BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Maila Raija Valtonen

s. 0.0.1918 - 0.0.0, Tornio
k. 0.0.1997 - 0.0.0, Tukholma

Teksti Jari J. Marjanen
Perustiedot
Nimet
TaitelijanimetRaya Avellán, Raya Avellan
SalanimetRaya Ravell, Raya Avellan, Raija-Maija
Nimihistoria
Avellán, 0.0.0, sukunimi avioliiton jälkeen, o.s. Valtonen
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1918 - 0.0.0, Tornio
Kuolinaika0.0.1997 - 0.0.0, Tukholma
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja
Soittimetlaulu
Linkit
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Yhtyeet
Harmony Sisters, sopraano, koko lauluyhtyeen uran ajan
Vaikuttajat
Muut henkilöyhteydet
Lauri Jauhiainen
Maire Valtonen
Yngve Stoor, ruotsalainen levytyskumppani
Biografia

Kahdella Harmony Sisters –lauluyhtyeen sisaruksista, nimittäin sopraano Raija Valtosella (Raya Avellán ja Raya Ravell) ja varsinkin alttoääntä laulaneella Maire Ojosella, oli merkittävä soolourakin, mutta yhtyeen mezzosopraano Vera Enroth-Valtonen ei levyttänyt yksinään.

Raija Valtonen oli laulutrion nuorin ja toimi yhtyeen johtajana. Hänet tunnettiin sisaruksista ”Raukeana Raijana”, koska hän oli aamu-uninen. Hän kertoo ihailleensa Marlene Dietrichiä. Hän teki soololevyjä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä Ruotsissa että Suomessa, yhteensä seitsemisenkymmentä; täällä meillä olivat tunnetuimpia hänen tulkitsemansa 50-luvun laulut Rififi, Harmonikka nauraa (Le piano du pauvre) ja On syömmesi jäätä (Where Is Your Heart / Moulin Rouge). Iskelmähistoriassamme erikoinen levytys oli v. 1954 tallennettu Ystäväin (A Dear-John Letter), jonka hän levytti yhdessä Olavi Virran kanssa siten, että hän laulaa ”eteerisesti” taustalla ja Virta hoitaa puheosuuden: ”Olin kerran tukkitöissä, kaukana korvessa. Kirjoitin morsiamelleni joka päivä...”

Harmony Sistersin kaikki sisarukset muuttivat sodan jälkeen Ruotsiin töitä etsimään; ainakin Raijan osalta syynä saattoi olla valvontakomission sekä Helsingissä näkyneitten neuvostosotilaitten pelkokin, kuten hän radiohaastattelussaan kertoi.

Laulaja levytti Raija-Maijan nimellä lastenlaulufoksin Pikkumiehen toiveuni (Triola T 4268)
v. 1956. Hänen nimissään on pari sävellystäkin: tango Alltför ensam, alttför kär (san. Tryggve Arnesson) eli suomeksi Rakkauttas vaille jään (suom. Erkki Ainamo) ja valssi Rakkauden kukka (san. Lauri Jauhiainen).

Raija Valtonen on haudattu Tukholmaan samoin kuin hänen äitinsä ja molemmat sisarensa. Hän poistui keskuudestamme sisaruksista toisena v. 1997.

KIRJALLISET LÄHTEET:

Gronow, Pekka 1991: Sinitaivas 1955—56. (CD-levyn esittelylehtinen.)

Hirvi, Harri 2000: Olavi Virta –diskografia. Jyväskylä: Atena-Kustannus.

Niiniluoto, Maarit 1992: Sulle salaisuuden kertoa mä voisin. Harmony Sistersin tarina. Porvoo: WSOY.

Niiniluoto, Maarit 2004: ”Harmony Sisters — Suomen ensimmäinen naisyhtye”. Pekka Gronow, Jukka Lindfors & Jake Nyman: Suomi soi 1: Tanssilavoilta tangomarkkinoille. Hämeenlinna: Tammi.

INTERNET-LÄHTEET:

Musiikin salanimiä ja nimimerkkejä. http://www.hypermedia.fi/VYS/salanimet.html (VYS/Harri Hirvi)

Vieraissa Raija Valtonen. Toim. Nadja Nowak (1992).


Valikoitu diskografia

Raija Valtonen ja Erkki Ahon suuri swingorkesteri 1944: As time goes by. Säv. Herman Hupfeld. Rytmi B 2053.

Raija Valtonen ja Erkki Ahon suuri swingorkesteri 1944: Dinah, foksi. Säv. Harry Akst. Rytmi B 2050.

Raya Avellan [= Raija Valtonen] 1953. On syömmesi jäätä (Moulin rouge), valssi. Säv. Georges Auric, suom. Kullervo [= Tapio Lahtinen]. Cupol 5012.

Olavi Virta, Raya Avellan ja Toivo Kärjen yhtye 1954: Ystäväin (A Dear-John Letter), foksi. Säv. & san. Talley — Owen — Barton — Liebert, suom. Olli Nikkari [= Olavi (Olli) Heinonen]. Philips P 40060 H.

Raya Avellan ja Triola-orkesteri 1956: Pilviin rakentaja (The Great Pretender), foksi. Säv. & san. Buck Ram, suom. Saukki [= Sauvo Puhtila]. Levytukku/Triola T 4268

Raya Ravell ja Harry Bergströmin kvintetti 1958: Tytön sydän, foksi komediasta Isännän ääni. Säv. & sov. Harry Bergström, san. Pekka Saarto [= Sauvo Puhtila].Levytukku/Triola T 4372

Raya Ravell ja Kaarlo Valkama orkestereineen 1958: Rakkauden kukka, valssi. Säv. Raya Ravell, san. Lauri Jauhiainen, sov. K. Valkama. Levytukku/Triola T 4373

Muut huomautukset

Harmony Sisters palasi joksikin aikaa Ruotsin-levytyskautensa jälkeen levyttämään meikäläisen Levytukku Oy:n Triola-levymerkille, jolle taltioitiin vielä muutamia hienoja esityksiä, sovittajana George de Godzinsky. Sellaisia olivat mm. Niin paljon kuuluu rakkauteen (Love is A Many Splendored Thing), Flamingo ja Vanhanaikaista rakkautta (Jag är gammalmodig nog att önska kärlek). Vuoden 1956 levytykset jäivät lauluyhtyeen viimeiseksi. Näihin viimeisiin levyihin kuuluu sellainenkin erikoisuus kuin de Godzinskyn sovitus legendaarisesta rock-kappaleesta Rock around the Clock nimellä Tunnista toiseen (Saukin suomenkielisin sanoin), joka on sinänsä viihdyttävä esitys, mutta jolla ei liene paljonkaan yhteyksiä ”oikeaan rokkiin”. Pysyvän arvosijan ansaitsevat varsinkin Olavi Virran kanssa tehdyt levytykset, kuten yhä paljon toivottu Sinitaivas-tango (Blauer Himmel, suom. Lauri Jauhiainen), Syysunelmia (Songe d’automne) ja Preerian keltainen ruusu (The Yellow Rose of Texas).

Harmony Sisters levytti 1940-luvulla sekä Suomessa että Ruotsissa myös merkittäviä jazzlevyjä kuten mm. As Time Goes By ja Dinah (Raija Valtonen ja Erkki Ahon swingorkesteri 1944) sekä I Can’t Give You Anything but Love, Nain nain ja I’m getting Sentimental Over You 1945. Can’t help lovin’ that Man of Mine, Stardust ja Sophisticated Lady olivat Maire Ojosen saman vuoden tähtihetkiä.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy