BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Onni Tervonen

s. 0.0.1921 - 0.0.0, Balasov (Venäjä)
k. 0.0.1994 - 0.0.0, Helsinki

Teksti Jari J. Marjanen
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiOnni Gideon Tervonen
Oikea nimiOnni Tervonen
TaitelijanimetOnni Gideon (muusikkona, yleensä solistina), Onni-klovni (Sirkus Papukaija -ohjelmassa)
SalanimetO. Iljin (harvinainen salanimi)
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1921 - 0.0.0, Balasov (Venäjä)
Kuolinaika0.0.1994 - 0.0.0, Helsinki
Roolit ja soittimet
Roolitmuusikko (päärooli), säveltäjä, sovittaja, orkesterinjohtaja, laulaja, näyttelijä
Linkit
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Vaikuttajat
Muut henkilöyhteydet
Raimo Henriksson, muusikkokumppani
Kaj ("Rock-Jerry") Järnström
Herbert Katz, muusikkokumppani
Wille Katz, muusikkokumppani
Brita Koivunen, yhtyeen laulusolisti
Orvo Kontio, Sirkus Papukaijan "sirkustirehtööri"
Heikki Laurila, muusikkokumppani
Osmo "Ossi" Malinen, muusikkokumppani
Viola ("Wiola Talvikki") Nikkanen, yhtyeen laulusolisti
Gustaf "Gusse" Rössi, muusikkokumppani
Teuvo Siikasaari, muusikkokumppani
Teuvo Suojärvi, muusikkokumppani
Annikki Tähti, yhtyeen laulusolisti
Risto Vanari, muusikkokumppani
Biografia

Onni Gideon Tervonen syntyi Balasovissa Etelä-Venäjällä; perhe asusti varsinaisesti Pietarin/Leningradin lähistöllä, mistä sitten siirtyi tänne Suomeen. Hän oli jo lapsena ja nuorena tiiviisti kosketuksissa musiikkiin: hänen äitinsä soitti urkuja ja kitaraa, isänsä kitaraa, mandoliinia ja viulua, minkä lisäksi vielä sedätkin soittivat useita eri soittimia. Pieni Onni aloitti viulunsoiton opiskelun jo neli- tai viisivuotiaana Sulo Hurstisen oppilaana, mutta viuluopinnot hän joutui jättämään loukattuaan urheilussa pikkusormensa. Kiinnostus tanssimusiikkiin heräsi varsinaisesti n. 15 vuoden iässä, jolloin hän alkoi esiintyä eri harrastelijayhtyeitten rumpalina.

Tervosen voidaan sanoa tuoneen havaijinkitaran (steel-kitaran tyyppi) maahamme. Hän perusti ennen talvisotaa ensimmäisen Oahu Trio/Aloha-Hawaiji -yhtyeensä. Onni Gideon — taiteilijanimi on muodostettu hänen etunimistänsä — oli kuullut saksalaisia havaijinkitaralevytyksiä, innostunut niistä ja onnistunut löytämään meikäläisestä musiikkikaupasta havaijinkitaransoiton oppikirjankin, mutta soitin hänen oli itse nikkaroitava. Havaijinkitaran taiturina hän oli kansainvälisestikin huomattava, mm. ainoa havaijimusiikin tietosanakirjassa Hawaiian Music and Musicians mainittu suomalainen. Ensimmäisen Havaiji-aiheisen levytetyn kappaleensa Palmujen alla hän tallensi Fazerin Decca-levymerkille keväällä 1950.

Tanssimusiikin ja jazzin elvyttyä sotien jälkeen Onni Gideon alkoi soittaa kontrabassoakin. Hänen kvintettinsä oli 50-luvulla maamme tunnetuimpia ja parhaimpia jazzyhtyeitä (vakituisimpana esiintymispaikkana Espilä), ja siinä soittivat yhtyeen johtajan lisäksi ainakin sellaiset nimimiehet kuin Ossi Malinen, Katzin veljekset Wille ja Herbert ynnä Teuvo Suojärvi sekä lauloivat ainakin Annikki Tähti ja Brita Koivunen. Onni Gideonin yhtye oli mukana jo ensimmäisessä meikäläisessä televisiolähetyksessä, ja Tervonen tuotti tv:n ensimmäistä säännöllistä musiikkiohjelmaa Music, Music, Music, jossa laulajatähtenä oli Laila Kinnunen. Oman yhtyeensä lisäksi hän soitti ajoittain muissakin kokoonpanoissa, joista mainittakoon Ingmar Englundin orkesteri ja Olle Lindströmin orkesteri/yhtye.

Onni Gideonin itse säveltämä instrumentaaliesitys Hawaiian Rock oli ensimmäisiä meikäläisiä rock-levytyksiä, ”oikeaoppisista” ehkä ensimmäinenkin. Yleensäkin ensimmäisissä meikäläisissä rock­taltioinneissa oli mukana pääasiassa jazzmuusikoita, kuten Onni Gideonin lisäksi Göran Ödner: rokkia pidettiin aluksi jazzin osa-alueena. Tervonen toimi Kaj Järnströmin eli ”Rock-Jerryn” managerina ja osoitti muutenkin kaupallista tajua mm. levyttämällä Spike Jonesia mukailevan erikoisen version vanhasta Mustat silmät -romanssista ja ristimällä levytysyhtyeensä nimellä Grazy Gideon & His Gipsy Rockers.

Ainakin 1950-luvun loppupuolella ja 1960-luvun alussa syntyneet muistavat Onni Tervosen television legendaarisen Sirkus Papukaija -ohjelman Onni-klovnina, joka soitti silloin tällöin ohjelmassa viuluakin.

Onni Tervonen oli Suomi — Ranskan Polynesia -yhdistyksen kunniajäsen. Hän harrasti moottori­veneilyä. ”Porvarilliselta” ammatiltaan hän oli mm. 50-luvulla vakuutustarkastaja. Hän kuoli Helsingin Terhokodissa 25. heinäkuuta 1994.

Valikoitu diskografia

Onni Gideon ja hänen Aloha-Hawaijiyhtyeensä 1950: Palmujen alla, foksi. Decca SD 5113.

Anita Kuusi [= Alice Taimitarha], Karjapojat ja Onni Gideonin yhtye 1953: Seitsemän päivää (Seven Lonely Days), foksi. Säv. & alkup. san. Earl Shuman — Alden Shuman — Marshall Brown, suom. Saukki [= Sauvo Puhtila], sov. Erkki Melakoski. Scandia KS 207.

Annikki Tähti ja Onni Gideonin Hawaiji-yhtye 1956: Kuningaskobra (Snake Charmer), foksi. Säv. Teddy Powell, san. Leonard Whitcup, suom. Saukki [= Sauvo Puhtila]. Scandia KS 256.

Onni Gideon ja hänen yhtyeensä 1956: Hawaiian Rock, foksi. Säv. ja sov. Onni Gideon [= Onni G. Tervonen]. Scandia KS 271. 

Veikko Tuomi ja Onni Gideonin Hawaiji-yhtye 1959: Waikikin joulukellot, foksi. Säv., san. ja sov. Onni Gideon [= Onni G. Tervonen]. Finlandia P 323.

Bibliografia ja lähteet

Anon. 1954. ”Onni Gideonin yhtye”. Rytmi 3/1954. Ss. 20—22.

Haavisto, Jukka 1991. Puuvillapelloilta kaskimaille. Suomalaisen jatsin ja jazzin vaiheita. Kustannusosakeyhtiö Otava. Keuruu. Ss. 104, 110, 145, 153, 159, 172, 175, 178, 192, 197, 203, 221, 225, 230, 232, 235, 237, 245, 261, 263, 280, 296.

Jalkanen, Pekka — Kurkela, Vesa 2003. Suomen musiikin historia: Populaarimusiikki.. WSOY. Porvoo. Ss. 337, 361, 406, 440, 459, 465.

Kangosjärvi, Jaakko 1994. ”Havaijinkitaran tuojasta tuli lasten oma Onni-klovni”. (Nekrologi.) Helsingin Sanomat ke 27. heinäkuuta 1994. S. A 4.

Lindfors, Jukka — Gronow, Pekka — Nyman, Jake (toim.) 2004. Suomi soi 2: Rauta­langasta hiphoppiin. Kustannusosakeyhtiö Tammi. Hämeenlinna. Ss. 12, 19, 21, 103, 106, 212, 236, 237, 240, 258, 259, 261, 262.

Muut huomautukset

Kangosjärven nekrologin mukaan Tervonen olisi ollut Suomen Klovnit -yhdistyksen kunniapuheenjohtaja, mutta yhdistysrekisteristä ei löydy sennimistä ry:tä.

Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy