BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Johnny

s. 0.0.1945 - 0.0.0, Helsinki

Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Nimet
Oikea nimiEljon Liebkind
TaitelijanimetJohnny
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1945 - 0.0.0, Helsinki
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja (päärooli), rumpali, sovittaja
Soittimetrummut (pääinstrumentti), piano, viulu
Linkit
diskografia, koonnut Veikko Tiitto
http://www.veikkotiitto.fi/johnny.htm#Johnny
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
The Sounds, rumpali, laulusolisti 1960-65
Frankies, laulusolisti 1965-67
Vaikuttajat
Jaakko Salo, tutor, levytuottaja
Biografia

Eljon Liebkind aloitti jo varhain viulunsoiton opiskelun. Hieman myöhemmin tuli kuvaan mukaan myös pianonsoitto, mutta sekin jäi ajan mittaan vain harrastukseksi. Pojan julkinen ensiesiintymisen tapahtui näet vuonna 1958 laulajana silloisessa TES-TV:ssä, ja se antoi suunnan hänen tulevalle musiikkiuralleen.

Johnny - kuten häntä kutsuttiin tuttavapiirissä - kiinnostui kouluaikoinaan niin monien muiden ikäistensä tavoin rockista ja sen myötä rummuista. Niinpä hän oli keväällä -62 juuri rumpalina perustamassa The Sounds-nimistä koululaisyhtyettä, jonka ohjelmisto oli pääosin hänen vastuullaan. Kvartetti erikoistui ns. rautalankaan ja pääsi tekemään tammikuussa -63 esikoislevynsä, Eljon Liebkindin mukaelman kansansävelmästä Emma 1962 (Fontana).

Esityksestä muodostui silloisissa oloissa huima menestys, minkä innoittamana Liebkind solmi kaikessa hiljaisuudessa oman levytyssopimuksen kilpailevan levy-yhtiön kanssa laulajana. Hänen soolodebyyttinsä ja samalla läpimurtonsa uudessa roolissa oli Hymyhuulet (Scandia), Sauvo "Saukki" Puhtilan tekstittämä ja Jaakko Salon sovittama suomennos brittiläisen Cliff Richardin hitistä "Lucky Lips". Sitä seurasivat mm. sellaiset listaesitykset kuin Rehtorin luiseva Sally (Scandia) ja Kotihipat (Scandia), jotka vahvistivat edelleen Johnnyn asemaa uutena nuorison suosikkina.

Eljon Liebkind jätti varsin pian rumpalin tehtävät toisille ja keskittyi itse laulusolistin rooliin. Vuonna 1963 hän kiersi maata esiintymässä Lasse Liemolan kanssa ja seuraavana kesänä oli mukana Reino Helismaan viimeiseksi jääneellä kiertueella. The Soundsin hajottua keväällä -65 hän jatkoi esiintymisiään "Pop Show"-nimisen kiertueen vetonaulana, jolloin koko kauteen mahtui vain yksi ainoa vapaapäivä. Syksyllä Johnny kokosi sitten taakseen uuden yhtyeen, joka sai nimen Frankies ja joka teki myös yhden singlen omissa nimissään.

Liebkind itse ylitti 60-luvun puolivälin menestyksellisesti listahitin Tunti vain (Scandia) myötä. Kesällä -66 hän kiersi maata oman "Johnny Shownsa" merkeissä ja sai samana vuonna markkinoille myös ensimmäisen LP-levynsä (Scandia), jonka otsikkona oli lyhyesti ja ytimekkäästi Johnny. Vuonna -67 Eljon Liebkind sai kultalevyn singlestään Takaisin luontoon (Scandia) ja seuraavana keväänä hän sijoittui Suomen euroviisukarsinnassa kunniakkaasti toiseksi Åke Granholmin sävelmällä Kissankellojen aikaan (Scandia).

Kesällä -69 Johnny Liebkindin näyttävän kiertueshown otsikkona oli "Villi vallankumous", mutta hänen etsikkoaikansa nuorisoidolina alkoi olla jo auttamattomasti ohi. Niinpä hän aikoi vetäytyä syrjemmälle julkisuudesta ryhtyäkseen opiskelemaan kauppatieteitä. Sitä ennen hän vaihtoi kuitenkin levy-yhtiötä ja teki vuonna 1970 komean comebackin unkarilaislähtöisellä sävelmällä Ihana aamu (MCA), jonka suomalaisesta tekstistä vastasi Matti "Fredi" Siitonen.

Pari vuotta myöhemmin Eljon Liebkind teki viimeisen listalevynsä, Pertti Reposen sanoittaman ja Esko Linnavallin sovittaman version brittihitistä Amarillo (MCA). Hänen viimeiseksi levytyksekseen jäi vuonna 1973 sekalaisista käännöskappaleista koottu albumi Jonglöörit (CBS), minkä jälkeen hän jätti iskelmänäyttämön siirtyäkseen kaupan palvelukseen.  Myöhemmin Liebkind palasi uudelleen julkisuuteen lehtien palstoilla sotkeuduttuaan pankkimiehenä taloudellisiin epäselvyyksiin, mutta hän ei ole selitellyt tekemisiään ja tekemättä jättämisiään sen tarkemmin.

Johnny kilpaili suurimman suosionsa päivinä 60-luvulla nuorison huomiosta tasavertaisesti Dannyn kanssa, vaikka hänen laulu-uransa jäi lyhyemmäksi. Hyvän läpileikkauksen Eljon Liebkindin panoksesta aikansa iskelmätähtenä tarjoaa vuonna 1995 julkaistu kokooma-CD 20 suosikkia: Ihana aamu (Fazer). Monilta on jäänyt huomiotta, että Johnny myös sävelsi, sanoitti ja sovitti itse - paitsi omaan käyttöönsä muillekin taiteilijoille.


Bibliografiatekstissä käytetyt lähteet:

Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Jyväskylä)

Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 1 - Tanssilavoilta tangomarkkinoille (Tammi, Helsinki.)

Haapanen, Urpo 1990: Suomalaisten äänilevyjen taiteilijahakemisto (Suomen äänitearkisto, Helsinki)

Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja (Otava, Helsinki.)

Nyberg, Hannu 1984: Rockista rautalankaan (Otava, Helsinki)


Sanottua

"Suurin saavutukseni oli olla mukana ideoimassa Emman rautalankaversiota; soitin siinä, ja se oli myös minun sovitukseni. Sen mukana muuttui paljon ja se oli yksinkertaisesti jonkinlainen virstanpylväs: suomalainen teos ja sävelmä aikana jolloin ulkomaiset vaikutteet olivat jo vahvasti niskan päällä." (Eljon Liebkind. Bagh, Peter von & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja. Otava, Helsinki.)

Valikoitu diskografia

The Sounds: Emma 1962 (Fontana)

Johnny & The Sounds: Hymyhuulet 1963 (Scandia)

Johnny: Rehtorin luiseva Sally 1963 (Scandia)

Johnny: Tunti vain 1965 (Scandia)

Johnny: Johnny 1966 (Scandia) (LP)

Johnny: Kissankellojen aikaan 1968 (Scandia)

Johnny: Ihana aamu 1970 (MCA)

Johnny: Amarillo 1972 (MCA)

Johnny: Jonglöörit 1973 (MCA) (LP)

Johnny: 20 suosikkia: Ihana aamu (Fazer) (CD)

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy