BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Jari Sillanpää

s. 0.0.1965 - 0.0.0, Ludvika, Ruotsi

Teksti Laura Henriksson
Perustiedot
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1965 - 0.0.0, Ludvika, Ruotsi
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja
Soittimetlaulu
Linkit
Mediamusiikin esittelysivu Jari Sillanpäästä
http://www.mediamusiikki.fi/jari/
Mediamusiikin sivut, näytteitä Jari Sillanpään levytyksistä
http://www.mediamusiikki.fi/kuunteluhuone/jarisillanpaa.html
Biografia

Jari Sillanpää on yksi kaikkein suosituimpia tangokuninkaallisiamme.

Jari Sillanpää on alunperin kotoisin Ruotsista. Lapsuuden kotimaasta on lähtöisin hänen hieman murteellinen suomen kielensä, josta on sittemmin tullut hänen tavaramerkkinsä. Sillanpään kasvuympäristö oli täynnä musiikillisia virikkeitä; Jari soitti jo kouluaikoina mm. nokkahuilua, pianoa ja mandoliinia.

Sillanpää ehti toimia ravintola-alalla lähes kymmenen vuotta ennen valintaansa tangokuninkaaksi. Takana on työtehtäviä Karibian risteilyllä ja baarimikon tehtäviä Silja Symphonyllä. Sillanpää on ehtinyt kokeilla uraa myös valokuvamallina 1980-luvulla. Ennen tangokuninkuuttaan hän opiskeli myös Pop & Jazz Konservatoriossa laulua Maija Hapuojan johdolla.

Sillanpään valinta Tangomarkkinoiden tangokuninkaaksi varmistui kolmannella yrittämällä  vuonna 1995 -  Sitä ennen hän oli ehtinyt osallistua kilpailuun kahdesti. Ensimmäisellä kerralla vuonna 1993 hän pääsi semifinaalin kymmenen parhaan joukkoon asti. Seuraavana vuonna hän oli toinen tangoprinssi. Tuolloin voittaja oli Sauli Lehtonen ja ensimmäinen tangoprinssi oli Henri Hurme. Vuonna 1995 Sillanpää saavutti viimein Seinäjoen Tangomarkkinoiden korkeimman kruunun komeasti: hän sai kaikilta tuomareilta täydet kymmenen pistettä.

Sillanpään ensilevy Jari Sillanpää oli valtava menestys. Levyä on tähän mennessä myyty yli
265 000 kappaletta. Levyn menestyskappale, Jukka Kuoppamäen säveltämä Satulinna- kappale on ollut suursuosikki jo vuosien ajan. Myös Auringonnousu -levyn myyntiluvut ovat olleet valtavia – levyä on myyty yli 156 000 kappaletta.

Valkeaa unelmaa -singlen jälkeen Sillanpää päätti lähteä omille teilleen MTV- musiikin palveluksesta ja perusti omia levyjään julkaisevan VeiJari -tuotanto-yrityksen, joka on sittemmin huolehtinut hänen omien levyjensä julkaisusta.

Sillanpää on osallistunut Suomen Euroviisukarsintoihin useaan otteeseen. Vuoden l998 finaalissa Valkeaa unelmaa -kappale sijoittui yleisöäänestyksessä voittajaksi, mutta lopullisessa kilpailussa se jäi toiselle tilalle. Tuolloin Suomen edustajaksi Eurovision laulukilpailuihin lähetettiin Edea-yhtye, jonka sijoitus finaalissa oli  15. sija. Vuoden 2004 Euroviisujen Suomen finaali oli Sillanpään juhlaa, sillä hän voitti kilpailun itse sanoittamallaan ja Mika Toivasen säveltämällä kappaleella Takes two to tango. Kappale kuitenkin karsiutui kaksipäiväisen finaalin toisesta kilpailupäivästä.

Sillanpään kymmenen vuotta kestänyt ura Suomen iskelmätaivaalla on ollut komea. Kansansuosio on kestänyt vakaana ja Sillanpää on osoittanut monipuolisuutensa musiikin alalla. Myös televisioidut konsertit ovat olleet lukuisia. Sillanpää on itse ollut kiinnostunut myös muusta kuin iskelmämusiikista, ja hänen konserteissaan on kuultu mm. kansanmusiikkipotpuria, latinalaisamerikkalaisia sävelmiä, ruotsalaisia laulelmia ja musikaalikappaleita. Omiin tekemisiinsä tarvittaessa ironisestikin suhtautuva laulaja on myös peruskestävä showmies, joka osaa antaa kaikkensa yleisön viihdyttämiseksi.

Jari Sillanpää on palkittu Tango Finladia -palkinnolla vuonna 2005.

Lähteet:

Kotirinta, Pirkko 2004. "Koulukiusattu halusi kuuluisaksi – ja pääsi". Teoksessa Suomi soi 1. Tanssilavoilta tangomarkkinoille. Toim. Gronow, Pekka & Lindfors, Jukka & Nyman Jake. Helsinki: Tammi. S. 386-387.

Latva, Tony & Tuunainen Petri 2004. Iskelmän tähtitaivas. 500 suomalaista viihdetaiteilijaa. Helsinki: WSOY. S.391-392.

Internetlähteet:

http://www.tangomarkkinat.fi/th/tangokuningas1995.htm

Mediamusiikki 1996-1998: Mediamusiikin esittelysivu Jari Sillanpäästä. http://www.mediamusiikki.fi/jari/

Valikoitu diskografia

Jari Sillanpää 1995: Satulinna. Säv ja san. Jukka Kuoppamäki. Mtv mtvscd 023 (cds).

Jari Sillanpää 1996: Kaduilla tuulee. Säv. Kassu Halonen, san. Vexi Salmi. Mtv mtvcd 095 (cd)

Jari Sillanpää 1996: Oot täydellinen. Säv. Kassu Halonen, san. Vexi Salmi. Mtv mtvcd 095 (cd)

Jari Sillanpää 1996: Ruusunoksa ja kyyhkynen. Säv ja san. Veikko Juntunen. Mtv mtvcd 109 (cd).

Jari Sillanpää 1996: Oi jouluyö (O Holy Night). Säv. Adolphe Adam. Suom. san. Kyllikki Solanterä. Mtv mtvcd 104 (cd).

Jari Sillanpää 1997: Auringonnousu . Säv ja san. Jukka kuoppamäki. Mtv mtvcd 108 (cd)

Jari Sillanpää 1997: Bum Bum Bum. Säv. Kassu Halonen, san. Veikko Siltsu (salanimi). Mtv mtvcd 108 (cd)

Jari Sillanpää 1997: My way. (Comme d habitude). Säv. Claude Francois & Jacques Revaux, san. Gilles Thibaut, san. Paul Anka. Universal vjcd 01 (cd).

Jari Sillanpää 1998: Valkeaa unelmaa. Säv Mika Toivanen, san. Pekka Laaksonen. Mtv mtvcd 220 (cd).

Jari Sillanpää 1999: Kuuleeko Eero. Säv Mika Toivanen, san. Veikko Siltsu (salanimi). Universal vjcd 02  (cd)

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy