksellään Surun lempilapsi (Digit).

Vuonna -80 Esa Nieminen aloitti myös sittemmin niin hedelmälliseksi osoittautuneen yhteistyönsä Paula Koivuniemen kanssa ranskalaisiskelmällä Tummat silmät, ruskea tukka (Polydor), mutta hänen pestinsä Finnlevyssä päättyi saman tien. Hän ei jäänyt kuitenkaan pyörittelemään peukaloitaan, vaan perusti saman tien Kim Kuusen kanssa oman, lähinnä mainosmusiikkiin erikoistuneen tuotantoyhtiön Music Makersin.

Keväällä -81 Nieminen osallistui kutsuttuna Suomen euroviisukarsintaan Koivuniemen esittämällä sävellyksellään Ei tule toista kertaa, mikä jäi kahdeksanneksi, mutta kelpuutettiin silti äänilevylle (Polydor).

Finnlevyn kotimaisen tuotannon pomoksi tulleen Jaakko Salon ansiosta Esa Nieminen sai jatkaa työtään myös sinne, vaikka olikin pääasiallisesti oman yhtiönsä palveluksessa. Niinpä yhteistoiminta Paula Koivuniemen kanssa jatkui ja uusina tuotettavina tulivat kuvaan mukaan mm. Leena Nilsson ja Kake Randelin. Vuosina 1983 ja -84 Nieminen valvoi omalle Tähtitorni-merkilleen kaksi Koivuniemen kokoelmaa, Lähdetään ja Rakkaustarina, joista ensin mainittu ylti kultalevyyn oikeuttaviin myyntilukemiin.

Pari vuotta myöhemmin Esa Nieminen aloitti yhteistyönsä myös Katri Helenan kanssa Juha Vainion sanoittamalla sävellyksellään On elämä laulu (Scandia), mikä muistetaan myös samannimisen kokoelman otsikkokappaleena. Samalta vuodelta - 1986 - on hänen Juha Tapanisen kanssa rustaama mainoslaulu Rekkamies, joka saavutti suuren suosion Matti Eskon levytyksenä (M&T). Seuraavana vuonna Nieminen sijoittui euroviisukarsinnassa komeasti kolmanneksi Vainion tekstittämällä ja Koivuniemen tulkitsemalla sävellyksellään Musiikki on niinku se on (Sonet).

90-luvulle tultaessa Esa Nieminen alkoi tehdä sävellyksiä myös sellaisille taiteilijoille kuin Pate Mustajärvi ja Kari Salmelainen. Vuonna 1992 hän palasi Finnlevyyn tuotantopäälliköksi, mitä virkaa hoiti viisi seuraavaa vuotta. Tältä kaudelta ovat mm. sellaiset laulut ja levytykset kuin Katri Helenan Älä elämää pelkää (Finnlevy), Arja Korisevan Sä saat mun svengiin (Finnlevy) ja Eino Grönin Sulle lauluni laadin (Finnlevy). Samana vuonna Nieminen tuli mukaan lauluyhtyeeseen Four Cats, jolle hän on myös kirjoittanut muutamia sävelmiä.

Esa Niemisen 90-luvulla Paula Koivuniemelle suuntaamasta tuotannosta kannattaa mainita ainakin sellaiset sävellykset kuin Se kesäni mun (Fazer) vuodelta 1994 ja omaan laskuun julkaistu Kuuntelen Tomppaa (Music Makers) vuodelta -99. Katri Helenalle hän kirjoitti vuonna 1994 mm. Muistojeni kultaamat joulut (Fazer), vuotta myöhemmin kansanlaulunomaisen superhitin Vie minut (Fazer), joka palkittiin kultalevyllä, ja vuonna -98 tanssiparkettien uuden suosikkisävelmän Kun kellohame heilahtaa (Fazer). Niemisen panosta Four Cats -kvartetissa voi ihailla esim. kokoelmassa Tää se päivä on (Finnlevy) vuodelta -94.

Vuonna 1997 Esa Nieminen perusti oman tuotantoyhtiön EN Productionsin. Samana syksynä hän ryhtyi Seppo Hovin kutsusta MTV3:n "BumtsiBum"-ohjelmasarjan toiseksi "kapteeniksi", mikä rooli nosti hänet myös ns. suuren yleisön tietoisuuteen. 2000-luvulle tultaessa Nieminen lopetti yhteistyönsä Kim Kuusen kanssa ja  organisoi Katri Helenan, Paula Koivuniemen, Lea Lavenin sekä Marion Rungin taustavoimana suuren "Leidit lavalla"-kiertueen, joka poiki myös CD:n Leidit levyllä 2000 (BMG).

Suosittu Yölintu-yhtye sai itselleen vuonna 2001 uuden menestysnumeron Esa Niemisen sävellyksestä Sitä saa mitä tilaa (WEA), Anna Erikson hankki itselleen kultalevyn hänen tuottamallaan albumilla Kun katsoit minuun (Universal) ja Sanna Pietiäiselle hän kirjoitti hittikappaleen Villi ja viidentoista (MTG). Kaikki kolme sävelmää ovat hänen "hovisanoittajakseen" viime vuosina nousseet turkulaisen Sinikka Svärdin sanoituksia, ja hän onkin sanonut säveltävänsä lauluja mieluimmin tekstin pohjalta. Nieminen itse ei ole kuitenkaan levyttänyt solistina jo vuonna 1976 ilmestyneen esikoisalbuminsa Kookas kulkija jälkeen.

Bibliografiatekstissä käytetyt lähteet:

Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Jyväskylä)

Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 1 - Tanssilavoilta tangomarkkinoille (Tammi, Helsinki.)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Pekka Nissilän tekemä haastattelu Säveltäjät ja sanoittajat ry:n Selvis-lehdessä n:o 3/2003. http://www.elvisry.fi/032003/nieminen.html

Sanottua

"Hittiin pitää tarttua jotakin koko matkan varrelta: onnistunut teksti, oikea, samasta puusta oleva sävellys, ja tekovaiheeseen onnistuneita, luovia ajatuksia vaikka muusikkosessiosta, ja vielä solistin latauksessa vielä jotain, jota ei voi nuotteihin merkitä - tulkintaa, hengen luomista siihen tuotteeseen, että alkaa kylmät väreet ilmaantua." (Esa Nieminen Pekka Nissilän haastattelu Säveltäjät ja sanoittajat ry:n Selvis-lehdessä n:o 3/2003.)

Valikoitu diskografia

Sävellyksiä:

Esa, Sampo & Tom: Minimessu 1972 (Finnlevy) (LP)

Esa Nieminen: Kookas kulkija 1976 (Finnlevy) (LP)

Eri esittäjiä: Pulla-Ulla ja Piimähyttynen 1977 (Finnlevy) (LP)

Päivi: Sun luokses jään 1978 (Finnlevy) (LP)

Frederik: Tsingis Khan 1979 (Finnlevy)

Markku Aro: Sano Susanne 1979 (Finnlevy)

Eri esittäjiä: Rosvo-Ruudolf ja sen kaverit 1980 (Rondo) (LP)

Frederik: Kolmekymppinen 1980 (Finnlevy)

Irina Milan: Surun lempilapsi 1980 (Digit)

Paula Koivuniemi: Ei tule toista kertaa 1981 (Polydor)

Paula Koivuniemi: Lähdetään 1983 (Tähtitorni) (LP)

Katri Helena: On elämä laulu 1986 (Scandia)

Matti Esko: Rekkamies 1986 (M&T)

Paula Koivuniemi: Musiikki on niinku se on 1987 (Sonet)

Arja Koriseva: Sä saat mun svengiin 1992 (Finnlevy)

Eino Grön: Sulle lauluni laadin 1992 (Finnlevy)

Four Cats: Tää se päivä on 1994 (Finnlevy)

Katri Helena: Vie minut 1995 (Fazer)

Paula Koivuniemi: Kuuntelen Tomppaa 1999 (Music Makers)

Katri Helena, Paula Koivuniemi, Lea Laven & Marion Rung: Leidit levyllä 2000 (BMG) (CD)

Yölintu: Sitä saa mitä tilaa 2000 (WEA)

Sanna Pietiäinen: Villi ja viidentoista 2000 (MTG)

Anna Eriksson: Kun katsoit minuun 2001 (Universal)

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy