BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Kokoonpanon tiedot

The Sounds


Teksti Erkki Pälli
Perustiedot
Tärkeät päivämäärät
Perustettu0.0.1962 - 0.0.0
Lakkautettu0.0.1965 - 0.0.0
Linkit
diskografia, koonnut Veikko Tiitto
http://www.veikkotiitto.fi/sounds.htm#The%20Sounds
Yhtyejäsenet

Kokoonpanot

1962-1963 Granö, Henrik - soolokitara; Söderblom, Bobi - komppikitara; Ekman, Peter - basso; Liebkind, Eljon (Johnny) - rummut.

Kesä 1963 Söderblomin tilalle Puustinen, Timo - komppikitara

Syksy 1963 Puustisen tilalle Raittinen, Jussi - komppikitara ja Raittinen, Eero - rummut. Liebkind laulusolistiksi.

Maaliskuu 1964 Raittisten tilalle Helasvuo, Esa - kosketinsoittimet ja Brushane, Martin - rummut.

1964-1965 Brushanen tilalle Österberg, Ronnie - rummut.

1965 (levytyskokoonpano) Westerlund, Kaj - soolokitara; Raittinen, Jussi - komppikitara; Ekman, Peter - basso; Raittinen, Eero - rummut.

Biografia
 

The Sounds lienee merkittävin suomalainen ns. rautalankayhtye, joka toimi esikuvana lukemattomille aikalaisilleen. Yhtyeen soolokitaristi Henrik Granö oli alansa kiistaton ykkönen ja ylti parhaimmillaan varsin lähelle brittiläistä ihannettaan The Shadows-yhtyeen Hank B. Marvinia. The Soundsin levytykset kuten Emma ja Hei tytöt vuodelta 1963 ovat tänään lajinsa klassikkoja.

Myöhemmin The Sounds tuli tunnetuksi myös laulusolistiksi ryhtyneen Johnny Liebkindin säestysyhtyeenä, mutta sen toiminta päättyi vuonna 1965 Liebkindin ruvettua itsenäiseksi yrittäjäksi.

The Sounds syntyi kesällä 1962, kun neljä ns. rautalankamusiikista innostunutta nuorta - Henrik Granö, Bobi Söderholm, Peter Ekman ja Eljon "Johnny" Liebkind - lyöttäytyi yhteen. Ensimmäiset keikkansa yhtye soitti syksyllä samana vuonna ja joulukuussa se pääsi tekemään myös esikoissinglensä, joka sisälsi Liebkindin sovittamat esitykset Emma / Mandschurian Beat (Fontana). Levy ilmestyi kauppoihin tammikuussa 1963 ja huhtikuussa se nähtiin jo listojen kärjessä.

Nelivaljakko julkaisi menestyksekkään avauskiekkonsa imussa vielä pari samankaltaista opusta. Nekin koostuivat vanhoista tutuista kansansävelmistä uuden nuorisomuodin mukaisina sovituksina, joista käytiin myöhemmin kiistaa yhtyeenjäsenten ja tuottajan kesken. Samaan sarjaan kuului myös jo joulukuussa 1962 taltioitu mutta vasta 1964 julkaistu yhdistelmä Golden Earrings / Night Run (Fontana).

Muodostelma koki ensimmäinen muutoksen kokoonpanossaan loppukesästä 1963, kun Bobi Söderholm jätti yhtyeen muuttaakseen Turkuun. Hänen tilalleen pestattiin Timo Puustinen, joka kuitenkin joutui luovuttamaan paikkansa jo saman vuoden lokakuussa Raittisen veljeksille Jussille ja Eerolle. Jussista tuli komppikitaristi ja Eerosta rumpali ensimmäisen soololevynsä Hymyhuulet (Scandia) tehneen Johnny Liebkindin siirtyessä päätoimiseksi laulusolistiksi.

Molemmat veljekset kunnostautuivat yhtyeessä myös laulajina, kuten joulukuussa 1963 taltioitu single Hei tytöt / Kaipaan sua (Fontana) todistaa. Kyseessä oli ensimmäinen suomalaisen rautalankayhtyeen laulua sisältänyt levy, joten sitä ei ole suotta luonnehdittu lajissaan historialliseksi. Alkuvuodesta 1964 yhtye äänitti myös salanimellä The Hounds Ann Christine Nyströmin kanssa ilman Raittisia kilpailevan yhtiön laskuun esitykset Meidän yhteinen ja Jos kädet annat vain (Scandia).

Toukokuussa 1964 levytettiin vielä The Houndsin nimissä Johnny Liebkindin sovittamat Beatles-käännökset Hän sinun on (She Loves You) ja Kun hänet nähdä sain (I Saw Her Standing There) (Scandia), minkä jälkeen Raittisen veljekset katsoivat saaneensa tarpeekseen siihenastisesta komennosta. Heidän erkaannuttua omille teilleen tilalle pestattiin taiteilijanimen David Sinner taakse kätkeytynyt kosketinsoittaja Esa Helasvuo ja rumpali Martin Brushane. Kaksikko oli mukana syksyllä 1964 taltioiduissa esityksissä Roll Over Bach ja Baby Elephant Walk (Scandia), joista ensin mainittu oli yhtyeen oma sävellys.

Vuoden 1964 lopussa äänitetty mutta vasta seuraavan vuoden puolella ilmestynyt Sauna-Stomp (Scandia) oli itse asiassa Hopkinsin "Teen Scene" Granön ja Liebkindin sovituksena. Sitä seurasi heti perässä yhdistelmä Lonely Avenue / Be-bop-a-lula (Scandia), joista jälkimmäisessä esityksessä Johnnya avusti laulussa Peter Ekman. 60-luvun puolivälin jälkeen joukkue levytti nimellä Johnny & The Sounds, mistä tuotannosta kannattaa nostaa esille kesäkuussa 1965 taltioitu Liebkindin sovitus Tunti vain (Scandia).

Johnny Liebkindin ja The Soundsin viimeiseksi yhteiseksi levytykseksi jäi single Öisin vain valvon / Itke siis, siitä viis (Scandia) lokakuulta 1965. Ns. rautalankamusiikin parhaat päivät olivat tässä vaiheessa jo auttamatta takana päin, minkä vuoksi The Soundsin perustajajäseniin kuuluneen ja sittemmin rumpujen takaa laulusolistiksi siirtyneen Liebkindin irtaantuminen muusta joukkueesta merkitsi vääjäämättä kuoliniskua koko yhtyeelle.

Tarinaan liittyy vielä omalaatuinen epilogi, kun Westerlund, Ekman ja välillä oman Boys-yhtyeensä perustaneet Raittisen veljekset lyöttäytyivät syksyllä 1965 taas yhteen tehdäkseen The Soundin nimissä tilaustyönä 14 instrumentaaliesitystä Japanin äänilevymarkkinoille. Osa äänitteistä julkaistiin nousevan auringon maassa singleinä ja aikaisempien taltiointien kanssa myös lp:nä The Sounds Best Album (Philips), parikymmentä vuotta myöhemmin myös Suomessa kokoelmassa The Sounds (Finnlevy).

Biografiatekstissä käytetyt lähteet:

Nyberg, Hannu 1984: Rockista rautalankaan (Otava, Keuruu.)

Gronow, Pekka-Bruun, Seppo 1968: Popmusiikin vuosisata (Tammi, Helsinki)

Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Jyväskylä)

Lindfors, Jukka - Gronow, Pekka & Nyman, Jake 2004: Suomi soi 2 - Rautalangasta hiphoppiin (Tammi, Helsinki.)

Hatakka, Heimo 2003: Muistan vielä vuonna 56 - Jussi Raittinen muistelee (Gummerus, Jyväskylä.)

Öystilä, Raimo 2006: Eero ja Jussi & The Boys epävirallinen kotisivu. (www.saunalahti.fi/-oystila/raimo/ejb)

Sanottua

Henrik Granö, The Sounds: "Me oltiin juuri levytetty Olen kuullut on kaupunki tuolla ja esitettiin se samassa televisio-ohjelmassa Onni Gideonin kanssa. Hän oli erittäin paheksuva: 'Kuinka te voitte... kuinka te saatatte tehdä tuollaista?!'" (Kuloniemi, Esa & Laine, Pekka: "Kuusikielinen Suomi" - Suomi soi 2 / Rautalangasta hiphoppiin, Tammi, Helsinki 2005).

Valikoitu diskografia

The Sounds: Emma / Mandschurian Beat 1963 (Fontana)

The Sounds: Kulkuri / Troika 1963 (Fontana)

The Sounds: Muurari / Yksinäinen kitara 1963 (Fontana)

The Sounds: Hei tytöt / Kaipaan sua 1963 (Fontana)

Ann Christine, Johnny & The Hounds: Meidän yhteinen ja Jos kädet annat vain 1964 (Scandia)

The Hounds: Hän sinun on / Kun hänet nähdä sain 1964 (Scandia)

The Sounds: Golden Earrings / Night Run 1964 (Fontana)

Ann Christine, Johnny & The Sounds: Flipped Over You / My Boyfriend 1964 (Scandia)

The Sounds: Roll Over Bach / Baby Elephant Walk 1964 (Scandia)

The Sounds: Memphis / Sauna-Stomp 1965 (Scandia)

The Sounds: The Sounds Best Album 1965 (LP) (Philips / Finnlevy)

Johnny & The Sounds: Lonely Avenue / Johnny ja Peter & The Sounds: Be-bop-a-lula 1965 (Scandia)

Johnny & The Sounds: Rakastuin sinuun liian helposti 1965 (Scandia)

Johnny & The Sounds: Tunti vain / Mä elän yhtä päivää varten 1965 (Scandia)

Johnny & The Sounds: Öisin vain valvon / Itke siis, siitä viis 1965 (Scandia)

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy