BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Kalervo Halonen

s. 0.0.1953 - 0.0.0, Vaala, Kainuu

Teksti Laura Henriksson
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiKalervo Halonen
Oikea nimiKalervo Osmo Väinö Halonen
TaitelijanimetKassu Halonen
AliaksetCarlos Caramancha, Kassu Halonen, Öövin Hankin, Kimmo Kaislaranta, Kari Koponen, Susanna Savela
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1953 - 0.0.0, Vaala, Kainuu
Roolit ja soittimet
Roolitsäveltäjä, sovittaja, tuottaja, laulaja
Soittimeturut, huilu
Linkit
Kassu Halosen kotisivu
http://www.saunalahti.fi/kassuh/
Kauhanen, Mika 2003: "Kassu Halosen päässä soi hittiradio". Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus.
http://www.fimic.fi/fimic/fimic.nsf/0/7e27bc32ef1f4c3ec2256d5d003000bd?Open Document
Kassu Halosen taidetalo - esillä mm. Halosen kultalevyt
http://www.kassuhalonentaidetalo.com/
Näytteitä Jari Sillanpään levyttämistä kappaleista, joukossa Kassu Halosen sävellyksiä
http://www.mediamusiikki.fi/kuunteluhuone/jarisillanpaa.html
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Vexi Salmi, sanoittaja
Jaakko Salo, tuottaja
Toivo Kärki, säveltäjä
Biografia

Kalervo ”Kassu” Halonen on tuottelias suomalaisen kevyen musiikin säveltäjä. Kassun tuotanto käsittää noin 1500 sävellystä. Hän on myös aikaansaava sovittaja ja tuottaja. Halosen meriittilistalla on noin  kuusikymmentä tuotettua kultalevyä.

Kassu Halonen on säveltänyt suuren joukon suosittuja iskelmiä, joista tunnetuimpia ovat muun muassa  Vesa-Matti Loirin esittämä Sydämeeni joulun teen, Kirkan esittämä syksyn sävel- kilpailun 1988 voittokappale Surun pyyhit silmistäni sekä Jari Sillanpään hitit Oot täydellinen ja Kaduilla tuulee. Kassu Halonen on julkaissut myös itse viisi soololevyä.

Kassu Halonen on opiskellut monipuolisesti eri musiiin tyylejä. Nuoruudessa sotilassoittokunnassa huilua soittaneen Halosen tie vei  Tukholmaan Boråsin sinfoniaorkesterin huilistiksi. Hänellä oli mahdollisuus päästä Tukholman Kuninkaalliseen Soittokuntaan, mutta kohtalon oikusta Halosen työt kulkivat kuitenkin toiseen suuntaan. Tukholmassa Halonen nimittäin kuuli ensi kerran Kirkaa keikalla Islandersin kanssa ja innostui tavattomasti kuulemastaan. Määrätietoinen mies päätti, että hän tulee vielä soittamaan urkuja Kirkan yhtyeessä. Suunnitelma myös toteutui.

Kassu Halonen toimi tuottajana Flaminco Musicissa vuodet 1986-1995. Sävellystehtäviin  Halonen ajautui ryhtyi pikku hiljaa; hän on saanut sävellysoppia mm. Jaakko Salolta ja Toivo Kärjeltä. Sitä ennen Halonen oli ehtinyt toimia tuottajana ja sovittajana.

Kassu Halosen meriittilistalla ovat muun muassa Suomen eniten myyneen levyn tuottaminen ja säveltäminen. Jari Sillanpään  esikoislevy Jari Sillapää on Suomen kaikkien aikojen eniten myynyt levy: sitä on myyty huimat 265 000 kappaletta. Myös Suomen toiseksi eniten  myynyt Kirkan levy Surun pyyhit silmistäni vuodelta 1988 on Halosen tuottama. Halonen on myös tehnyt kappaleen nimikkomelodian yhdessä Kisu Jernströmin kanssa.

Kassu Halonen on ollyut mukana myös Irwin Goodmanin myöhemmän tuotannon muotoilemisessa. Kassu Halonen on tehnyt tai ollut mukana tekemässä kaikkia  Irwinin Härmäläinen perusjuntti-levyn kappaleita.  Hän on myös tehnyt suurimman osan Irwinin Rentun ruusu  -levyn (1988) kappaleissa ja ollut mukana kaikkien kyseisen levyn kappaleiden teossa.

Kassu Halosen aloitteesta on syntynyt myös Kassu Halosen taidetalo, jonka tarkoituksen on edistää taiteen harrastusta kansan keskuudessa sekä toimia eri ikäisten ihmisten koulutus- ja virkistyskeskuksena. Taidetalossa ovat esillä myös Kassu Halonen kultalevyt. Talossa on annnettu muun muassa  koulutusta musiikintekijöille.

Juha Henriksson on Suomi soi 1. Tanssilavoilta tangomarkkinoille -kirjassa (2004, 375) analysoinut kolmea Kassu Halosen hittikappaletta ja niiden keskeisiä melodisia ja harmonisia tehokeinoja. Surun pyyhit silmistäni -kappale pohjautuu hänen mukaansa duuri-mollitonalisuuden sijaan modaalisuuteen, ja lisäksi kappaleen kertosäkeessä esiin tulevat pidätykset luovat kappaleeseen ”muhevuutta”. Rentun ruusu -kappale on puolstaan perinteinen duuri-molli- kappale, joka pysyttele varsin tiiviisti sointusävelillä. Sen sijaan Laura Voutilaisen hittikappaleessa Kaksi karttaa melodiset tehokeinot koostuvat etupäässä sävellajivaihdoksista (Henriksson 2004, 375).

Lähteet:

Henriksson, Juha 2004: "Kassu Halonen säveltäjänä". Teoksessa Suomi soi 1. Tanssilavoilta tangomarkkinoille. Toim. Gronow, Pekka & Lindfors, Jukka & Nyman Jake. Helsinki: Tammi. S. 375.

Kotirinta, Pirkko 2004. "Kassu Halonen haaveilee kansainvälisestä menestyksestä". Teoksessa Suomi soi 1. Tanssilavoilta tangomarkkinoille. Toim. Gronow, Pekka & Lindfors, Jukka & Nyman Jake. Helsinki: Tammi. S. 374-376.

Latva, Tony & Tuunainen Petri 2004. "Jari Sillanpää". Teoksessa Iskelmän tähtitaivas. 500 suomalaista viihdetaiteilijaa. Helsinki: WSOY. S.391-392.

Internetlähteet:

Kauhanen, Mika, 2003: ”Kassu Halosen päässä soi hittiradio”. Suomalaisen musiikin tiedotuskeskus.

Suomalaisen kevyen musiikin tietokanta. http://www.yle.fi/aanilevysto/firs2/haku.php

Kassu Halosen kotisivut. http://www.saunalahti.fi/kassuh/

Kassu Halosen taidetalo. http://www.kassuhalonentaidetalo.com/

Valikoitu diskografia

Arja Koriseva 1998: Olet kastetta maan. Säv Kassu Halonen, san. Vexi Salmi. Columbia col 6661941 (cd).

Anna Eriksson 1998: Joulun joutsen. Säv. Kassu Halonen, san. Vexi Salmi. Mtv mtvcd 222
(cd).

Jari Sillanpää 1997: Bum Bum Bum. Säv. Kassu Halonen, san. Veikko Siltsu (salanimi). Mtv mtvcd 108 (cd)

Laura Voutilainen 1996: Kaksi karttaa. Säv. Kassu Halonen, san. Pirjo Puukko. Fazer finnlevy 0630-15819-2 (cds).

Jari Sillanpää 1996: Kaduilla tuulee. Säv. Kassu Halonen, san. Vexi Salmi. Mtv mtvcd 095 (cd)

Jari Sillanpää 1996: Oot täydellinen. Säv. Kassu Halonen, san. Vexi Salmi. Mtv mtvcd 095 (cd)

Pepe Willberg 1990: Tulit valona maailmaan. Säv. Kassu Halonen & Kisu Jernström, san. Vexi Salmi. Flamingo fgs 200 ( 45 )/ Flamingo fgcd 4045 ( cd )

Vesa-Matti Loiri 1989: Maailma on kaunis. Säv Kassu Halonen, san. Vexi Salmi. Flamingo fgs 187 ( 45 )/ Flamingo fgcd 4037 ( cd )

Vesa-Matti Loiri 1989: Tanssikaa keijut. Säv. Kassu Halonen, san. Vexi Salmi. Flamingo fgcd 4037 ( cd )

Vesa-Matti Loiri 1988: Sydämeeni joulun teen. Säv. Kassu Halonen, san. Vexi Salmi. Flamingo fgs 179 ( 45 )/ Fazer finnlevy ykcd 7 ( cd ).

Kirka Babitzin 1988: Surun pyyhit silmistäni. Säv. Kassu Halonen & Kisu Jernström & Vexi Salmi, san. Kassu Halonen & Kisu Jernström & Vexi Salmi. Flamingo fgcd 12 ( cd )

Marion Rung 1988: Alla auringon. Säv. Kassu Halonen & Kisu Jernström, san. Vexi Salmi. Flamingo fgs 160 ( 45 )/ Flamingo fgcd 1414 ( cd ).

Irwin Goodman 1988: Rentun ruusu. Säv. & sov. Kassu Halonen, san. Vexi Salmi. Gold disc gds 383 ( 45 )/ Fazer finnlevy 0630-16947-2 ( cd )

Irwin Goodman 1984. Härmäläinen perusjuntti. Säv. Kassu Halonen & Irwin Goodman, san. Vexi Salmi. Gold disc gds 345 ( 45 )/Flamingo fgcd 14 ( cd )

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy