BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Hannu Hovi

s. 0.0.1935 - 0.0.0, Laukaa
k. 0.0.1982 - 0.0.0, Laukaa

Teksti Veikko Tiitto
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiHannu Paavali Hovilainen
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1935 - 0.0.0, Laukaa
Ensilevytys0.0.1955 - 0.0.0
Kuolinaika0.0.1982 - 0.0.0, Laukaa
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja (päärooli), muusikko
Soittimetlaulu (pääinstrumentti), saksofoni, kontrabasso
Biografia
Hannu Hovilainen vietti lapsuutensa Laukaassa, Vartian kylässä kunnalliskoti Puttolan tilalla. Hänen äitinsä Kaisa oli tuolloin kunnalliskodin johtajatar. Hannun isä, Paavo Hovilainen puolestaan oli tunnettu laukaalainen kunnallismies. Musikaalisuutensa Hannu lienee perinyt vanhemmiltaan, sillä Hovilaisten kotona oli tapana viettää iltoja rattoisasti musiikin parissa.

Hannun kiinnostus musiikkiin jatkui myös kouluaikana. Opiskellessaan Jyväskylän Yhteislyseossa hän pääsi opiskelemaan laulua konservatoriossa, jossa hänen opettajanaan toimi Vilho Kekkonen. Kekkonen on pitänyt Hannua eräänä parhaimpana oppilaanaan ja hänen mielestään Hannun lahjat olisivat riittäneet jopa oopperaan asti. Kekkosen arvostaman “komean baritonin” kiinnostus suuntautui kuitenkin viihdemusiikkiin.

Varsinaista ammattikoulutusta Hannu Hovi ei itselleen tullut hankkineeksi. Muodollisen pätevyyden hän hankki sähköalan töissä. Hannu tulikin sitten tunnetuksi ahkerana, joskaan ei erikoisen oma-aloitteisena työntekijänä. Työnteko jäi kuitenkin vähemmälle huomiolle Hannun siirryttyä päätoimisesti muusikon uralle.

Ensimmäisen kerran Hannu Hovilainen pääsi levyttämään vuonna 1955 Westerlundin His Master’s Voice -levymerkille. Levylaulajana hänen taiteilijanimekseen vakiintui Hannu Hovi, ja hän levyttikin vuoteen 1958 mennessä Westerlundille 23 kappaletta. Niistä tunnetuimpia levytyksiä ovat Sireenien aikaan, Keväinen Venetsia, Lumous ja Mustalaistango. Hannu Hovi ja Maynie Siren levyttivät vuonna 1958 kolme duettoa: Laivani lähdössä on (Tanskan ensimmäinen euroviisuedustaja vuodelta 1957), Syysunelmia sekä Villiruusu.

Hannu Hovilaisen luonteen hallitsevia piirteitä olivat leikkimielisyys, hyväntahtoisuus ja auttavaisuus. Hän oli älykäs, musikaalisesti lahjakas mutta kuitenkin pohjimmiltaan arka, esiintyminen ja jopa levyttäminen pelottivat häntä. Vilho Kekkonen yritti parhaansa avustaa Hannua ja hän antoikin tälle valmennusta ennen levytysstudioon menoa. Matka Helsinkiin levyttämään ei kuitenkaan ottanut onnistuakseen ilman rohkaisuryyppyä ja niinpä lopulta studio orkestereineen sai odottaa laulajaa turhaan.

Kerrotaan myös, että Hannu Hovi olisi Olavi Virran keikalla käydessään päässyt jopa laulamaan. Olavi Virta oli kaikesta päätellen pitänyt Hannun äänestä ja kehottanut tätä tulemaan esiin “perämetsistä”. 1960-luvun alkupuolella Hannu osallistui sitten Keski-Suomessa Kivistön työväentalolla Olavi Virran järjestämiin tangolaulukilpailuihin ja voittikin kilpailun. Kilpailun palkinnoksi hän sai tilaisuuden levyttää, mutta jostakin syystä Hannu Hovin uusi tuleminen levylaulajana jäi toteutumatta.

Lauluharrastus ei kuitenkaan kokonaan jäänyt, sillä Hannu Hovi aloitti noihin aikoihin, 1960-luvun alussa keikkailun Pentti Vaittisen yhtyeen laulusolistina ja basistina. Keikkoja kertyi parinsadan keikan vuosivauhdilla viiden vuoden aikana kaiken kaikkiaan tuhatkunta. 1960-luvun puolivälin jälkeen keikkailu kuitenkin Hannun alkoholiongelmien takia loppui. Pentti Vaittisen kertoman mukaan Hannu Hovi oli lahjakas laulaja ja hänestä olisi tullut Olavi Virran manttelin perijä, mikäli hänen muu elämänsä olisi mennyt toisin.

Hannu Hovilaisen viimeisiä vuosia varjosti masennuksen ja alkoholiongelmien loputon kierre. Hänelle oli perhe kaikki kaikessa. Hän oli avioitunut 60-luvulla ja perheeseen syntyi viisi lasta. Keskimmäinen lapsi, Heidi kuitenkin menehtyi auto-onnettomuudessa vuonna 1978 ja sen seurauksena Hannun elämässä alkoi viimeinen, jyrkkä alamäki. Hänen lapsensa huostaanotettiin, yhteys vanhoihin soittokavereihin ja myös yhteiskuntaan katkesi.

Hannu Hovin viimeinen julkinen esiintyminen tapahtui radiossa keväällä vuonna 1980. Silloin hän esiintyi Yleisradion toimittaja Markku Saarisen ohjelmassa Muistatko Hannu Hovin? Ohjelmassa Hannu Hovi mainitsee saaneensa useilta muusikkokollegoiltaan neuvon mennä rohkeasti levy-yhtiöön, ja jos ei muuten onnistu, niin pistää vain rohkeasti jalka oven väliin ja vaatia suoraan LP-levyä. Kyseisessä ohjelmassa myös soitettiin Hannu Hovin 1950-luvun levytyksiä. Niinpä myös MTV kutsui hänet esiintymään ohjelmassa Lauantaitanssit.

Hannu Hovin tilaisuus uudelle tulemiselle siis oli tosiasia. Hannu hankki uusia nuotteja ja jaksoi vielä hetken uskoa parempaan tulevaisuuteen. Lauantaitansseissa Hannu Hovia ei kuitenkaan enää nähty eikä kuultu. Uusi tuleminen julkisuuteen ja LP-levy jäivät toteutumatta. Hannu Hovi ei saanut jalkaansa enää myöskään levy-yhtiön “oven väliin“. Kaikesta päätellen vanhenevan laulajan rohkeus enää riittänyt uuteen tulemiseen. Huhtikuussa 1982 Hannu Hovilainen menehtyi kotiseudullaan Laukaassa vain 46-vuotiaana.
Valikoitu diskografia
Hannu Hovi ja Ensio Kostan orkesteri: Capri (säv. Wilhelm Grosz, san. Jimmy Kennedy, suom. Kullervo (=Tapio Lahtinen), His Masters Voice TJ 66, 1957)

Hannu Hovi ja Ossi Malisen orkesteri: Halki maailman (Around The World) (säv. Victor Young, san. Harold Adamson, suom. Orvokki Itä (=Reino Helismaa), His Masters Voice TJ 71, 1957)

Maynie Siren ja Hannu Hovi sekä Ensio Kostan orkesteri: Syysunelmia (Songe d’automne) (säv. Archibald Joyce, san. Charles Wilmott, suom. Kullervo (=Tapio Lahtinen), His Masters Voice TJ 77, 1958)

Hannu Hovi ja Ensio Kostan orkesteri: Luna Rossa (säv. & san. Antonio Vian, suom. Pekka Saarto (=Sauvo Puhtila), His Masters Voice TJ 78, 1958)

Maynie Siren ja Hannu Hovi sekä Ossi Malisen orkesteri: Laivani lähdössä on (Skibet skal sejle i nat) (säv. Poul Sørensen, san. Erik Fiehn, suom. Viima (=Sten Ducander), His Masters Voice TJ 80, 1958)

Hannu Hovi ja Ossi Malisen orkesteri: Rakkautta huhtikuussa (April Love) (säv. Sammy Fain, san.Paul F. Webster, suom. Saukki (=Sauvo Puhtila), His Masters Voice TJ 85, 1958)
Bibliografia ja lähteet
Tuunainen, Petri & Latva, Tony: Iskelmän tähtitaivas - 500 suomalaista viihdetaiteilijaa (WSOY, Helsinki, 2004)

Saarinen, Markku (toim.): Muistatko Hannu Hovin? (Yleisradion ohjelma, 1980)

Huovinen, Issu: Tangolaulaja, Sisä-Suomen lehti 10.10.1987
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy