BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Eija Merilä

s. 0.0.1946 - 0.0.0, Kivijärvi

Teksti Jari J. Marjanen
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiEija Anita Hannele Kymäläinen
Oikea nimiEija Kymäläinen (o.s. Muhonen)
TaitelijanimetEija Merilä
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1946 - 0.0.0, Kivijärvi
Ensilevytys0.0.1964 - 0.0.0
Avioliitto0.0.1967 - 0.0.0
Roolit ja soittimet
Roolitlaulaja
Linkit
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Poul Hansen, laulunopettaja
Veikko Huuskonen
Leo Jokela
Esko Linnavalli
Biografia

Eija Muhonen syntyi Keski-Suomen Kivijärvellä sodan jälkeen, 30.6.1946. Hänen molemmat vanhempansa olivat hyvin vanhaa keskisuomalaista sukua ja isällä oli maatila, joka on kulkenut suvussa 1680-luvulta saakka, kun taas tulevan laulajan äiti piti pientä Rantahotellia Kivijärven rannalla luonnonkauniilla paikalla.

Merilän taiteilijasukunimen keksi Reino Helismaan poika Arto Scandia-Musiikin aikoihin. Laulaja solmi avioliiton diplomi-insinööri Eino Kymäläisen kanssa 29.10.1967.

Eija Merilän ensilevytys oli Yö taigalla / Kun sinua katselen (Scandia KS 512) tammikuulta 1964, jolloin laulaja oli vasta 17-vuotias. Aikalaisarvostelija Mauno ”Pyörittäjä” Maunola arvosteli sen hyvin suopeasti: ”Eija Merilä on allekirjoittaneelle uusi äänituttavuus. Niitä on tullut viime aikoina melko tiheässä tahdissa. Eija astuu ilman muuta näitten uusien kykyjen eturiviin, sillä siihen hänellä on täysi oikeus ja lämpöisine, hyvin hallittuine äänineen mitä parhaat edellytykset. Erinomaisen hieno esiintulo. Taidanpa laittaa levyn pyörimään peräti toiseen kertaan.” Pyörittäjän arvostelu Eija Merilän ensimmäisestä menestyslevystä Kohtaus asemalla / Yö saaristossa ei ollut yhtä myönteinen, mutta yleisö otti levyn vastaan niin hyvin, että puolalais­­peräinen Yö saaristossa –tango on sen jälkeen ja yhä vieläkin ollut hyvin suosittu, joskaan Saukin merestä ja laivasta kertovalla sanoituksella ei ole aiheensa puolesta mitään yhteistä alkukielisen puiston puista putoilevista kastanjoista kertovan Krystyna Wodnickan Kasztany-tekstin kanssa.

Toinen Eija Merilän suurmenestys oli Luvannut en ruusutarhaa (I Never Promised You a Rose Garden, suomentaja Pertti Reponen) vuodelta 1971, ja muita tunnettuja levytyksiä ovat mm. Ei ajatella huomispäivää, Mä tahdon teidän oppivan ja Mä meidän maalle tahdon takaisin. Laulaja esiintyi myös legendaarisessa, Montreux’n Kultainen ruusu –palkinnon voittaneessa Lumilinna-televisio-ohjelmassa v. 1965.

Laulaja koki uskonnollisen herätyksen 1970-luvun puolessa välissä. Hän esitti tanssimusiikkia viimeisen kerran juhannuksena 1976 Kellokosken lavalla; esityksensä päätyttyä hän kertoi yleisölle ratkaisustaan ja siirtyi pian levyttämään ainoastaan hengellistä musiikkia. Hänen LP-levynsä Konsta Jylhän hengellisiä lauluja oli menestys ja saavutti sekä kulta- että timanttilevyn, joista kumpikin oli maamme ensimmäinen tästä musiikinlajista annettu. Eija Merilä on kiertänyt ympäri maailmaa esiintymässä ja vaikuttaa nykyisin perheineen Yhdysvaltain Floridassa Kotikirkko-nimisen seurakunnan musiikista vastaavana.

Sanottua

Carolan kanssa olimme ”hyviä jätkiä”, jolloin Carola oli ”Calle” ja minä ”Waltteri”.

Valikoitu diskografia

Eija Merilä ja Jaakko Salon orkesteri: Yö taigalla (Nachts in der Taiga). Säv. Adi Junker, alkup.san. Günther Barthel, suom. Saukki [= Sauvo Puhtila], sov. Jaakko Salo. 1964 Scandia.

Eija Merilä ja Jaakko Salon orkesteri: Yö saaristossa (Kasztany), tango. Säv. Zbigniew Korepta, alkup.san. Krystyna Wodnicka, suom. Saukki [= Sauvo Puhtila], sov. Jaakko Salo. 1964 Scandia.

Eija Merilä, Four Cats ja Esko Linnavallin orkesteri: Ei ajatella huomispäivää (Forget Domani). Säv. Riziero Ortolani, alkup.san. Norman Newell, suom. Kari Tuomisaari, sov. Jaakko Salo. 1965 Scandia.

Eija Merilä ja Jaakko Salon orkesteri: Mä meidän maalle tahdon takaisin (I Wanna Be a Country Girl Again). Säv. & san. Buffy Sainte-Marie, suom. Pertti Reponen, sov. Jaakko Salo. 1971 Scandia.

Bibliografia ja lähteet

Träff, Tytti 1993. Eija Merilän uusi laulu. Luotan Jumalan rakkauteen. Vantaa: RV-kirjat. Neljäs, lisätty painos.

Latva, Tony & Tuunainen, Petri 2004: Iskelmän tähtitaivas. Jyväskylä: WSOY. Ss. 384 ja 385.

Kymäläinen, Eija 2008. Sähköpostiviestit ke 23. tammikuuta ja to 24. tammikuuta 2008.Muut huomautukset

Tämän esittelyn kirjoittaja kiittää taiteilija Eija Merilää käsikirjoituksen tarkistamisesta ja kommenteista.


Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy