BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Göran Ödner

s. 0.0.1922 - 0.0.0, Pietarsaari
k. 0.0.1979 - 0.0.0

Teksti Jari J. Marjanen
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiRurik Göran Ödner
Oikea nimiGöran Ödner
SalanimetYrjö Väsäri (säveltäjänä lähinnä 50-luvun alkupuolella)
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1922 - 0.0.0, Pietarsaari
Kuolinaika0.0.1979 - 0.0.0
Roolit ja soittimet
Roolitmuusikko (päärooli), säveltäjä, sovittaja, laulaja, musiikkipedagogi
Soittimetsaksofoni (pääinstrumentti), klarinetti, viulu
Linkit
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Pauli Granfelt, muusikkokumppani
Olavi (Olli) Heinonen, sävellysten sanoittaja
Onni Hovi, muusikkokumppani
Olavi Koskela, orkesterinjohtaja
Leo Kähkönen, muusikkokumppani
Esa Pethman, muusikkokumppani
Eero Wäre, muusikko- ja laulajakumppani
Jan-Göran (Janne) Ödner, sähkökitaristi (poika)
Vaikuttajat
Olavi Virta, sävellysten ja sovitusten esittäjä
Jaakko Jahnukainen, muusikkokumppani
Yhtyeet
Ossi Aallon orkesteri, orkesterin soittaja
Radion tanssiorkesteri, orkesterin soittaja
Biografia

Ilmeisesti ruotsin kielen ja Ruotsin radion kuuntelun ansiosta Kokkolan - Pietarsaaren alue on tuottanut useita kansallisesti merkittäviä jazzhahmoja: Pietarsaaresta olivat saksofonisti-viulisti-laulaja-sovittaja-säveltäjä Ödnerin lisäksi Sven Nygård, Kai Heidenberg ja Lars "Encko" Enqvist (Kokkolasta Erkki Valaste ja Rainer Sandqvist eli "Sacy Sand").

Rytmi-lehti järjesti lukijoilleen suosikkiäänestyksen numerossa 4-5/1949. Ödneristä tuli kotimaisten alttosaksofonisolistien sarjassa kolmas Leo Kähkösen ja Kalevi Viitamäen jälkeen; laulusolistien sarjan Ödner voitti.

Sota-aikana Kauhajoen ilmasotakoulun päällystö hyväksyi ilomielin upseerioppilaista kokoonpannun swing-yhtyeen vuoden 1943 kurssijuhlien esiintyjäksi. Kyseisessä swingkokoonpanossa soittivat mm. viulisti Tuomas Haapanen, saksofonisti Ödner ja rumpali Jaakko Jahnukainen. Ödner vammautui vakavasti sodassa: hän oli mukana Kivennavan ja Mainilan välisellä maantiellä liikkunutta vihollista pommittaneessa laivueessa, jolloin Neuvostoliiton ilmatorjunta osui Ödneriä kuljettaneeseen koneeseen, jonka kapteeni onnistui tekemään pakkolaskun, mutta Ödnerin jalka oli niin pahoin vaurioitunut, että se oli amputoitava.

Ödner toimi 1950-luvulla säveltäjänäkin Yrjö Väsärin salanimellä; hänen sanoittajaparinsa oli useimmiten Olli Nikkarin salanimeä käyttänyt Olavi (Olli) Heinonen, josta tätä kirjoitettaessa (tammikuussa 2008) ei ole saatavissa lainkaan tietoja. Parhaiten "Yrjö Väsärin" teoksista (joitten sovittajana Ödner esiintyy omalla nimellänsä) muistetaan nykyisin Olavi Virran laulamat ja Olavi Koskelan orkesterin soittamat viehättävä hidas foksi Kultakutri, merimiesvalssin tyyppilajia hyvin edustava Purjehtijain valssi sekä tango Sinipukuinen tyttö, kaikki vuodelta 1952.

Eero Wäreen tavoin Ödner soitti Osmo "Ossi" Aallon orkesterissa ja esiintyi orkesterin laulusolistina. Musiikkitieteilijät Jalkanen ja Kurkela luokittelevat Ödnerin sodanjälkeisen ajan (50-luvun loppupuolelle asti) pääkaupungin laulusolistien kakkosketjuun Matti Louhivuoren ja Börje Lampeniuksen ohella.

Ödner levytti v. 1956 Fazerille (Decca-levymerkille) Bill Haleyn esittämänä maailmanmaineeseen nousseen rockin alkuaikojen legendaarisen kappaleen Rock Around the Clock, jonka samana Saukin suomennoksena Tunnista toiseen levyttivät ko. vuonna myös Reijo Kallio (PSO:n Finlandia-merkki) ja Harmony Sisters (Levytukun Triola-merkki). Rock-historioitsijat ovat pitäneet syystäkin näitä levytyksiä kaikkena muuna kuin rockina, mutta kuten Jalkanen ja Kurkela muistuttavat, kokeneet sovittajat ja muusikot halusivat yhdentää "yksinkertaiselta ja oudolta" vaikuttaneen teoksen osaksi silloista tanssimusiikin valtavirtaa.

Erkki Melakoski esitteli v. 1957 yleisölle ensi kerran Radion Tanssiorkesterin, josta ei tullut kiinteää kokoonpanoa, vaan orkesteri koottiin aina tarpeen vaatiessa. Haminassa lokakuussa 1957 olivat mukana saksofonisektiossa Leo Kähkönen, Ödner, Osmo "Ossi" Malinen, Joel Lahti ja Unto Haapa-aho, pasuunaa soittivat Olavi "Ankka" Lampinen ja Gustav Lackman, trumpettisektiossa olivat Oswald "Ossi" Runne, Pauli Granfelt, Seppo Pihlajamaa ja Eino J. Virtanen sekä rytmiryhmässä Erkki Melakoski (p), Olli "Häme" eli Hämäläinen (b) ja Erkki Valaste (dr).

Ödner opetti sekä saksofoni(e)n että nuoruutensa soittimen viulun soittoa. Göran Ödner kuoli melko nuorena, vain 57-vuotiaana; vielä nuorempana kuoli hänen kitaristipoikansa Jan-Göran "Janne" Ödner, joka eli vain 32-vuotiaaksi. Sekä isä että poika on haudattu Helsinkiin Malmin hautausmaalle.

Valikoitu diskografia
OLAVI VIRTA ja Olavi Koskelan orkesteri: Purjehtijain valssi, säv. Yrjö Väsäri [= Göran Ödner], san. Olli Nikkari [= Olli Heinonen], Göran Ödner / OLAVI KOSKELAN ORKESTERI: Opus 5, foksi, säv. Yrjö Väsäri [= Göran Ödner], sov. Göran Ödner. Odeon PLD 28 (8.9.1952)

Bibliografia ja lähteet

Aaltonen, Harry 1958: "Länsirannikko. Kuulumisia Pohjanmaalta." Rytmi 3/1958, s. 9.

Haavisto, Jukka. 1991. Puuvillapelloilta kaskimaille. Jatsin ja jazzin vaiheita Suomessa. Otava. Keuruu. Ss. 113, 146, 152, 175, 176, 178 ja 207.

Jalkanen, Pekka — Kurkela, Vesa 2003: Suomen musiikin historia. Populaarimusiikki. Werner Söderström Osakeyhtiö. Porvoo. Ss. 337, 356, 364, 441 ja 466.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy