BIOGRAFIATWIKITEEMATVIDEOTUUTISETPALKINNOTINFOYHTEYSTIEDOT
HAKU
Henkilötiedot

Heikki Aarva

s. 0.0.1936 - 0.0.0, Viipuri

Teksti Petri Grönstrand
Perustiedot
Nimet
Täydellinen nimiHeikki Olavi Aarva
Oikea nimiHeikki Aarva
Tärkeät päivämäärät
Syntymäaika0.0.1936 - 0.0.0, Viipuri
Yleisradion palvelukseen0.0.1959 - 0.0.0
itsenäisen lasten ja nuorten ohjelmien toimituksen päällikkö0.0.1964 - 0.0.0
Ylennys luutnantiksi0.0.1968 - 0.0.0
Yhteydet muihin musiikkialan vaikuttajiin
Muut henkilöyhteydet
Liisa Kallio
Vuokko Lindström, sanoittajanimimerkki Hillevi
Kyllikki Pajamies, laulunopettaja
Vaikuttajat
Erik Lindström, levytuottaja
Yhtyeet
Onni Gideonin yhtye, Onni Gideon = Onni G. Tervonen
Åke Sjöblomin yhtye
Biografia

Vuoden 1963 kotimaisia hittejä oli alunperin neuvostoliittolainen elokuvasävelmä Tuulella ei ole ystävää. Se oli Heikki Aarvan ensilevytys. Aarva oli päivätyössä Yleisradiossa, missä hänen toimenkuvaansa tuolloin kuului mm. television suositun lastenohjelman Sirkus Papukaijan tuottaminen ja ohjaaminen. Ohjelmassa Onni-klovnina esiintynyt muusikko ja orkesterinjohtaja Onni Gideon oli saanut idean, että mielellään lauleskelevan ja kaunisäänisen Heikin pitäisi päästä levyttämään. Asialle lämpeni myös kapellimestari ja levytuottaja Erik Lindström, joka keksi tuon venäläisballadin hänen levytettäväkseen.

Heikki Aarva on syntynyt Viipurissa. Hänen isänsä lauloi kuorossa, ja laulaminen oli Heikillekin läheistä pikkulapsesta lähtien, kuten hän on muistellut: ”Jo lapsena hyräilin yksikseni. --- Liikuin hyvin paljon omissa oloissani. Surun ja ilon täytin laulamalla. Muistan, että jopa ystäväni kysyivät, ainako sinä laulat.” Vähitellen hän alkoi myös opiskella laulua, ensin perheen uudessa kotikaupungissa Hangossa opettajanaan rouva Liisa Kallio, myöhemmin Helsingissä mm. laulajatar Kyllikki Pajamiehen johdolla. Pystymetsästä Aarva ei siis laulajaksi ryhtynyt.

Debyyttilevyn yleisöltä saama hyvä vastaanotto innosti tekemään lisää, ja muutaman vuoden sisällä Aarvan ääni tallentui kaikkiaan 13 levypuolelle. Niissä on muitakin slaavilaisperäisiä ja/tai -aiheisia, kuten Dasvidania — näkemiin, Slaavilainen kaiho sekä kuuluisa valssi Unohtumaton ilta. Levytyksistään erityisen läheisenä itselleen Heikki Aarva pitää laulua Kun kohtaat ystäväin, jonka sanat Junnu Vainio aikanaan kirjoitti nimenomaan Heikkiä ajatellen (melodia tunnetaan myös Reino Helismaan sanoittamana nimellä Kaikki alkoi sinun kanssasi tai Sirpaleita). Mainitsemisen arvoisia ovat myös irlantilaisen kansansävelmän Londonderry Air suomenkielinen versio sekä Erkki Rahkolan säveltämä foksi Toisen kerran, jonka Aarva lauloi Eurovision laulukilpailun vuoden 1964 Suomen karsinnoissa.

Lindströmin lisäksi toinen tärkeä kapellimestari Heikki Aarvan laulajanuralla oli Åke Sjöblom, jonka kanssa hän myös teki useita esiintymiskeikkoja 60-luvun alkuvuosina. Puolitoista vuotta Teatterikoulua käynyt Aarva myös näytteli yhtä pääosista Aarne Tarkaksen ohjaamassa laulupitoisessa viihde-elokuvassa Teerenpeliä. Vuosikymmenen puolivälin paikkeilla hän sitten päätti lopettaa laulajanuransa ja keskittyä työhönsä television palveluksessa, missä hän on tehnyt varsinaisen elämäntyönsä vuodesta 1959 alkaen, ensin kameramiehenä, sitten studio-ohjaajana, tv-ohjaajana, lasten- ja nuortenohjelmien toimituspäällikkönä ja linjapäällikkönä. Esimerkiksi television Joulukalenteria voinee pitää Aarvan ideana.

Harrastuksekseen Heikki Aarva on pelannut innokkaasti tennistä nuoresta lähtien, useita mestaruuksiakin voittaen, ja eläkkeelle jäätyään hän on ollut lisäksi aktiivisesti mukana Punaisen Ristin ystävätoiminnassa.

Hänen kahdesta lapsestaan tytär Pi on lentoemäntä, poika Sami (nyk. Samuel Ananta) on ammattimuusikko, joka laulaa ja säveltää, taiteilijanimenään Samuel Angelicus.

Sanottua
Tenniksen lisäksi Heikki Aarvalle toinen mieluisa liikunnan laji on pyöräily. Sitä hän harrastaa mielellään varsinkin lapsuutensa kotikaupungissa Hangossa, minne muuttaa joka kesä useiksi viikoiksi ja missä pyöräilevä Aarva onkin jo kaupunkilaisille tuttu näky. Monet hankolaiset katsovat kesän kunnolla alkaneeksi vasta sitten, kun katukuvaan ilmestyy Hessu vanhan Joponsa selässä.

Valikoitu diskografia

Heikki Aarva ja Onni Gideonin orkesteri 1964: Unohtumaton ilta (Подмосковные вечера), valssi, säv. V. P. Solovjov-Sedoi, alkup. san. M. L. Matusovski, suom. Kristiina [= Kyllikki Solanterä], sov. Arthur Fuhrmann. / Dasvidania — näkemiin. Säv. O. Ilgin [= Onni Tervonen], san. Hillevi [= Vuokko Lindström], sov. Arthur Fuhrmann. Safir 45-S 114.

Heikki Aarva 1966: Londonderry (Londonderry Air/Danny Boy). Irlantilainen kansansävelmä, suom. Pertti Reponen. / Seitsemäntoista vuotias (Sytten). Säv. Bjarne Hoyer, suom. Kari Rydman. His Master’s Voice TJ 346.

Heikki Aarva ja Nacke Johanssonin yhtye 1966: Kun kohtaat ystävän (Ожидание). Säv. G. L. Kitler, alkup. san. tuntematon, suom. Juha Vainio, sov. Nacke Johansson [= Paul Johansson]. (Huom! Sävelmä on usein merkitty virheellisesti kansansävelmäksi.) Sonet T 6508.

Bibliografia ja lähteet
Aarva, Heikki 2008. Haastattelijana Petri Grönstrand. (Täydennyksiä sähköpostiviestein.) Helsinki huhti- ja toukokuu 2008 (useita kertoja).

Muut huomautukset
Valikoidun diskografian on koonnut Jari J. Marjanen.
            
Kannatusjäsenet GramexELVISMusiikkikustantajatMuusikkojen liittoTeostoMusiikkituottajat Toteutus Nemesys Oy