BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Tamara Lund

s. 0.0.1941 - 0.0.0, Turku
k. 0.0.2005 - 0.0.0, Turku

Teksti Päivi Juvonen
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiTamara Adele Lund-Ionita
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1941 - 0.0.0, Turku
Kuolinaika0.0.2005 - 0.0.0, Turku
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja, näyttelijä, kaupunginvaltuutettu
Soittimetlaulu, piano
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Vaikuttajat
Rami Sarmasto (oik. Raimo Virtanen), näyttelijä, säveltäjä
Alexandru Ionita, laulaja
Biografia

Tamara Lund tuli ehkä alunperin tunnetuksi näyttelijänä, mutta parhaiten hänet muistetaan paitsi ooppera- ja operettilaulajana, myös hienona iskelmämusiikin tulkkina. Ensilevytyksensä Lund teki 1960-luvun alussa, ja lauluesiintymiset jatkuivat aivan laulajan kuolemaan saakka.

Musiikki, tanssi ja teatteri kiinnostivat Tamara Lundia jo lapsena. Hän aloitti pianotunnit 7-vuotiaana, tanssi balettia ja esiintyi Turun kaupunginteatterin lapsiteatterissa; 14-vuotiaana hän esiintyi jo Turun ruotsalaisessa teatterissa kuoro- ja tanssityttönä. Laulunopiskelun Lund aloitti 17-vuotiaana, ja saavutti tässä menestystä varsin nopeasti voittamalla Ponnahdus pinnalle -kilpailun vuonna 1959.

Vuonna 1963 Tamara Lund teki ensilevytyksensä Fazerin uuteen kotimaiseen musiikkiin keskittyneelle Fontana-merkille. Debyyttilevyllään Lund esitti hänen äänelleen hyvin sopivat, Suomessakin lukemattomia kertoja levytetyt venäläiset kansanlaulut Valkoakaasiat ja Katjusha. Suuren yleisön tuntemaksi Lund nousi kuitenkin vasta saman vuoden Eurovision laulukilpailun Suomen karsinnoissa esittämällään kappaleella Olen mikä olen (säv. Jorma Panula, san. Sauvo Puhtila).

Tässä biografiassa käsitellään etupäässä Tamara Lundin kevyen musiikin levytyksiä. Lundin iskelmäuran tunnetuimmat esitykset ovat usein hitaita balladeja. Myös venäläiset laulut muodostivat keskeisen osan hänen ohjelmistoaan. Laulut olivat 1960-luvun alkupuolella Suomessa kovin suosittuja, mutta tämän lisäksi Lundilla itsellään oli isänsä suvun puolelta saatu vahva tuntemus venäläisestä kulttuurista, joten sikäläisten romanssien ja kansanlaulujen esittäminen oli hänelle luontevaa. Hänen tunnetuimpia levytyksiään ovatkin esimerkiksi hidas foksi Laulu virran rannalla (1964) ja Yksinäinen pihlaja (1965). Myös hieno Vaikene sydän (1965) on venäläistä alkuperää – suomenkieliset sanat siihen on tehnyt Lund itse.

Venäläisten kansanlaulujen ohella Tamara Lundin yksittäisistä esityksistä tunnetuimpia lienevät Lapin tango ja Sinun omasi. Vuonna 1964 levytetty Unto Monosen säveltämä Lapin tango on noussut Lundin tangoesityksistä ehkä soitetuimmaksi. Levytys on sikälikin huomionarvoinen, että 1960-luvun miesvaltaisessa tangolaulajien joukossa Tamara Lundin tulkinta oli harvoja ikivihreiksi nousseita naislaulajien esityksiä.

Sinun omasi on usein mainittu Tamara Lundin tyylikkäimpänä popiskelmänä. Kappaleen sävelsi Lundin kihlattu, näyttelijä Rami Sarmasto, ja tekstin kirjoitti Lund itse. Lundin herkän laulun ohella tulkintaan lisää erityistä traagisuutta tieto siitä, että säveltäjä Sarmasto kuoli auto-onnettomuudessa vain vähän ennen levytyksen julkaisua maaliskuussa 1965. Kappaleessa ovat keskeisessä osassa 1960-luvun iskelmässä haitarin korvanneet ja muodikkaaksi nousseet sähköurut.

Tamara Lundin äänessä selvästi kuuluva saatu laulukoulutus tekee hänestä hieman poikkeuksellisen laulajan 1960-luvun iskelmän kontekstissa. Toisin kuin monet muut saman ajan artistit, Lund laulaa esimerkiksi korkeat sävelet usein ohentamatta ääntään juuri lainkaan. Laulun voidaan myös hyvin sanoa olevan musiikin tulkintaa: Lund fraseeraa vivahteikkaasti – tosin välillä erittäin dramaattisesti ja jopa teatraalisesti – mutta aina kunkin kappaleen tarinaa tulkiten. Musikaaliset ja tyylikkäät tulkinnat sekä sensuelli ääni tekevätkin hänestä yhden kiinnostavimmista 1960-luvun kotimaisista naislaulajista.

Tamara Lund jätti iskelmämusiikin miltei kokonaan saatuaan kiinnityksen Suomen Kansallisoopperaan vuonna 1967. Lund oli aloittanut lauluopintonsa Sibelius-Akatemiassa Mirjan Helinin johdolla jo vuonna 1960, ja hän opiskeli myös näyttelemistä Helsingin teatterikoulussa. Samalla Lund aloitteli uraansa elokuva- ja teatterinäyttelijänä, ja kävipä hän myös koekuvauksissa Lontoossa Bond-tytön roolia varten.

Ooppera ja operetti veivät kuitenkin voiton. Kansallisoopperassa Lund lauloi muun muassa Bizet’n Carmenin ja Bergin Lulun nimiroolit, ja samaa Lulua Lund pääsi esittämään myös Itävaltaan Lintziin vuonna 1972. Tästä oikeastaan alkoi hänen kansainvälinen uransa: 1970-luvulta lähtien Lund lauloi Keski-Euroopan, erityisesti Saksan näyttämöillä esiintyen esimerkiksi Emmerich Kálmánin, Franz Lehárin, Johann Straussin ja Kurt Weilin opereteissa ja musikaaleissa. Suomessa Tamara Lund kävi esiintymässä operettikiertueilla yhdessä miehensä Alexandru Ionitan kanssa.

Palattuaan Suomeen Tamara Lund pyrki tekemään operettia tunnetuksi Suomessa: vuosina 1996–97 hän esimerkiksi järjesti Turun operettipäiviä, jotka eivät kuitenkaan saavuttaneet taloudellista menestystä. Lund jatkoi myös laulamista esiintyen konserteissa ja kiertueilla kuolemaansa saakka.

Biografiatekstissä käytetyt lähteet:

Gronow Pekka, Lindfors Jukka & Nyman Jake 2004: Suomi soi 1 – tanssilavoilta Tangomarkkinoille. Helsinki, Tammi. S. 244.

Jalkanen Pekka & Kurkela Vesa 2003. Suomen musiikin historia. Populaarimusiikki. Helsinki, WSOY. S. 203, 475.

Latva Tony & Tuunainen Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas. Helsinki, WSOY. S. 251–252.

Lund Tamara 2000: Lohikäärmeen pahvikulissit. Helsinki, Otava.

Muikku Jari 2001: Musiikkia kaikkiruokaisille. Suomalaisen populaarimusiikin äänitetuotanto 1945–1990. Helsinki, Gaudeamus. S.112–113.

Valikoitu diskografia

Tamara Lund: Valkoakaasiat. (Säv. & san. trad.) 1963, Fontana. Levytys venäjäksi.

Tamara Lund: Olen mikä olen. (Säv. Jorma Panula, san. Sauvo Puhtila.) 1963, Fontana.

Tamara Lund: Lapin tango. (Säv. Unto Mononen, san. Maija-Liisa Könönen.) 1964, Fontana.

Tamara Lund: Laulu virran rannalla. (Säv. A. Semenov, suom. san. Reino Helismaa.) 1964, Fontana

Tamara Lund: Yksinäinen pihlaja. (Säv. V. Salanov, suom. san. Pauli
Salonen.) 1965, Fontana.

Tamara Lund: Sinun omasi. (Säv. Rami Sarmasto, san. Tamara Lund.) 1965, Fontana.

Tamara Lund: Strip tease. (Säv. & san. Ossi Runne.) 1965, Fontana.

Tamara Lund: Vaikene sydän. (säv. Kirill Moltshanov, san. Tamara Lund.) 1965, Fontana.

Tamara Lund: Jäljet hiekassa. (Säv. Georges [Jovan] Van Wetter, suom. san. Tuula Valkama.) 1965, Fontana

Tamara Lund: Hyväile hyväile vaan. (Säv. Toivo Kärki, san. Arvo Aallas.) 1966, Fontana.

Tamara Lund: Märkää asfalttia. (Säv. Toivo Kärki, san. Terttu Suni.) 1966, Fontana.

Tamara Lund: Itke en lemmen tähden. (Säv. Theo Mackeben, suom. san. Kyllikki Solanterä.) 1977, Finlandia.

Albumeita:

Tamara Lund: Tamara Lund. 1965, Rytmi.

Tamara Lund: Mä elän. 1977, Finlandia.

Tamara Lund: Pustan säveliä. 1992, MTV-musiikki.

Tamara Lund & Alexandru Ionita: Tamara ja Alexandru slaavilaistunnelmissa. 1996, MTV-musiikki.

Tamara Lund: 20 Suosikkia: Sinun omasi. 1996, Fazer.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy