BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Meiju Suvas

s. 0.0.1959 - 0.0.0, Helsinki

Teksti Päivi Juvonen
Perustiedot
Nimet
Oikea nimiMeiju Annele Suvas-Berger
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1959 - 0.0.0, Helsinki
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja
Soittimetlaulu, piano, rummut
Linkit
Meiju Suvaksen viralliset kotisivut.
http://www.meijusuvas.com
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Frederikin taustayhtye, laulaja kesät 1981 ja 1982
Muut henkilöyhteydet
Frederik, laulaja
Kaj Westerlund, säveltäjä, tuottaja
Jori Sivonen, säveltäjä, tuottaja
Ari Talkamo, tuottaja, säveltäjä
Turkka Mali, sanoittaja
Kari Litmanen, sovittaja
Biografia

Meiju Suvas on kohta 25 vuotta kestäneen uransa aikana saavuttanut vankan kannattajajoukon suomalaisessa iskelmäyleisössä. Suvas keikkailee edeleen Port payé -yhtyeensä kanssa ja on tanssipaikoilla ja muissa tilaisuuksissa  kysytty esiintyjä.

Meiju Suvaksen ensimmäinen suuri hitti oli kesän 1982 Suomen listaykkösenä pysytellyt Tahdon sinut (säv. Esko Toivonen, san. Raul Reiman). Saman singlen b-puoli Oot paha
(säv. Kaj Westerlund, san. Raul Reiman) oli saman ajan listakakkosena. Jo näissä parikymppisenä tehdyissä äänitteissä on kuultavissa Suvaksen tunnistettava käheä ääni ja persoonallinen laulusoundi. Vuosien saatossa Suvaksen ääneen on tullut myös lisää tummia sävyjä, mitä hän onkin käyttänyt hyväkseen esittäessään aikuismaisempaa ohjelmistoa.

Vaikka Meiju Suvas nousikin pinnalle varsin nopeasti ensimmäisten hittikappaleittensa myötä, oli hän jo ehtinyt hankkia aikaisempaa kokemusta musiikkialalta. Pianonsoittoharrastus oli alkanut jo lapsena, ja Suvas oli teini-ikäisestä lähtien mukana monissa bändeissä niin laulajana kuin rumpalinakin. Keväällä 1981 Suvas tutustui Frederikiin, jonka kappaleeseen Titanic hän pääsi taustalaulajaksi ja näin mukaan euroviisukarsintoihin. Taustalaulupesti jatkui vielä saman ja sitä seuraan vuoden kesät, jolloin Suvas kiersi mukana Frederikin keikoilla yhdessä esimerkiksi Kaija Koon kanssa. Suvaksen laulajanura alkoi kuitenkin varsinaisesti syksyllä 1982, kun hän singlemenestyksen myötä kokosi oman yhtyeen ja aloitti esiintymiset laulusolistina.

Meiju Suvaksen lopullinen läpimurtokappale oli Vexi Salmen sanoittama käännöskappale Tää onnea on vuodelta 1982. Suvaksen ensimmäinen albumi äänitettiin vielä samana vuonna, ja se myi ehkä hieman yllättäenkin yli 54000 kappaletta ja platinalevyn verran. Meiju Suvaksesta alettiin puhuttiin ilmiönä: miltei tyhjästä nousi esiin nuori laulaja, jonka popiskelmä myi hienosti ja jonka esiintymiset villitsivät yleisöä. Meiju Suvakselle perustettiin myös Meiju Fan Club, joka myi Meiju-tuotteita, kyniä, paitoja ja muuta pikkutavaraa.

Ensilevytyksestä alkaen Meiju Suvakselta ilmestyi levyjä tasatahtiin muutaman vuoden välein aina 2000-luvun alkuun saakka. 1980-luvun alun menestyssinglejen lisäksi suurimpia suosikkeja on ollut esimerkiksi Lootuskukka (1983), joka on Suvaksen uran alkupuolen luottotuottajan Kaj Westerlundin säveltämä ja Juha Vainion sanoittama. Myös käännöskappaleet Viet itsekontrollin (suom. san. Vexi Salmi) ja Diggi loo diggi ley (suom. san. Raul Reiman) vuodelta 1984 menestyivät hyvin. Suvas oli mukana myös vuoden 1983 Suomen euroviisukarsinnoissa.

1980-luvun loppupuolella Meiju Suvaksen levyt eivät menestyneet aivan ensimmäisten levyjen lailla, mutta 1990-luvulla Suvaksen esittämistä kappaleista tuli jälleen iskelmähittejä. Samoihin aikoihin laulajan tyyli muuttui aikuisemmaksi, ja monien lähinnä Espanjan ja Kreikan lomakohteisiin suuntautuneiden keikkamatkojen myötä Suvaksen ohjelmistoon tuli paljon välimerellisiä sävyjä. Näin esimerkiksi alunperin espanjalaisen duon kappale Ven devorame otra vez kohosi Kari Kuuvan käännöksenä Pure mua (1991) yhdeksi Meiju Suvaksen menestyneimmistä singleistä. Samanniminen albumi menestyi sekin hyvin myyden kultalevyn verran. Tyylinmuutos reippaasta tyttösestä aikuismaiseksi, kypsäksi naisartistiksi oli luonteva ja avitti myös levymyyntiä.

Suvaksen pääasiallisena sanoittajana on toiminut Turkka Mali, joka on tehnyt Suvakselle niin käännöstekstejä kuin alkuperäissanoituksiakin. Yksi menestyneimmistä alkuperäiskappaleista on mollissa kulkeva vetävä iskelmä Kaunotar ja kulkuri vuodelta 1992. Kappale on Turkka Malin sanoittama ja Jori Sivosen säveltämä. Sivosen ohella Suvaksen esittämiä alkuperäiskappaleita on säveltänyt 1990-luvun alkupuolelta lähtien myös Suvaksen levyjä tuottanut Ari Talkamo. Sovitukset ovat useimmiten olleet Kari Litmasen tekemiä. Esimerkkinä Suvaksen, Talkamon, Malin ja Litmasen yhteistyöstä käy kappale Älä selitä vaan silitä vuodelta 1994.

Meiju Suvaksen äänitteistä on koottu useita kokoelmalevyjä, viimeisimpänä esimerkiksi vuonna 2004 julkaistu Hitit -levy.

Biografiatekstissä käytetyt lähteet:

von Bagh, Peter & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja. Helsinki, Otava. S. 532–533.

Kuokkanen, Marita 1998: Meiju Suvas – sydämellä. Hämeenlinna, Tähtikustannus. S. 23–26, 135, 137–142.

Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas. Helsinki, WSOY. S. 415–417.

Http://www.meijusuvas.com. Meiju Suvaksen Internet-sivut. Tarkistettu 18.7.2005.

Tietokanta:

Suomalaisten äänilevyjen tietokanta vuosilta 1901–1999. Suomen äänitearkisto ry.
Tietokanta Internet-osoitteessa http://www.yle.fi/aanilevysto/firs.

Valikoitu diskografia

Meiju Suvaksen esittämiä kappaleita:

Meiju Suvas: Tahdon sinut (säv. Esko Toivonen, san. Raul Reiman). Tilt Records 1982.

Meiju Suvas: Oot paha (säv. Kaj Westerlund, san. Raul Reiman). Tilt Records 1982.

Meiju Suvas: Tää onnea on (säv. ja alkup. san. Cornelis Bergman, Geert Hessing, Aart Mol, Erwin van Prehn, Elmer Veerhof, suom. san. Vexi Salmi). Gold disc 1982.

Meiju Suvas: Lootuskukka (säv. Kaj Westerlund, san. Juha Vainio). Tilt Records 1983.

Meiju Suvas: Viet itsekontrollin (säv. Giancarlo Bigazzi ja Raffaele Riefoli, alkup. san Steve Piccolo, suom. san. Vexi Salmi). Fazer Finnlevy 1984.

Meiju Suvas: Diggi loo diggi ley (säv. ja alkup. san. Torgny Söderberg, suom. san. Raul Reiman). Tilt Records 1984.

Meiju Suvas: Pure mua (säv. ja alkup. san. Palmer Hernandez, suom. san. Kari Kuuva). Scandia 1991.

Meiju Suvas: Kaunotar ja kulkuri (säv. Jori Sivonen, san. turkka Mali). Fazer Finnlevy 1992.

Meiju Suvas: Älä selitä vaan silitä (säv. Ari Talkamo, san. Turkka Mali). Fazer Finnlevy 1994.

Meiju Suvas: Hormoonihoitoa (säv. Kari Litmanen, san. Vexi Salmi). Poptori 2005.

Meiju Suvaksen albumeita:

Meiju Suvas: Meiju. Tilt Records 1982.

Meiju Suvas: Pidä musta kiinni. Tilt Records 1983.

Meiju Suvas: Pure mua. Fazer 1992.

Meiju Suvas: Kaunotar ja kulkuri. Fazer 1995.

Meiju Suvas: Sydänmyrsky. Fazer 1998.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy