BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Esko Rahkonen

s. 0.0.1936 - 0.0.0, Alatornio
k. 0.0.2007 - 0.0.0, Tampere

Teksti Päivi Juvonen
Perustiedot
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1936 - 0.0.0, Alatornio
Kuolinaika0.0.2007 - 0.0.0, Tampere
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja
Soittimetlaulu
Linkit
Esko Rahkosen kotisivu
http://www.eskorahkonen.net
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Ilmari Alakunnaksen tanssiorkesteri, solisti alkaen 1961
Vaikuttajat
Unto Mononen, säveltäjä, "löytäjä" ja ystävä
Muut henkilöyhteydet
Toivo Kärki, säveltäjä
Biografia

40-vuotistaiteilijajuhlaansa keväällä 2005 viettänyt Esko Rahkonen on nykyään Eino Grönin ja Reijo Taipaleen ohella pisimmän uran tehneitä tangolaulajiamme. 1960-luvulta lähtien Rahkonen on tehnyt seitsemisen tuhatta keikkaa ja levyttänyt yli 300 kappaletta. Vaikka Rahkosta ei yksittäisistä hittikappaleista tai ylimääräisestä tähden kimalluksesta tunnetakaan, on hän silti edelleen pidetty ja suosittu vakaana ja luotettavana tangon tulkkina.

Esko Rahkonen tuli aluksi julkisuuteen Unto Monosen ”löytönä”. Mononen sattui Rahkosen kanssa samalle rovaniemeläiselle nakkikioskille talvella 1963, ja varsin pian heistä tuli ystäviä. Saman vuoden syksystä lähtien Rahkonen kävi Monosen luona laulutunneilla, ja tavallaan Rahkosen nopeaoppisuuden ja sujuvan yhteistyön kunniaksi Mononen sävelsi Rahkosen pehmeälle äänelle hyvin sopivan tangon Syvä kuin meri. Seuraavana kesänä Mononen jo esitteli löytönsä Toivo Kärjelle, ja Rahkosen debyyttisingle Syvä kuin meri/ Yön hiljaisuudessa julkaistiin Philips-merkillä alkukeväästä 1965. Levy nousi listoilla kolmanneksi.

Syvä kuin meri on Monosen säveltäjänuran viimeisimpiä suosikkitangoja, mutta Esko Rahkosen uralle se oli alkusysäys. Rahkosen hienon tulkinnan lisäksi levyllä on kuultavissa Monosen tangoille hyvin ominainen näyttävä, haitarilla soitettu alku- ja välisoitto. B-puolena julkaistu, niin ikään Monosen säveltämä ja sanoittama tango Yön hiljaisuudessa tuli myöhemmin tunnetuksi erityisesti Rauli Badding Somerjoen esityksenä.

Ensisinglen menestyksen myötä Rahkonen vedettiin heti mukaan keikoille ympäri Suomea. Keikkailu ei ollut laulajalle aivan uutta, sillä hänellä oli jo kokemusta tanssiorkesterien solistin tehtävistä. Aivan ensimmäisiä kertoja Rahkonen oli laulanut julkisesti esiintyessään vuonna 1957 Taian ja ristin Lappi -näytelmän kiertueella esitysten jälkeen pidettyjen tanssien solistina, ja tämän jälkeenkin hän oli keikkaillut tanssiorkesterien solistina ja menestynyt muutamissa iskelmälaulukilpailuissakin. Tangobuumin valtaaman yleisön innostus ja levylaulajan työtahti oli kuitenkin jotain uutta.

Rahkonen levytti Monosen tangoja vielä vuonna 1966, jolloin julkaistiin levytykset kappaleista Erottamattomat ja Marja. Tämän jälkeen Rahkosen tango-ohjelmisto koostui pääosin Toivo Kärjen sävellyksistä. Tangojen suosion huipulla 1960-luvun puolenvälin jälkeen alettiin tehdä uusintalevytyksiä vanhoista tangoista, ja niinpä Rahkonenkin levytti esimerkiksi Metro-Tyttöjen suursuosikit Rakasta, kärsi ja unhoita ja Hiljainen kylätie. Muita Rahkosen levyttämiä Kärki-tangoja ovat Odotin pitkän illan, Tallinnan laulu, Hiljainen sade toukokuun ja Ritva.

1970-luvulle tultaessa tangosuosion suurin huuma hiipui. Yleisöä keikoilla ja tansseissa riitti silti, ja niinpä Esko Rahkonenkin pysyi perinteisessä tanssimusiikissa – tangoissa, valsseissa ja humpissa. Lahteen asettautuneen Rahkosen uurastus palkittiin vuonna 1977, kun hän sai kultalevyn jo muutama vuosi aikaisemmin julkaistusta albumista Kaukainen kotiseutuni. Levyllä oli muun muassa Kotiseutu Pohjolassa, yksi Rahkosen 1970-luvun suosikkikappaleista. Vuoteen 1986 saakka Rahkonen keikkaili tiiviisti ja julkaisi uusia levyjäkin muutaman vuoden välein.

Vuodesta 2002 lähtien Esko Rahkonen on nauttinut valtion taiteilijaeläkettä, mutta hän ei ole siltikään jättänyt tanssilavoja. Keikkoja on edelleen tasaiseen tahtiin, ja kokoelmalevyjäkäkin on jo julkaistu useita.

Biografiatekstissä käyteyty lähteet:

von Bagh, Peter & Hakasalo, Ilpo 1986: Iskelmän kultainen kirja. Helsinki, Otava. S. 453–454.

Gronow, Pekka 2004: ”Suomalaisen tangon sielu”. Teoksessa Gronow, Pekka, Lindfors, Jukka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 1 – tanssilavoilta Tangomarkkinoille. Helsinki, Tammi. S. 27, 29, 32.

Jalkanen, Pekka & Kurkela, Vesa 2003. Suomen musiikin historia. Populaarimusiikki. Helsinki, WSOY. S. 459, 475, 477.

Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas. Helsinki, WSOY. S. 350–532.

”Esko Rahkonen on yhtä suomalainen kuin ruisleivän puolikas ja lasi maitoa”. Uusi Lahti -kaupunkilehden artikkeli Internet-osoitteessa http://www.uusilahti.com/puheenaiheet.php?category=4&story=1426. Tarkistettu 20.7.2005.

Tietokanta:

Suomalaisten äänilevyjen tietokanta vuosilta 1901–1999. Suomen äänitearkisto ry. Tietokanta Internet-osoitteessa http://www.yle.fi/aanilevysto/firs.


Valikoitu diskografia

Esko Rahkonen: Syvä kuin meri (säv. ja san. Unto Mononen). Philips 1965.

Esko Rahkonen: Yön hiljaisuudessa (säv. ja san. Unto Mononen). Philips 1965.

Esko Rahkonen: Hiljainen on kylätie (säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa). Philips 1965.

Esko Rahkonen: Erottamattomat (säv. ja san. Unto Mononen). Philips 1966.

Esko Rahkonen: Tallinnan laulu (säv. ja san. Unto Mononen). Philips 1966.

Esko Rahkonen: Marja (säv. ja san. Unto Mononen). Philips 1966.

Esko Rahkonen: Odotin pitkän illan (säv. Toivo Kärki, san. Reino Helismaa). Philips 1966.

Esko Rahkonen: Rakasta, kärsi ja unhoita (säv. Toivo Kärki, san. Veikko Enckell). Philips 1967.

Esko Rahkonen: Ritva (säv. Toivo Kärki, san. Juha Vainio). Philips 1967.

Esko Rahkonen: Hiljainen sade toukokuun (säv. Toivo Kärki, san. Juha Vainio). Philips 1967.

Esko Rahkonen: Kotiseutu Pohjolassa (säv. trad, san. Ossi Oinas). Satsanga 1974.

Albumeita:

Esko Rahkonen: Esko Rahkonen. Rytmi 1967.

Esko Rahkonen: Tangoja. Sävel 1970.

Esko Rahkonen, Eija Merilä, Reijo Taipale: Unto Monosen muistolle. Scandia 1971. (Sis. Monosen harvinaisempia tangoja.)

Esko Rahkonen: Kaukainen kotiseutuni. Satsanga 1974.

Esko Rahkonen: Laaksojen laulu. Satsanga 1976.

Esko Rahkonen: Parhaat 1 & 2. CBS 1983, kokoelma.

Esko Rahkonen: 20 suosikkia: Syvä kuin meri. Fazer 1995, kokoelma.

Esko Rahkonen: Sydänten parantaja – Esko Rahkonen laulaa Georg Malmsténin lauluja. MLK 2002.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy